Haberler

% 5 Büyüme için, İnşaat Sektörünün %10 Büyümesi Şart!

Tarih: 15 Haziran 2009
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından bu yıl 9-10 Haziran tarihlerinde ilki düzenlenen "I. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nde konuşmacılar inşaat sektörüne çarpıcı mesajlarla seslendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD.), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından da desteklenen zirvenin ilk günü, kalite, inovasyon ve markalaşma konularının masaya yatırıldığı özel oturumlardan oluştu. Etkinliğin özel sponsoru binalarda enerji verimliliği konusunda EKOkredi ürünüyle öne çıkan Şekerbank iken diğer sponsor kuruluşlar da inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden İMSAD üyeleri BASF, Kalekim, Marshall ve Vitra oldu.

Açılış konuşmasını İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İSO Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yaptığı zirvede Eczacıbaşı CEO'su Dr. Erdal Karamercan da "İnovasyon kültürünü yaşatmak" başlıklı özel bir sunum yaptı.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde inşaat sektörünün uyumu konusunda önemli çalışmalar yürüten, sanayici ve sektör derneği üyeleriyle bugün 20.000'den fazla üreticiye aynı anda ulaşabilen İMSAD, mimariden, tasarıma, malzeme üretiminde kullanımına kadar tüm süreçlerde kalitenin arttırılması ve bitmiş yapılarda kullanılan ürünlerin marka güçleriyle o yapılara değer katması konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlattığı zirvede, yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. İnşaat sektörünün AB'ye uyumu konusunda yürütülen ve sonuçlandırılan EUbuild projesinin aynı zamanda sonuç aktivitesi olan Zirve'de proje ortağı Bulgaristan, Romanya, Belçika ve İngiltere örgütlerinin temsilcileri de konuşmalarıyla yer aldı.

Tek Ses Olalım
"Türk inşaat sektörü aslında dünyada önemli bir gücü elinde bulunduruyor. Türkiye, müteahhitlik hizmetlerinde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. İnşaat malzemeleri sanayisinde ise üretim üssüyüz. Türkiye'ye ihracat geliri kazandıran sektörlere baktığımızda otomotivden sonra en fazla ihracat geliri kazandıran sektör inşaat sektörüdür. İnşaat sektörüne yapılan yatırımlar, Türkiye ekonomisine yapılan yatırımlardır" açıklamasını yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, hükümete de seslendi.

Zirvenin ilk gününde özellikle inşaat sektörünün ülke açısından stratejik önemini anlatan Turan, hükümetten inşaat sektörünün dört önemli temsilcisini; kamu, müteahhitler, mühendisler-mimarlar ve sanayicileri bir araya getirmesini istedi.

2015'de Türk İnşaat Sanayicilerini Dünya Pazarlarında Lider Yapma Hedefi
Tüketicilerin gün geçtikçe artan ve yenilenen beklentilerine cevap verebilmek için inşaat sektöründe kalite yaklaşımlarının tartışıldığı I. oturumda KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kalyan, İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Mimar Emre Arolat, İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Bilmaç ve Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. A. Murat Binark da bir yapının çizim aşamasından nihai kullanımına kadar geçen sürecin önemini tartıştılar.

Aşırı rekabetin hüküm sürdüğü dünya pazarında kalıcı olmanın, sürdürülebilir karlı büyümeyi sağlamanın tek yolunun inovasyon olduğunu savunan İMSAD, zirvenin II. oturumunda inovasyon konusunu önemli isimlerle gündeme taşıdı. ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden'in başkanlığında düzenlenen oturumda BASF Türk CEO'su Dr. Jürgen Barwich, Ulusal Inovasyon Girişimi Proje Koordinatörü Selçuk Karaata, DIBT Almanya Yapı Teknolojileri Enstitüsü Başkan Yardımcısı Hans Joachim Seyfert ve YAD Yapı Araştırma Derneği Genel Sekreteri Bülent Yalazı özellikle Ar-Ge, Ür-Ge ve eğitime yatırım yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Global Markaları Herkes Desteklemeli
Uluslararası rekabete girebilecek şirketlere kamu tarafından destek sağlanması, böylelikle Türkiye'yi yurtdışında temsil edebilecek global markalar yaratılması konusunun önemine işaret eden oturumda, Bersay İletişim Grubu İş İletişim Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Vural, Bahçeşehir Ünversitesi Öğretim Üyesi Dr. Engin Baran, Deloitte Danışmanlık Yöneticisi Güneş Süsler, Kale Kilit Pazarlama ve İhracat Grup Başkanı Turhan Turgut ve Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol konuşmacı olarak yer aldı.

İnşaat Sektörü Cumhuriyet'in 100. Yılında Bu Ülkeye Üç Tane 100 Hediye Edecek
"İMSAD olarak kriz sonrası oluşan durumu analiz ettik ve gördük ki inşaat sektörünün bu ülkenin lokomotif sektörü olduğunu söylemekte hiç de haksız değiliz. 1923 yılında bu ülkeye 3 tane 100 kazandıracağız, 100 milyar Dolarlık inşaat malzemeleri ihracatı yapacağız, 100 milyar Dolar yurtdışı müteahhitlik geliri sağlayacağız ve iç pazarı 100 milyar Dolar'a çıkaracağız" açıklaması yapan İMSAD  Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, GSYİH'deki payın % 6,5'ten %8'e çıkarılacağını vurguladı.

Stratejik anlamda çok önemli bir sektör olan, inşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla ortak bir gelecek vizyonu oluşturmanın gerekliliği konusunun altını çizen Turan, "2020'li yıllarda gelir dağılımı artacak ve bu artış kaçınılmaz olarak yatırıma dönüşecek. Bu süreçte biz inşaat sektörü sanayicilerine çok iş düşecek. Müteahhitlerimizin yurtdışında yaptıkları işlerin tutarı 2002 yılında 1,7 milyar Dolar iken 2008 yılında 23,6 milyar Dolar'a yükseldi. Birlikte büyük güç oluşturarak, hedefimizi Cumhuriyet'in 100. yılında 100 milyar dolar müteahhitlik geliri ve 100 milyar Dolar inşaat malzemeleri ihracatı olarak belirlemeliyiz" dedi.

Haksız Rekabet, Etik Ticaret Yapanların Rekabet Gücünü Kırıyor
Sektörün önemli sorunlarından biri olan kayıtdışı ekonomi ve haksız rekabetin önüne geçmek için neler yapılabileceğinin tartışıldığı ilk oturumda, TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Başkanı Dr. Kemal Erol, İMSAD  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Alptekin, Vatan Gazetesi yazarı Prof.Dr. Aydın Ayaydın, APMCR Romanya İnşaat Malzemesi Üreticileri Derneği Başkanı Claudiu Georgescu, TC Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş ve BACIW Bulgaristan Yalıtım Ürünleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Boris Radulov kamu otoritesinin önemine dikkat çekti.

Yapı malzemelerinde belgelendirme konusunun işlendiği II. oturumda, CEPMC Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Teknik Müdürü Pascal Bar, TC Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akaya, CEN Avrupa Standardizasyon Komitesi İnşaat Programı Müdürü Amilcar Da Costa, TSE Türk Standartları Enstitüsü Ürün Belgelendirme Merkezi Başkan Yardımcısı Hakan Ergin, BACIW Bulgaristan Yalıtım Ürünleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Dimitar Nazarski ve TEBAR Test Belgelendirme Araştırma ve Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Şen yaptıkları konuşmalarda kaliteli malzeme kullanımının ve belgelendirmenin önemi üzerine konuştu.

Binalarda enerji verimliliği konusunun işlendiği son oturumda ise zirvenin özel sponsoru olan Şekerbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş binalarda enerji verimliliği konusuna dikkat çektiği konuşmasında tüketicilere kolaylık sağlaması için hazırladıkları EKOkredi paketinin içeriğini paylaştı. Oturumda İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof.Dr. Kerem Alkin, CEPMC Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Üyesi Randall Bowie, ADEME Fransa Çevre ve Enerji Yönetimi Uzmanı Bernard Cornut, EİE Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu da ekonomik gerçeklerden hareketle binalarda enerji verimliliği konusunda önemli bilgiler paylaştı.

EUbuild Projesi Sonlanıyor ama Binalarda Enerji Verimliliği Hareketi Devam Edecek
İMSAD tarafından 1,5 yıldır başarıyla devam ettirilen EUbuild Projesi'nin de kapanışının gerçekleştirildiği zirvede AB müktesebatı ve yapı malzemelerindeki AB standartları hakkında yapılan çalışmalar paylaşıldı. Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'de gerçekleştirilen onlarca eğitimle inşaat sektöründe AB'ye Uyum konusunda bilinçlenme sağlandığını belirten İMSAD  Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, cari açığa da önemli etkisi olan enerji bilinci için binalarda enerji verimliliği hareketinin devam edeceğini söyledi.

"İki gündür tüm oturumlarda bir kez daha görmüş olduk ki Türk inşaat sektörü pek çok niteliğiyle ülke ekonomisinin lokomotifi durumundadır ve son derece önemli stratejik bir sektördür. İnşaat sektörü temel nitelikleriyle hem ihracat geliri sağlamakta, hem istihdama hem cari açığa etki etmekte, hem de inovasyon ve markalaşmayla Türkiye'nin dünyadaki prestijine katma değer katmaktadır" diyen Turan, hükümetten inşaat sektörünün önemli temsilcilerini bir araya getirerek stratejik planlar hazırlanması için destek beklediklerini yineledi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.