Haberler

Hasankeyf'in kredisi temmuzda gelir

Tarih: 16 Haziran 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Gürhan Savgı
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Hasankeyf'te yapılması palanlanan Ilısu Barajı ile ilgili ilk defa çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Baraja ismini veren köyde inşaatı süren, yöre mimarisine uygun 'villa gibi' konutların 2 ay içinde tamamlanacağını açıklayan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeler hakkında 'rüya gibi' değerlendirmesinde bulunduğunu belirtti. Barajın uluslararası kuruluşlar tarafından askıya alınan kredisine de değinen Bakan Eroğlu, kredinin temmuz başına kadar açılmasını beklediklerini ifade etti. Aksi takdirde bu kuruluşları kötü niyetli kabul edeceklerini dile getirdi.

Türkiye'nin Dicle üzerindeki son barajı olması planlanan Ilısu Barajı'nın yapımı 1960'lardan beri gündemde. Proje, 2004'te Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla tekrar ele alındı. Bakan Eroğlu'nun ifadesine göre barajın inşaatı 'devlette devamlılık' ilkesinin gereği olarak geçmişte yapılan anlaşmaya uyularak bir şirkete verildi. Şirket, Almanya, Avusturya ve İsviçre'den ihracat kredisi buldu. Ancak bu arada Dünya Bankası kriterlerine, Türkiye'den çevre, yeniden yerleşim, arkeolojik çalışmaların yapılması istendi. Zaten her baraj projesinde bu çalışmaların yapıldığı beyan edilmesi üzerine kredi kuruluşları durumu kabul etti. Merkezi Ankara'da bulunan Doğa Derneği, Hasankeyf'in sular altında kalmaması için uluslararası çapta bir kampanya başlattı. Son günlerde Tarkan ve Orhan Gencebay'ın da desteği ile gündeme gelen çalışmalarla çevreciler özellikle Almanya'daki bazı bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulundu. Bu girişimler etkisini gösterdi. Taahhüt edilen projelerin yapılabilmesi için gereken 25 milyon Euro avans, bir buçuk sene gecikmeyle 2008'in sonunda ödendi.

Eroğlu, bu ödemeden bir hafta sonra kredi veren kuruluş temsilcilerinin istenen kriterlerin yerine getirilmediğine dair rapor yazdığını ifade ediyor. 2008 Aralık'ta da kredi askıya alınmış. Kriterlerin yerine getirilmesi için 6 Temmuz 2009'a kadar süre verilmiş. Çevre ve Orman Bakanı, bu süre içinde, muhteşem bir yerleşim planı hazırladıklarını, arkeolojik çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Son olarak Türk ve yabancı uzman ekip olumlu rapor vermiş. Bakan Eroğlu, net konuşuyor: "Neticede kredinin temmuz başında açılması gerekiyor. Açılmazsa o zaman bunlar iyi niyetli değil, suiniyetli olarak kabul edeceğiz. Hükümetimiz bu barajı yapacak güçtedir. Böyle bir barajı değil, yüzlerce barajı yapacak güçteyiz."

Bölgenin cazibe merkezi olacak
Hasankeyf'e yaklaşık 70 km uzaklıkta baraj gövdesinin yapılacağı bölgedeki Ilısu köyünde yeni yapılan konutların iki ay sonra biteceğini ifade eden Eroğlu şöyle devam etti: "Köylünün eski kaldığı evleri gösterdik, mağara gibi. Tuvaleti yok, suyu yok. Ilısu Barajı'nın yamacında villa gibi evler yapıyoruz. Hemen hemen iki ay içinde bitecek. Seralar kurduk, gelir getirici projeler yaptık." Hasankeyf'i bölgedeki en büyük cazibe merkezi haline getirecek projede sadece Ilısu köyündeki ev sahiplerine verilecek yeni konutlarda arsa bedeli alınmayacak. Alacağı konut ile şu an mevcut evi arasında metrekare farkı var ise o tahsil edilecek. Sadece inşaat maliyeti tahsil edilecek. Başbakan'ın uygun görmesi halinde de inşaat maliyetinde yüzde 20 tenzilat yapılacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.