Haberler

Selimiye, 'dünya kültür mirası'na girmeye hazır

Tarih: 17 Haziran 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Kadri Kılıç
Osmanlı döneminin en görkemli yapılarından biri olan ve Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camii, dünya markası olma yolunda. Edirne Belediyesi tarafından iki yıldan bu yana sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO'nun istediği bütün şartların gereği en ince ayrıntısına kadar yerine getiriliyor.

Bu kapsamda Selimiye Camii ve çevresindeki tarihî eserler, ağaç ve bitki türleri envanteri çıkarıldı. Bölgenin yeraltı ve yerüstü özelliklerini belirten ayrıntılı rapor hazırlandı. Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, alanda bulunan ağaç türlerini belirledi. Bütün ayrıntıların dikkate alındığı çalışmalar tamamlanarak bir dosya haline getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile UNESCO'ya gönderilecek dosyanın eylül ayında UNESCO tarafından değerlendirmeye alınması bekleniyor. UNESCO'ya başvuru sırasında herhangi bir eserin tek başına teklif edilemediğini belirten Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken, eserin çevresinde bulunan her şeyin kaydedildiği bir dosyanın hazırlanması gerektiğini söyledi. Selimiye ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini aktaran Döleneken, "Raporumuzu ağustos ayında bitirip bakanlığa göndereceğiz. Bakanlık da dosyayı UNESCO'ya iletecek." diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.