Haberler

Konut satışında kıpırdama var

Tarih: 18 Haziran 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Aydın Ayaydın
Konut sektörü 2004 ve 2005 yıllarında patlama yaşamıştı. Fakat konut kredisi faizlerinin yükselmesi ve ardından global krizin etkisi ile konut satışları tamamen durma noktasına geldi. Oysa inşaat sektörü hem en fazla istihdam yaratan hem de 500'e yakın kalemde malzeme satışını harekete geçiren bir sektör. Açıkçası ekonomiyi ayakta tutan sektörlerin başında geliyor.

Global kriz, konut satışını, dolayısıyla konut üretimini tamamen durdurmuştu. Prestij lüks konut projelerinin dışında hemen hemen satış yok gibiydi. Son 1-2 aydır, gazete sayfalarında yeniden yer almaya başlayan konut projeleri ilanlarını görünce merak ettim, konut satışlarını araştırmaya başladım. Konuştuğum bir iki konut üreticisi ile hareketli bir ilçemizin tapu sicil müdüründen benzer değerlendirmeler aldım. Eskisi gibi olmasa da konut satışlarında gözle görülebilir hareketlilik var. Ancak satılanlar, daha ziyade şehir merkezi veya hinterlandında bulunan projeler.

Yazlıkların yoğun olduğu turizm bölgelerinde henüz satışlarda hareketlilik yok. Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Antalya bölgesinde ise tapu sicil müdürlüklerinde satıştan çok, ipotek tesisi veya haciz uygulamaları ağırlıkta. Global kriz, yazlık talebini tamamen ortadan kaldırmış gibi gözüküyor.

Merkez Bankası faiz indirimine devam ettiğine göre, bankaların mevduat maliyetleri aşağı çekiliyor demektir. Bankalar mevduat faizinde yaşanan bu olumlu gelişmeyi, kullandırdıkları konut kredilerine yansıtmaya başlarsa, faizlerde önemli ölçüde düşüş sağlanır. Tüketici hayal ettiği konutu almaya yönelir böylece konut talebi canlanır. Aksi bir gelişme yaşanmadığı takdirde de sonbaharda konut sektöründe yeniden canlanma olabilir.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.