Haberler

'Belediyelerin değil ülkenin çıkarı önemli'

Tarih: 18 Haziran 2009 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zafer Şahin
Bakan Ertuğrul Günay, sahil kesimindeki belediyelerin imar ve ruhsat yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrine ilişkin tepkilere cevap verdi: "Yetki onlardayken, kıyılar beton yığınına döndü".

Kültür ve turizm bölgeleri ile sahil şeridindeki belediyelerin imar uygulamaları ile bina ruhsatlarının verilmesine ilişkin yetkilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesini öngören yasa teklifi, CHP ile AK Parti arasındaki gerilimi tırmandırdı. Hükümetin bu yasa teklifi ile yerel seçimde başarısız olduğu sahil şeridinden intikam aldığını öne süren ve teklifin yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini ilan eden CHP'ye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan yanıt geldi.

Günay, "İsteyen istediği yere gitsin. Anayasa Mahkemesi sanıyorum, Türkiye'nin çıkarlarını bizim kadar gözetir. Hükümet olarak biz bütüncül bir çözüm arıyoruz. Yargı bunun neresine itiraz edebilir" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm bölgelerinde imar ve düzenleme yetkisine zaten sahip olduğunu hatırlatan Günay, bugüne kadar imar yetkisini belediyelerin kullandığını ve Türkiye'nin sahil şeridinin betonlaşma ve çarpık yapılaşmaya teslim olduğunu söyledi.

Çarpık Yapılaşma
"Sahillerdeki çarpık yapılaşma bir günde ortaya çıkmadı" diyen Günay, siyasi partilerin sırf seçim kazanabilmek için küçük oy gruplarına büyük tavizler verdiğini kaydetti.

Yasa teklifinin sadece kıyı kesimindeki belediyeleri değil, turizm koruma ve gelişme bölgelerini de kapsadığını hatırlatan Günay, bu bölgelerde her seçim döneminde verilen tavizler nedeniyle kaçak katlar yükseldiğini ifade etti. Günay, şunları kaydetti: "Her seçimin eşiğinde, ister Anadolu'da bir yayla kasabası olsun, ister deniz kıyısında bir yer, tavizler veriliyor ve zaten çarpık olan yapılaşma daha da kötü hale geliyor. Şimdi daha güzel bir düzenleme ile daha bütüncül bir anlayışla sahil şeridini planlamak gerekiyor"

Kayıp Olmaz
Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuyla ilgili meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, belediyelerin katılımlarıyla Ankara'da bazı kriterler belirleyeceğiz. Biz buraları takip ederiz ve denetleriz. Türkiye'nin kaybı olmaz."

Bakan Günay, "Bu tip planlamalar merkezden yapılırsa, her seçimde taviz verme olayı da ortadan kalkar. Siyasi partiler küçük oy gruplarına büyük tavizler vermediği için belki seçim kaybeder ama Türkiye kazanır" diye konuştu.

Madımak ve Topkapı'da iki yeni düzenleme
Türkiye'yi yaralayan iki ayıba sonunda neşter vuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi Topkapı Sarayı içindeki Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ni sonunda boşalttırarak butik otel için düğmeye bastı. İkinci önemli adım da Sivas'ta atıldı. 2 Temmuz 1993'te, 37 kişinin katledildiği Madımak Oteli'nden artık kebap kokuları yükselmeyecek. Boşaltılan otelin, "anı evi" haline getirilmesi planlanıyor.

Sivas'taki Madımak Oteli, 2 Temmuz 1993'te büyük bir acıya sahne olmuştu. 37 vatandaşın yakılarak katledildiği otelde daha sonra kebapçı açılması büyük tepkiye yol açmıştı. Bu oteldeki kebapçı da sonunda boşaltıldı. Buna karşın, binaya ilişkin düzenleme, 2 Temmuz'a yetişmeyecek. Bakan Günay, "O konuda çok üzgünüm. Ne yazık ki, Madımak'ta yapmayı düşündüğümüz düzenlemeyi yetiştiremedik. Ama, bir konuda yüreğim rahat. En azından şimdi insanların yandığı o yerde kebap pişirilmiyor" dedi.

Müze Kent
Kültür Bakanlığı, Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve Sirkeci Garı'nı içine alan tarihi yarımadayı "Müze Kent" yapma çalışmalarını da hızlandırıldı. Bu çerçevede, tarihi Topkapı Sarayı içinde yer alan "Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi" de boşaltıldı. Bakan Günay, "Sağlık Bakanlığı ile istişarede bulunarak o hastaneyi boşalttık. Şimdi bir butik otel haline getirmeye çalışıyoruz. Müze Kent için bir adım olacak" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.