Haberler

İstanbul'un çöpte biriken gazından yılda 42 megavat elektrik üretiyor

Tarih: 22 Haziran 2009 Kaynak: Zaman
Yıllarca İstanbul'un başına bela olan çöp alanları artık birer enerji kaynağı haline geldi. Çöplerin depolandığı alanları belli bir düzene sokan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu çöp alanlarından yap-işlet-devret modeliyle elektrik üretimi de yapmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İSTAÇ'ın 2007'de çöp gazından elektrik enerjisi elde edilen Şile Kömürcüoda ve Kemerburgaz Odayeri tesislerinin kuruluşu için açılan ihaleyi, konut ve ticarî binalar inşaatı başta olmak üzere nakliyat, enerji, çevre teknolojileri, endüstri, gıda ticareti ve otelcilik gibi sektörlerde faaliyet gösteren Ortadoğu Grubu kazanmıştı. İstanbul çöp gazından elektrik üretimi projeleri ile çevre dostu enerji sektörüne giren grup, bu projelerin yürütülmesi için Ortadoğu Enerji AŞ'yi kurdu. Ortadoğu Enerji, düzenli çöp depolama sahalarında toplanan hane atıklardan elektrik enerjisi elde eden tesisleri işletiyor. İstanbul Katı Atık Sahalarındaki Çöp Gazının Elektriğe Dönüştürülmesi Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi geçen ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. 1995'ten beri çöp depolanan Kömürcüoda depo sahası 44 hektar alanı kaplıyor ve halen 15 milyon ton ihtiva ediyor. Odayeri depo sahası ise 52 hektar alanı kaplıyor ve 32 milyon ton çöp bulunuyor.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan tesislerin toplam ürettiği enerji 42 megavat. Tesiste elektrik üretimi, depolama sahasında oluşan çöp gazından sağlanıyor. Şirketin açıklamasında bu projenin geri dönüşüme en büyük örnek olduğu belirtilerek, "Katı atığın nasıl insanlığın hizmetine bir enerji olarak geri döndüğü açıkça görülüyor." denildi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.