Haberler

'Belediyelere icraları başlatacağız'

Tarih: 24 Haziran 2009 Kaynak: Radikal
Şimşek, yerel idarelerin, üçüncü kişilere, Hazine'ye veya yurtdışında olan borçlarının milli gelirin yüzde 4.67'sine ulaştığını bildirdi.

'Belediyelerimizin bir kısmının, vergi borçlarını ödemede isteksiz davrandıklarını görmekteyiz' diyen Şimşek, 'Belediyeler vergi yükümlülüklerini yerine getirmezse, icra yoluyla tahsilat işlemlerine başlanılması zorunluluktur' dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 yılı sonu itibarıyla, milli gelirin yaklaşık yüzde 5'ini kullanmakta olan yerel idarelerin, üçüncü kişilere, Hazine'ye veya yurtdışında olan borçlarının milli gelirin yüzde 4.67'sine ulaştığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde Belek'te düzenlenen Belediye Başkanları Eğitim Semineri'nde konuşan Şimşek, sözlerine, "Bir çok belediyemizin, özellikle de küçük belde belediyelerimizin mali sıkıntıları olduğunu biliyorum" diye başladı. Şimşek, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin ilgili 19'uncu maddesi uyarınca, belediyelerin denk bütçe yapması esasken, yerel idarelerin bütçe açıklarıyla sonuçlanan bütçeler yaptığını belirtti.

Bütçe açıkları artıyor
Yerel idarelerin, 2006-2008 yılları arasında, sırasıyla 1 milyar 283 milyon lira, 3 milyar 309 milyon lira ve 7 milyar 99 milyon lira bütçe açığı ortaya çıktığını kaydeden Şimşek, şöyle dedi:
"Bu bütçe açıkları nedeniyle 2006'da 30 milyar 672 milyon lira olan yerel idare borçları, 2008 sonu itibarıyla 44 milyar 362 milyon liraya yükselmiş bulunmaktadır. Bu durum, kısa vadede gelirlerini artırma imkânı bulunmayan yerel idarelerin, gerekli tedbirleri almadıkları takdirde ciddi sıkıntılarla karşılaşmasına neden olabilir.

Hükümetin belediyelere, genel bütçe vergi gelirlerinden mümkün olduğunca yüksek oranda pay aktarmaya çalıştığına dikkati çeken Şimşek, "Belediyelerimizin bir kısmının vergi borçlarını ödemede isteksiz davrandıklarını görmekteyiz" dedi.

Belediyeler tarafından vergi yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmemesi halinde, diğer mükellefler ile aralarında herhangi bir ayrım yapılmaksızın, icra yoluyla tahsilat işlemlerine başlanılmasının yasal zorunluluk olduğuna işaret eden Şimşek, "Kamu kurumları arasında icra işlemlerini yapmayı arzu etmediğimizi de dikkate alarak, belediyelerimizin vergi borçlarını ödeme konusunda örnek teşkil edecek şekilde istekli davranmaları beklenmektedir" dedi. Belediyelerin öz gelirleri olan vergi gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmasının da zorunlu olduğunu belirten Şimşek, bu hafta içinde TBMM'de görüşülecek torba yasa tasarısında, emlak vergisi takdir komisyonunu daha esnek yapıya kavuşturmak için yeni bir düzenleme gerçekleştireceklerini söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.