Haberler

Balıklıgöl'de kirlilik

Tarih: 25 Haziran 2009 Kaynak: Cumhuriyet
Balıklıgöl'de bir ayda iki kez kirlilik yaşanmasının üzerine göl suyuna oksijen ve çeşitli kimyasalların takviyesi yapılıyor. Ayrıca Atatürk Barajı'nın suyunu Harran Ovası'na taşıyan tünel çıkış ağzından tankerlerle getirtilen su göle aktarılıyor.

Şanlıurfa'nın simgesi konumundaki Balıklıgöl'de bir ay içerisinde iki kez kirlilik yaşanması üzerine, göle tankerlerle su takviyesine başlandı. 50 yıl öncesine kadar saniyede 500 litre suyla beslenen göl havzasının debisi, aradan geçen sürede Balıklıgöl Yerleşkesi çevresinde yerleşim yerlerinin artması ve açılan sondaj kuyuları, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Evren Sanayi Bölgesi ve çevre köylerin su ihtiyacının aynı havzadan karşılanması nedeniyle düştü.

Son yıllarda etkisini gösteren küresel iklim değişikliği nedeniyle yer altı sularının azalmaya başlamasıyla birlikte gölü besleyen su miktarı, saniyede 70 litreye kadar azaldı. Önceki yıl yapılan kapsamlı temizlik çalışmalarına rağmen göl tabanında biriken çamur tabakası, oksijen miktarını azaltarak, balıkların yaşam alanlarını tehdit etmeye başladı.

Yaklaşık 20 gün önce ortaya çıkan ve çevrede yapılan bir sondaj kuyusu çalışmasının neden olduğu tahmin edilen kirliliğin ardından göl suyunun iki gün önce yeniden kirlenmesine yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması için Şanlıurfa Belediyesi, Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre Koruma Vakfı ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda kirliliğin önüne geçebilmek için gün içerisinde göl suyuna oksijen ve çeşitli kimyasalların takviyesi yapılıyor. Ayrıca Atatürk Barajı'nın suyunu Harran Ovası'na taşıyan tünel çıkış ağzından tankerlerle getirtilen su göle aktarılıyor. Bu arada balıkların sağlığı açısından gölün giriş ve çıkışlarına, ''Balıkların sağlığı için mevcut yemlerin dışında başka yemler atmayınız'' yazılı tabelalar yerleştirildi.

'Fırat Nehri Balıklıgöl'e hayat verebilir'
Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu anda geçici çözümlerin uygulandığını belirterek, ''Esas köklü çözüm, Balıklıgöl'ü besleyen yer altı havzasındaki kuyuların kapatılması ve gölün Fırat Nehri'nden beslenmesidir'' dedi. Balıklıgöl'de şu anda bir süre önce yaşanan kirliliğin benzerinin, daha hafif bir formda etkisini gösterdiğini ifade eden Kırıkçı, yapılan müdahalelerin ardından gölde düzelmelerin gözlendiğini dile getirdi.

Göle oksijen takviyesi yapıldığını, ayrıca su örneklerinin belirli aralıklarla tahlil edildiğini anlatan Kırıkçı, şunları söyledi: ''Balıklıgöl'de debiyi arttırmak için tankerle su aktarıyoruz. Şu anda günde yaklaşık 250 metreküp suyu takviye ediyoruz. Bunu şimdilik yeterli görüyoruz. Fakat esas köklü çözüm, Balıklıgöl'ü besleyen yer altı havzasındaki kuyuların kapatılması ve gölün Fırat Nehri'nden beslenmesidir. Bu kuyuların devre dışı kalmasıyla hem OSB hem o bölgedeki 14 köyün içme suyu temini hem de Balıklıgöl'ü besleyen Direkli Mahallesi'ndeki kuyunun takviye edilmesi gibi bir projenin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Bir Balıklıgölümüz var. Bunu kurtarmak için de bütün kurumların acil olarak devreye girmesi gerekiyor. Onun dışında yapılan çözümlerin tamamı geçici çözümler olacaktır.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.