Haberler

"Küresel ısınma, doğal afet ve orman yangınlarını artırdı"

Tarih: 25 Haziran 2009 Kaynak: Cumhuriyet
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, Foça'daki orman yangınını değerlendirirken, "Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli sonuçlarından biri de ülkemizin de içinde bulunduğu dünyanın orta kuşak iklim bölgelerinde doğal afet ve orman yangını riskinin artmasıdır" dedi.

Foça'daki orman yangınını değerlendiren Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, "Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli sonuçlarından biri de ülkemizin de içinde bulunduğu dünyanın orta kuşak iklim bölgelerinde doğal afet ve orman yangını riskinin artmasıdır. Son yıllarda tüm çabalara rağmen binlerce hektar orman alanımız bu yüzden yandı" dedi.

"Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar, şiddetli rüzgarla birleşince ortaya ciddi anlamda orman yangını riskini çıkartmaktadır" diyen Gönençgil, şunları kaydetti:

"Nitekim Foça'da çıkan yangın da yine kuvvetli rüzgar nedeniyle büyük bir orman alanının yanmasına ve yerleşim yerlerini dahi tehdit etmesine neden olmuştur.

Değişen sıcaklıklar bu riskin daha artacağını ve yangın mevsiminin daha da genişleyebileceğinin işaretini vermektedir.

Bu nedenle bir yandan orman yangınlarının en büyük nedenlerinden biri olan ihmal, dikkatsizlik ve özellikle kasıt konusunda çalışmalar yapılırken, diğer yandan değişen iklim koşullarının ortaya çıkardığı yangın risklerine karşı daha hazırlıklı olmak zorundayız. Ayrıca, yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılmasında yörenin iklimine ve doğal koşullarına uygun, yangına dayanıklı ağaç türlerinin seçilmesi yangın riskini azaltabilir."

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.