Haberler

Gayrimenkul Sektörü Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Tarih: 29 Haziran 2009 Yazan: Burcu Öztaşkın
27 Nisan-26 Mayıs 2009 tarihleri arasında Gayrimenkul Sektörü ile ilgili yaptığımız ankette, 17 soru yer aldı. Ankete göre, gayrimenkul denince akla ilk gelen kelime yatırım, Ataşehir bölgesi yeni konut gelişimlerinde başı çekiyor, Kanyon ve İstinyePark İstanbul'un en iyi AVM'si ve Ali Ağaoğlu ise sektörün en popüler ismi oldu.



%43'ünü 26-35 yaş arası profesyonellerin oluşturduğu katılımcıların %48'inin mesleği mimar veya şehir plancısı iken %44'ü gayrimenkul sektöründe çalışanlardan oluştu.






100 kişinin katıldığı ankette, soruları yanıtlayanların %25'i gayrimenkul yatırım ve/veya geliştirme konusunda uzmanken, %22'si ise mimarlık alanında uzmanlaştı.



Gayrimenkul kelimesinin katılımcılar üzerinde yarattığı etkiler sorulduğunda %24 ile yatırım aracı en çok verilen cevap olurken, %14 ile taşınmaz cevabı ikinci cevap oldu. Katılımcıların verdiği diğer cevaplar arasında rant/para, yaşam kalitesi ve konut yer aldı.



İstanbul Menkul Kıymetler Borsa'sında işlem gören, halka açık kaç gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğu sorusunu katılımcıların yüzde %55'i doğru cevapladı.



Katılımcıların Türkiye'deki toplam AVM sayısına verdikleri cevapların %44'ü 70-150 adet ve %42'si 150-300 adet aralığında oldu. Nisan 2009 tarihli Soysal Alışveriş Merkezleri Kataloğu'na göre, Türkiye'de faaliyet halinde 223 AVM bulunuyor.



Ankete katılanların %59'u GYODER'i tanırken, %23'ü de ULI'den haberdar olduklarını belirtti.



A sınıfı ofis yapısı, %48'ini mimar ve şehir plancılarının oluşturduğu katılımcıların %36'sına "Her türlü teknik altyapı donanımına sahip ofis binası" tanımını ifade etti.



Katılımcıların %27'si İstanbul'da en önemli konut gelişmelerinin Ataşehir'de olduğu görüşünü desteklerken, %15'i Ümraniye, %13'ü Beylikdüzü ve %12'si ise Kurtköy cevabını verdi.



Ulusal ve uluslararası gayrimenkul etkinlikleri arasında katılımcılar tarafından %19 ile en çok bilinen etkinlik GYODER'in Gayrimenkul Zirvesi oldu. Bu etkinliği %18 ile Arkitera Mimarlık Merkezi'nin düzenlediği "Kentsel Kalite için Diyalog" temalı ArkiPARC ve %14 ile Munih'de düzenlenen Expo Real izledi.



Katılımcıların %48'i hiçbir gayrimenkul etkinliğine katılmadığını belirtirken, %18'i ArkiPARC'a ve %16'sı GYODER Gayrimenkul Zirvesi'ne katıldığını kaydetti.



Katılımcıların gayrimenkul sektöründe yatırım veya geliştirme işi yapan firmalar arasında adını en çok bildiği firma %15 ile Ağaoğlu olurken, Sinpaş GYO %13 ile ikinci, Multi Turkmall %6 ile üçüncü sırada yer aldı. En çok bilinen diğer firmalar ise ENKA, SOYAK, Krea ve Taşyapı oldu.



Ankete katılanların gayrimenkul sektöründe en popüler olduğunu düşündüğü isim %32 ile Ali Ağaoğlu olurken, adından sıkça söz ettiren Donald J. Trump ikinci, Krea CEO'su Hakan Kodal ise üçüncü sırada yer aldı.



İstanbul'da bulunan AVM'ler arasında en beğenilenler, mimari konsept ve açık alanların kullanımı nedeniyle %14 ile Kanyon ve İstinyePark olurken, merkezi konumu nedeniyle Akmerkez, konum ve fiyatların uygunluğu nedeniyle Cevahir ve kentle uyumlu mimari konsepti, yeşil bina oluşu ve peyzaj tasarımı nedeniyle Meydan %7'şer pay alarak ikinci oldu.



İstanbul'un en beğenilmeyen AVM'si ise ölçeksiz, boğucu ve karmaşık oluşu nedeniyle %12 pay ile Cevahir oldu. Outlet konsepti ile öne çıkan Optimum ise trafik sorunu ve dolaşım çözümlerinin kullanıcıdan çok kiracı odaklı olması nedeniyle %9 pay ile katılımcıların beğenmediği AVM'ler arasında ikinci sırada yer aldı.

Anketin son sorusu olan "Medyada yer alan gayrimenkul projelerine ilişkin reklamlar arasında aklınızda en çok yer eden tanıtımların hangi projelere ait olduğunu belirtir misiniz?" sorusuna katılımcıların verdiği cevaplar arasında %34'luk pay ile Sinpaş birinci, %23 ile Ağaoğlu ikinci olurken en çok verilen cevaplar arasında Dap Yapı ve Dumankaya da yer aldı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.