Haberler

Beşiktaş sahiline 14 katlı dev

Tarih: 26 Haziran 2009 Kaynak: Radikal
Beşiktaş'taki tarihi Tütün Deposu'nun yerine 14 katlı, 7 yıldızlı otel yapılıyor. Tarihi binanın yerine yapılacak otelin yedi katı yerin altında, yedisi üstünde olacak.

Cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri, Beşiktaş'taki tarihi Tütün Deposu 7 yıldızlı otel oluyor. Tanrıverdi Holding, tarihi binanın yerine yedi katı yerin altında olmak üzere 14 katlı otel yapacaklarını, otelin işletmesiniyse yabancı bir şirkete vereceklerini açıkladı.

Denizin hemen dibinde, Kadıköy iskelesinin karşısında, Deniz Müzesi'nin yanında yer alan bina, 1929 yılında Mimar Victor Adaman tarafından yapıldı. Astro Tütün Deposu olarak yıllarca hizmet verdi. Bir süre Grundig televizyon fabrikası oldu. 1985'ten beri boş olan binayı önce Tekfen Holding, sonra Tanrıverdi Holding satın aldı.

Tanrıverdi Holding Yönetim Kurulu Başkan Asistanı Aziz İba, "Yıllarca boş kalan, zamanla tinercilerin yuvası haline gelen binayı temizlerken bir kamyon martı ölüsü attık. Binada aşırı derecede pire vardı. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri içeri giremedi. Binayı temizledik, ilaçladık, sonra üyeler içeri girebildi" dedi.

‘Yıkmadan olmazdı'
Eskiden binanın bulunduğu yer, şimdi çepeçevre paravanla çevrili. Paravanın arkası ise dümdüz. Tarihi binadan geriye kalan bir şey yok. Holding yetkilisi İba'ya göre bu ‘zorunluydu':

"Kafamıza göre yıkmadık. Kurul bu konuda çok ciddi araştırmalar yaptı. Yıkmadan yapabilmenin mümkün olmadığı ortaya çıkınca, bina yıkılırken fotoğrametrik rölöve yapıldı. Bina üzerindeki bir rölyeften ya da bir işlemeden dolayı değil, yıllarca insanların hafızasında bir kütle olarak yer aldığı ve Cumhuriyet 'in ilk sanayi yapılarından biri olduğu için tarihi eser ilan edilmişti. Yıkıp yeniden yapıldığı zaman bunun aynısını yapmak çok kolay. Üzerinde bir el işçiliği yok, sıva ve boya. Sıradan bir bina. İnsanlar Dolmabahçe Sarayı yıkılmış gibi davranıyorlar. Otel, eski binanın birebir aynısı, kütlesi ve yüksekliği kadar olacak. Biz içinde oynayacağız. Kurul kararı da binanın kütle olarak korunması ve galerinin korunması doğrultusunda."

Dış görünüşü eskinin aynısı olacak denilen otelin yüksekliği en tepe noktasında 27 metreyi bulacak. Otel, 17.5 metrelik Dolmabahçe Sarayı'ndan sonra sahilde yer alan ikinci yüksek bina olacak. 14 katlı otelin inşaat alanının yaklaşık 19 bin 500 metre karesi tarihi bina olarak yer üstünde, 27 bin 500 metre karesi yer altında inşa edilecek. Deniz Müzesi 'ne bakan kısımdaki orta yelken biçiminde cam olarak tasarlandı. 200 odalı otelin birinci bodrum katında SPA, sön dört bodrum katıysa 443 araçlık otopark yapılacak.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu'ya göreyse tarihi Tütün Deposu binanın yıkılmasının savunalacak hiçbir yönü yok:

"Otel binası 12 katlı yapılmak isteniyordu, bizim girişimlerimizle kat sayısı yediye indi. Aynı girişimler Mecidiyeköy'deki tarihi likör fabrikası için, Bomonti'deki yine tütün fabrikası için de geçerli. Bu yapılar yıkılarak yerine otel ve rezidans yapılmak isteniyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olma yolunda hazırlanıyor. ‘Silüeti bozun projeler peşinde koşmayın, bu mekânları restore edelim, müze olarak İstanbul'a kazandıralım' diyoruz. Yer altında yedi kat iskan yapılması, bölgenin alt yapısına büyük yük getirir. Orada belirli saatlerde trafik kitleniyor. Tescilli kültür varlıklarının nasıl korunacağı da yönetmeliklerde bellidir. ‘Buranın mutlaka yıkılacağı' yaklaşımı korumayla ilgili kurallarla çelişmektedir. Buranın öncelikli olarak kültür mekânı yapılması gerekirdi."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.