Haberler

Yanan akıllı hastanenin eksikleri, baştan belliydi

Tarih: 26 Haziran 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk
Sekiz hastanın yangında öldüğü Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nin elektrik ve tesisat kusurlarının teslim öncesi belirlendiği anlaşıldı. Ancak sadece 10 günde bunların giderildiği söylenip firmaya para ödendi.

Bursa'daki 514 yataklı, "Akıllı Hastane" diye nitelenen Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde 26 Mayıs'ta elektrik kontağından çıkan ve yoğun bakımda yatan 8 hastanın can verdiği yangınla ilgili belgeler, korkunç bir ihmali ortaya çıkardı. Müfettiş raporlarına SABAH ulaştı. Buna göre hastanenin başta elektrik olmak üzere inşaat, mekanik ve tesisat yetersizlikleri daha 'teslim' aşamasında tespit edildi ve hastaneyi yapan Kırcal İnşaat firmasına bildirildi. Ancak hastanenin "kesin kabul" raporunda, 10 gün içinde bu eksikliklerin giderildiğine yer verildi. 25 Ocak 2004 tarihli kesin kabul tutanağında şu ifadeler yer aldı: "24 ve 28 Aralık 2003 arasında heyetimizce hastane inşaatının kısmi kesin kabulü esnasında tesbit edilen eksik ve kusurlu imalatlar, 5 Ocak 2004'te tamamlanmış denilmekte olup, makamın 22 Ocak 2004 tarihli oluruyla heyetimiz noksan ve kusurlu imalatların bu tarihte tamamlandığını görmüştür..."

'Yüklenici Firma Sorumlu'
Buna göre, hastaneyi bakanlık adına teslim alacak "kesin kabul" heyeti, inşaat mühendisi Muazzam Adıgüzel başkanlığında, Kırcal İnşaat'ın 'eksikleri giderdiğine' karar verdi. Firmanın hakediş parası da ödendi. Yangından sonra Uludağ Üniversitesi tarafından oluşturulan bir heyetin olay yerinde yaptığı incelemede ise, elektrik kablolarının geçtiği bölümlerdeki kapıların ahşap olduğu ve alevlerin bu nedenle hızla ilerlediği kaydedildi. 18 Haziran 2009 tarihli rapora göre, yangında dumanın üst katta birikerek ölümlere sebebiyet vermesinin "kaçınılmaz bir son" olduğu tespit edilirken, heyetin başkanı Prof. Recep Yamankaradeniz, "Malesef hastanenin yapılışı sırasında tespit edilen bu eksikliklerin hiçbirisinin olmaması gerekiyor. Allah'a emanet yaşıyoruz" diye konuştu. Hastane inşaatı teslim alınmadan önce ihale komisyonu şartnameye şu maddeyi koydu: "Yüklenici firmanın verdiği hizmet sonunda ortaya çıkabilecek 3. kişilere ait her türlü zarardan ve hatalardan tamamen yüklenici firma sorumlu tutulacaktır. Gerek ehliyetsiz personel çalıştırmak ve gerekse bilgisizlik veya dikkatsizlik sonucu ortaya çıkabilecek her türlü kazalardan ve yangınlardan tamamen yüklenici sorumlu olacaktır." Buna rağmen, eksikler giderilmeden hastane teslim alındı.

Gençay Gürsoy: Skandal
Bunun yanı sıra hastane başhekimi Op. Dr. Osman Naci Çelik ve hastane müdürü Salim Özdağ'a 18 Aralık'da sunulan teknik raporda, eksiklikler ve çözümleri yazıldı. Birkaç ay sonra da 8 cana mal olan feci yangın çıktı. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy ise olayı şöyle değerlendirdi: "Altyapıda affedilmeyecek aksaklıklar var. Bu bir skandal."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.