Haberler

Enka tüneli açtı, Arnavutluk 'tarihi yapıt' sevinci yaşadı

Tarih: 26 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Lütfü Karakaş, Fırat Keskinkılıç
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'u Dures Limanı'na bağlayacak Reşen-Kalimaş Otoyolu'nun açılışını yaptı ve "Bu yol sadece ülkeleri, şehirleri değil, gönüllerimizi de birbirine bağlayacak ve halkları yaklaştıracak. Bu otoyol, Kosova'nın kalkınmasına da ivme kazandıracak" dedi.

Projenin bir ABD firmasıyla, Türk firması ENKA tarafından inşa edilmesinin de heyecanını bir kat daha arttırdığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Balkan kelimesi sarp ve ormanlık sıradağ anlamına gelir. Ülkelerimiz ve halklarımız arasında çetin, sarp, aşılmaz sıradağlar olsa da, tarih boyunca bu dağları aşmayı, birbirimizle tanışmayı, kaynaşmayı ve kardeşlik hukuku içinde ortak idealler geliştirmeyi başarmışız. Yüksek dağlarla birlikte etnik, dini, mezhepsel farklılıklarımızı da aştık ve birbirimize tarih boyunca hep hoşgörüyle muamele ettik. Ülkemde Balkan kökenli tüm vatandaşlarımızı, bizi zenginleştiren asli unsurlar olarak gördük ve görüyoruz. Arnavutluk'un Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir."

Doğalgazı da getireceğiz
Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin ve Türk girişimcilerin Arnavutluk'taki yatırımlarının da her geçen gün arttığına dikkati çekti ve "Arnavutluk'a daha fazla yatırım için teşvik ediyoruz" dedi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Değerli dostum Berişa ile Arnavutluk'ta güvenli bir limanın oluştuğuna inanıyoruz. Türk girişimciler, Arnavutluk'ta inşaat, bankacılık, telekomünkasyon, akaryakıt dağıtımı, sağlık, demir çelik ve madencilik sektörlerine yatırım yapıyor, enerji sektörüne ilgi gösteriyorlar. İnşallah doğal gazda da transit taşıyıcı bir ülke olarak Arnavutluk'u buluşturacağız."

Berişa: Tarihi yapıt
Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış için Arnavutluk'a gelmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi ve "Açılışını yaptığımız otoyol, tarihimizde inşa edilen en büyük yapıttır" diye konuştu. Türk hükümetiyle Türk halkına teşekkür eden Berişa, tarihi bir gün yaşadıklarını, bu yol sayesinde Kosova'daki Arnavutlara daha yakın olabileceklerini söyledi. "Türk-Amerikan konsorsiyumu, Arnavut halkının rüyasını gerçekleştirdi. Bu otoyol, Arnavut ulusunun koridorudur ve NATO üyeliğinden sonra en önemli olaydır" diyen Berişa, bu koridorun Arnavut ulusuna hayat vereceğini kaydetti. Otoyol, Kosova ile Arnavutluk arasında 7 saat süren ulaşımı 3 saate indirecek.

Tara: Çok otoyol yaptık, en zoru bu oldu
ENKA İnşaat Şeref Başkanı Şarık Tara, "Bu yol, sadece Kosova'ya değil bütün Balkanlara faydalı olacak. Biz çok otoyol yaptık ancak en zoru bu yoldu. Burada 29 tane viyadük var. Ama hepsi zamanında bitti" dedi. Tara şöyle konuştu: "1971'den beri yurt dışında çalışıyoruz. Türkiye dışına aşağı yukarı 250 bin işçi gönderdik. 450 kilometrelik otoyolun 60 kilometrelik bölümünü biz yaptık. 500 milyon dolarlık projede Erik Dağı'na açılan 5 bin 476 metre uzunluğundaki iki tünelde 11 ülkeden 3 bin 500 işçi ve mühendis çalıştı".

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.