Haberler

"Hitit diyarı"nda arkeolojik kazılar

Tarih: 26 Haziran 2009 Kaynak: Sabah


Çorum'daki ören yerlerinde, tarihi gün yüzüne çıkarmak için yürütülen kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek.

Boğazkale ilçesindeki Hattuşa'da kazı çalışmalarına başlandı, Ortaköy ilçesindeki Şapinuva, Uğurludağ ilçesindeki Resuloğlu, Alaca ilçesindeki Alacahöyük ve Sungurlu ilçesindeki Boyalıhöyük ören yerlerindeki kazı çalışmalarına da önümüzdeki ay içinde başlanacak.

Hattuşa Kazı Başkanı Alman Arkeoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Andreas Schacner, kazı çalışmalarına bu yıl ağırlıklı olarak Hattuşa şehir surları içindeki Sarıkale önünde devam edileceğini, bölgedeki kazı çalışmalarına 10 haziranda başladıklarını bildirdi.

Bölgedeki kazı çalışmalarının 100 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini anımsatan Schacner, bu yılki kazı çalışmalarını 30'u işçi olmak üzere 45 kişilik bir heyetle sürdüreceklerini belirtti.

''Kazı çalışmalarına bu yıl ağırlıklı olarak Hattuşa şehir surları içindeki Sarıkale önünde devam edilecek'' diyen Doç. Dr. Schacner, buradaki çalışmaların ardından aşağı şehir bölgesindeki kazılara başlayacaklarını ifade etti

Andreas Schacner, bölgedeki kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Boğazkale ilçesinin 1,5 kilometre batısında yer alan Çamlıbel mevkisindeki kalkolitik yerleşiminde kazılara başlayacaklarını dile getirdi.

Alacahöyük'teki Kral Mezarları
Alacahöyük Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ise bölgedeki kazı çalışmalarına gelecek hafta içerisinde başlayacaklarını söyledi.

İlk etapta kral mezarlarına ağırlık vereceklerini bildiren Çınaroğlu, ''Zaten çalışmalarına geçen yıl başlamıştık. Mezarların içerisine konulacak olan eserlerin birebir kopyası çıkarıldı ve şu anda hazır durumda. Kral mezarlarının üzeri cam fanusla kapatılacak ve bu yıl içinde turizme açılacak'' dedi.

Bu çalışmanın ardından, geçen yıl gün ışığına çıkarılan maden atölyesindeki kazı çalışmalarını yapacaklarını dile getiren Çınaroğlu, ayrıca kazı alanında yeni bir ihata duvarını araştıracaklarını belirtti.

Bu yılki ödeneklerinin 120 bin lira olduğunu ve 20 kişilik bir ekiple çalışma yapacaklarını ifade eden Çınaroğlu, ''Eğer zamanımız ve ödeneğimiz yeterse yeni bir kazı alanı tespit edip orada da çalışabiliriz'' diye konuştu.

Şapinuva'daki Kazılar
Şapinuva Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi DTCF Hititoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygül Süel de temmuz ayı içerisinde başlayacakları kazı çalışmalarını Ağılönü mevkinde sürdüreceklerini söyledi.

20 kişilik bir ekiple çalışacaklarını dile getiren Süel, ödeneklerinin henüz belli olmadığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Şapinuva'ya ayrı bir önem verdiğini ifade eden Süel, ''Bu yılki çalışmalarımızı Ağılönü mevkinde sürdüreceğiz. Geçen yıl başlattığımız çevre düzenlemesinin eksik kalan kısımlarını da bu yıl tamamlayacağız. Bu yılki kazılarda güzel çalışmalar yapacağız'' dedi. Süel, kazı çalışmalarının Ekim ayına kadar süreceğini söyledi.

Boyalıhöyük ve Resuloğlu Kazıları
Boyalıhöyük Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi DTCF Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç Sipahi de, bölgedeki kazı çalışmalarını tamamladıklarını ve bu yıl başka alanlarda yüzey araştırmaları yapacaklarını söyledi.

Çorum Müze Müdürü Önder İpek ise Uğurludağ ilçesindeki kazı çalışmalarının Temmuz ayı içerisinde başlayacağını ve eski Tunç Çağı mezarlarının bulunduğu alanda çalışma yapılacağını bildirdi.

Hitit Medeniyetine başkentlik yapan Çorum'da, 5 ayrı noktada sürdürülen kazı çalışmalarından Resuloğlu ve Boyalıhöyük'teki kazılar Çorum Müze Müdürlüğü, Alacahöyük ve Şapinuva'daki kazılar Ankara Üniversitesi, Hattuşa kazıları ise Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanlığınca yürütülüyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.