Haberler

Isparta ve Burdur da turizm desteği istiyor

Tarih: 26 Haziran 2009 Kaynak: Referans Yazan: Mehmet Ali Kantarcı

Batı Akdeniz Bölgesi, geçen günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni Yatırım Teşvik Programı Taslağı'nda düzeltme istiyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Budak, yeni sistemde teşvik edilecek yatırım alanları içinde "tarım" sektörünün olmamasının örtü altı üretimde lider konumdaki Antalya ve çevresinde ciddi bir kayıp anlamına geldiğini söyledi. Batı Akdeniz Bölgesi'nin ikinci bölge içerisine alınmış olmasının özellikle Burdur ve Isparta illeri açısından olumsuz olduğunu iddia eden Budak, "Burdur ve Isparta'nın mevcut sistemdeki mağduriyetleri devam ediyor. Antalya'da nispeten teknoloji yoğun sektörlerin desteklenmesi olumlu, ancak bu Burdur ve Isparta illerimiz için yeterli değil. Bu konuda bir düzeltmeye mutlaka ihtiyaç var" dedi.

Turizmin sadece 3. ve 4. bölgelerde teşvik edilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Budak, Antalya'da yeni yatırımın kısıtlanmasını kendilerinin de savunduklarını, ancak bölgede iç kesimlerin, Burdur ve Isparta'nın bu destekten yararlanamamasının çok yanlış olduğunu vurguladı. Yine Antalya'nın sağlık yatırımı teşviki kapsamına alınmadığını hatırlatan Budak, bunun bölge için ciddi bir kayıp anlamına geldiğini kaydetti. Budak, "Teşvik sisteminin detaylı bölgesel ve sektörel analiz ve stratejilere dayalı olması gerekir. En azından bundan sonra sistemin yanlış gitmesini engellemek için Kalkınma Ajansları'nın bir an önce kurulması ve teşvik sistemine yönelik olarak da çalışma yapılması zorunlu" diye konuştu.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Mehmet Hacıarifoğlu da, bölgedeki tekstil ve hazırgiyim imalatı firmalarının 3. ve 4. bölgelere taşınmasının teşvik edilmesinin Antalya'daki ekonomik faaliyeti ve istihdamı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Hacıarifoğlu, başta KOBİ'ler olmak üzere şirketlerin finansmana erişim sorunlarını hafifletecek önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

En az teşvikli bölge

Batı Akdeniz Ekonomisi Geliştime Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır da, Batı Akdeniz Bölgesi'nin 14 sektörle en az teşvik alan bölge olduğunu belirtti. Çandır, açıklanan teşvik paketinin Batı Akdeniz'e yapılacak yatırımları motive etmediğini kaydetti.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ise, yapılan bölgesel sınıflandırmada Isparta'nın bir kez daha Antalya ile aynı kefede değerlendirilmenin ceremesini çektiğini, ekonomik gerçeğini yansıtmayan bir bölgede yer aldığını belirtti. Kaçıkoç, şunları söyledi: "Bölgesel sınıflandırmada Antalya ile birlikte anıldığımız ve değerlendirme yapılırken kullanılan rakamlar en son 2003 yılından kaldığı için, mesela Konya'dan ileri durumda gözüküyoruz. Yine bu yüzden ekonomisi geride olan Isparta'nın adı, ekonomisi gelişmiş Adana, Mersin ve Denizli gibi illerle aynı grupta yer alıyor."

Antalya Expo için 116 milyon lirayı gözden çıkardı

Dünyanın en önemli fuar organizasyonu 2014 Expo'yu Antalya'ya getirmek için çalışmalar hızlandı. "Çiçek ve Çocuk" temalı Expo'nun Antalya'da gerçekleştirilmesi konusunda hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın desteğini almak için önümüzdeki günlerde Ankara yolunu tutacak olan Antalya Expo Meclisi, eylül ayında da İspanya'ya giderek resmen adaylık başvurusunda bulunacak.

2014 Expo için ön fizibilite çalışmalarını tamamlayan Antalya Expo Meclisi, organizasyon için yaklaşık 116 milyon TL'lik bir bütçe alırdı. Organizasyonun Türkiye ve Antalya'ya kazandıracağı tanıtım ve imaj toplam değerinin ise milyar dolarları aşması bekleniyor.

Antalya Expo 2014 Meclis toplantısında bilgi veren Antalya İhracatçı Birlikleri Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Çiçek ve Çoçuk temalı Expo 2014 için İspanya'nın Zaragoza kentinin de adaylar arasında olduğunu, şehrin organizasyon için yaklaşık 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını belirtti.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.