Haberler

Rehavete kapılmayalım, enerji yatırımlarına acil ihtiyaç var

Tarih: 29 Haziran 2009 Kaynak: Referans

Krizin elektrik talebini düşürmediğini ve talebin giderek artacağını söyleyen Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, 'Arz konusunda gevşeme şansımız yok. Rehavete kapılmadan enerji yatırımlarına acil ihtiyaç var' dedi.

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, krize rağmen Türkiye'de elektrik talebinin azalmadığını, konut ve ticarethanelerde artış olduğunu belirterek, "Krizden çıktık, çıkmadık olgusundan bağımsız olarak Türkiye'nin elektrik talebi artacak. Arz konusunda gevşeme şansımız yok. Rehavete kapılmadan enerji yatırımlarına acil ihtiyaç var" dedi. Bu süreçte birçok projenin iptal edilmesine rağmen Sabancı Holding'in planlarında değişiklik olmadığını vurgulayan Hakman, "Enerji üretim şirketimizin bu yıl 600 milyon TL civarinda olması beklenen satışları, hedeflediğimiz 5 bin MW kurulu gücün gerçekleşmesi ile birlikte 2015'den itibaren 6 milyar TL seviyelerine çıkacaktır" diye konuştu.

Dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de elektrik enerjisi ile ilgili hazırladıkları raporu cuma günü bir toplantıyla paylaşan Hakman, krizin elektrik talebini düşürdüğü ve çevre sorunlarının da azaldığı gibi bir yanılgı yaşandığını söyledi. Hakman, bu durumun yatırımların gerilemesine, finans kaynaklarının azalmasına, yenilenebilir enerji kaynağı yatırımlarının rekabetçilikten uzaklaşmasına neden olacağını ifade etti.

Kriz olmasaydı talep karşılanamazdı
Türkiye'nin, 2001'den bu yana yüzde 6 ile 8 arasında artan yıllık talebine cevap verecek yatırımları oluşturma yolundaki adımlarının, piyasayı yeterince güven verici şekilde geliştiremediği için serbest piyasa çerçevesinde gerçekleştiremediğini ifade eden Hakman, "Türkiye'de elektrik talebi geçen ağustosta tarihinin en yüksek noktasına geldi. İhtiyacı, isterseniz 'zor karşıladı' diyelim, isterseniz 'karşılayamadı' diyelim... Karşılayamadı derken belli yerlerde düzenli, büyük çaplı olmasa bile birtakım elektrik kesintileri kısıntısıyla karşılaştık" değerlendirmesinde bulundu. Hakman, kriz olmasaydı Türkiye'nin aralık-ocak aylarındaki yüksek elektrik talebinin karşılanamayacağını da savundu. Hakman, şöyle devam etti: "Bu yıl ilk 5 ayında elektrik talebi 2008'in aynı dönemine göre yüzde 6 düştü. Ama bu bizi yanıltmasın, 2008'in ilk 5 ayında ise 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 9 artmıştı. Yani 2009 talebi 2007 talebinin yüzde 2.7 üzerinde. Sanayinin elektrik talebi yüzde 4'ler seviyesinde büyürken, konut ve ticarethanelerin talebi geçen yıllarda yüzde 9'lar 10'lar seviyesinde arttı. Türkiye, nüfusu hızla artan ve hızla şehirleşen bir ülke. Bu da şunu getiriyor; biz krizden çıktık, çıkmadık olgusundan bağımsız olarak Türkiye'nin elektrik talebi artacak. Bu sene sonunda benim beklentim 2008 seviyesinde olması. Öngörüm Türkiye'deki talebin düşmeyeceği... Türkiye bu arz sıkıntısını yaşıyor ve yaşamaya devam edecek."

Sabancı'nın önemli işi olacak
Sabancı Holding'in 2005'de enerjiyi, özellikle elektrik enerjisini grubun en önemli gelişme ve büyüme alanlarından biri olarak tanımlayıp sektöre girdiğini vurgulayan Selahattin Hakman, üretimden toptan ticarete, dağıtımına ve perakende satışına kadar bu zincirin her noktasında olma hedefi koyduklarını anımsattı.

2015'te yüzde 10 pazar payına ulaşmayı, gelecek hedeflerinin ise bu payı yüzde 20 seviyesine çıkarmak olduğunu dile getiren Hakman, 2015'te en az 5 bin megavat kurulu güce ulaşmayı planladıklarını kaydetti. Hakman, yaklaşık 6 milyon abonelik de dağıtım şebekesine sahip olmayı planladıklarını söyledi. Hakman, "Bu hedefleri tanımladık ve bu yolda adımlar atmaya başladık. Birtakım hidroelektrik ve kömür projelerinin lisanslarını aldık. Bunları yaptığımız sırada bir ortaklık sürecine girdik. Ortağımız Verbund ile bu hedeflerden herhangi bir sapmamız olmadığını teyid ettik" dedi.

Grup olarak hedeflerin neresinde olduklarını da Hakman, şöyle açıkladı: "Bugün elimizde 455 megavat işletmede olan santral var. Bunlara ilave olarak inşa halinde olan, 1 milyar euroluk kredi anlaşması imzaladık. O paketin kapsamında olan bin 950 megavatlık inşa halinde projemiz var. Bu projelerden 3 tanesinin temelini geçen sonbaharda attık, 3 tanesinin de temelini atmaya hazırız."

Nükleer santral şartlara bağlı
Bandırma Doğalgaz Santralı'nın gelecek yıl devreye alınacağını, inşa halindeki santralların tamamının Çambaşı hariç 2012 sonunda devreye gireceğini, Çambaşı'nın da 2013'e kalacağını anlatan Hakman, bu projelerle serbest piyasada elektrik satan, önceden sözleşmeye bağlanmış uzun vadeli enerji alım sözleşmesi olmayan santrallar açısından özel sektör arasında "bir numara" olacaklarını ifade etti. Projelerinde şu anda bin 600 kişinin çalıştığını, proje inşaatları en üst noktaya ulaştığında çalışan sayısının toplam 7 bin kişiye ulaşacağını belirten Hakman, "5 bin megavata ulaşmak için 5.5 milyar euroluk yatırım yapacağız. Başkent'in (Elektrik Dağıtım AŞ) ihalesini 1 milyar 225 milyon dolara aldık. O dahil değil" açıklamasında bulundu. 2 bin megavatlık yatırım konusunda lisans almak için görüşmeleri bulunduğunu belirten Hakman, dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili olduklarını söyledi. Hakman, ikinci bir nükleer santral ihalesi olursa ise ilgilenmelerinin şartlara bağlı olduğunu vurguladı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.