Haberler

Bizans'tan bugüne adaların tarihi müzede toplanacak

Tarih: 29 Haziran 2009 Kaynak: Referans Yazan: Sibel Atik

Kabataş iskelesinden yükünü alan Prof Dr. Aykut Barka gemisinin yolcuları, martılar eşliğinde adaya doğru yol alıyor... Yaklaşık 1.5 saatlik bir yolculukta önce Kınalıada'da ziyaretçilerini indiren vapur, ardından Sait Faik Abasıyanık ile özdeşleşen Burgazada'ya, sonra da Ruhban okuluna ev sahipliği yapan Heybeliada'ya uğrayıp, nihayet son durak Büyükada'da demirliyor... İstanbul'un yanı başında gürültüden kaçan ziyaretçilerine sakinliği vaat eden Prens Adaları, hemen her haftasonu olduğu gibi dolup taşıyor. Vapurdan iner inmez Anadolu Kulübü'nün yolunu tutuyoruz.

Önünde faytoncuların müşteri alıp bıraktığı Anadolu Kulübü, Büyükada'ya kurulacak müzenin ilk toplantısına ev sahipliği yapıyor. Adalılar'ın geniş katılımıyla yapılan toplantı gösteriyor ki, kurulacak müzeye destek büyük. Büyükada Taş Mektep'te kuruluacak "İstanbul Adalar Müzesi" için ayrılan bütçe ise 2.5 milyon TL.

Adalar Belediyesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Adalar Vakfı ve Kaymakamlık'ın nisan ayında imzaladıkları protokolle tohumları atılan İstanbul Adalar Müzesi'nde ilk hedef doğal güzelliklerin yanına kültür ve tarihi zenginlikleri de katmak.

Rumlar'dan da destek alındı
Bunun için adaların eski sakinleri olan ve Atina'ya yerleşmiş Rumlar'dan bile destek aldıklarını belirten Adalar Vakfı Başkanı Aykut Mutlu, "Adalar dünyanın çok değerli bir belgesi. Adalar Müzesi'ni kurarken, Rumlar'dan bahsetmemek olmaz. O nedenle onlardan da destek aldık" diyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise, bu projenin kendileri için çok önemli olduğunu kaydediyor. Kurt, "Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla dünyanın gözünü kamaştıran, evrensel kültürün ve hoşgörünün başkenti İstanbul, böyle projelerle 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak dünyanın buluşma noktası olmaya hazırlanıyor. Tarihi boyunca farklı kültür ve dini inançları kucaklayan İstanbul'un incileri olan Adalar'ın tarihini sergileyecek bu müze, İstanbul'un ve Türkiye'nin uluslararası alandaki bilinirliğini ve itibarını da doğrudan etkileyecek" diye konuşuyor. Müzede adaların Bizans öncesinden bu yana tarihi ve gündelik yaşama dair birikimini gösteren eser ve objelerin sergileneceğini belirten Kurt, müzenin gelecek yıl haziran ayında kurulacağını açıklıyor.

Bin 657 eser tescilli

Adaların İstanbul'un bir ilçesi olması rağmen, kendine özgün bir dokusu olduğunu vurgulayan Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ise, adaların her etnik yapıdan insana kapılarını açtığını hatırlatıyor. Adalarda bugün bin 657 eserin tescilli olduğunu, bir o kadarının da tescillenmeyi beklediğini ifade eden Farsakoğlu, "Sait Faik, Burgaz'da yaşadı ve evi müze olarak durmasına rağmen kapalı, neden? Diyojen'in mezarı Kınalıada'da. Troçki, 3 yıl yaşadı adalarda ama bunlar bilinmiyor. Bir sürü edebiyatçıya ev sahipliği yapan adaların tarihi geçmişini anlatan bir kent müzesi yok. Tüm bu sorunlara karşılık bu müzeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diyor.

Müzenin Büyükada'da Taş Mektep'e yapılacağını anlatan Farsakoğlu, şöyle devam ediyor: "Adalılar ya tarihlerine sahip çıkacak ya da geçmişlerinin karanlığa gömülmesine seyirci kalacak. Kentleri canlı tutan yerler müzelerdir. O nedenle bu müze bizim için çok önemli. Adaları farklı noktaya taşımak için bir basamak olacak bu müzeyle birlikte yapacağımız diğer projeler 5 yıl sonra adaları Türkiye'nin belediyeleri arasında ilk sıraya taşıyacak."

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.