Haberler

Günay'ın Augustus Tapınağı isyanı

Tarih: 29 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet
Bakan Ertuğrul Günay, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve ilgisizlik nedeniyle restorasyonu gerçekleştirilemeyen Augustus Tapınağı'na giderek yetkililere yönelik çok sert açıklamalarda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve bir türlü restorasyonu yapılamayan tarihi Augustus Tapınağı ile hem kendi bürokratlarına, hem yerel yöneticilere hem de üniversite çevrelerine yönelik çok sert açıklamalar yaptı. Günay, "Tapınakla ilgili acil alınması gereken önlemler var. Ama ne yazık ki bu önlemlerin alınması için bir felaketin olmasını bekliyor gibi bir elimiz böğrümüzde duruyoruz" dedi.

Günay, tarihi Augustus Tapınağında incelemelerde bulunarak yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Çalışmalar için gereken kaynağı temin edeceğini ifade eden Günay, "Projeyi kim yapacaksa yapsın. Bunu artık uygulamaya koyacağız. Bu yapının, bir dönem Pagan Tapınağı, bir dönem kilise, bir dönem medrese olarak kullanılmış olan bu yapının Hacıbayram Camii ile sırt sırta ayağa kalkması, Anadolu'nun bu medeniyetler dayanışmasını sergilemek açısından çok önemli" diye konuştu.

Günay, tapınağın bir duvarında üzerinde Latince yazılar bulunan eşsiz bir kitabenin olduğunu, ancak söz konusu yazıların da giderek okunmaz hale geldiğini dile getirdi.

Tapınağın duvarındaki Latince yazıyı yetkililerle birlikte okuyan Günay, "Bu çok ünik bir parça, ama yer yer zaten dökülmüş. Gelecek yıl biraz daha zorlanacağız bunu okumada..." eleştirisinde bulundu.

Değişik kurumlara mensup yetkililerden de bilgi alan Ertuğrul Günay, tapınağın restorasyonunun önemine dikkati çekerek, "Hiç kimsenin öyle bir hayali yok, öyle bir derdi de yok. Yıkılsın diye bekliyoruz hep beraber. Zaten yıkılacak yani neredeyse..." dedi.

Tapınağın alt duvarını da inceleyen Günay, "Bu duvar yıkılırsa Türkiye'de yapmaya çalıştığımız her şey üzerimize yıkılır" yorumunu yaptı. Günay, tarihi duvarla ilgili de gereken çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Hiç mesafe alamadık
Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, sözlerine, "Ben çok üzgünüm. Buraya geçen yıl da geldim. Benzer sıkıntıları arkadaşlarımızla konuştuk. Ama ne yazık ki o günden bu yana mesafe alamadık" diye başladı.

Konuyla ilgili danışma kurulu ve bilimsel kurul oluşturulduğunu anlatan Günay, "Ancak, ne danışma kurulu, ne bizim bürokrasimiz, ne de konuyla ilgili başka çevreler, hem bu yapıyı koruyacak, kurtaracak, bir ölçüde ayağa kaldıracak bir proje yapmakta bir mesafe aldık. Bundan çok üzüntülüyüm" dedi. Günay, şöyle devam etti:

"Burası her zaman söylüyorum, bizim Anadolu kültürümüz için önemli bir ismin adına kurulmuş bulunan bir caminin duvarıyla, bir Pagan tapınağının duvarı, omuz omuza, saçak saçağa gelmiş, Anadolu'daki kültürlerin kaynaşmasının çok özel, simgesel yapılarından, yapıtlarından birisi.

Tapınakla ilgili çok acil alınması gereken önlemler var. Ama ne yazık ki bu önlemlerin alınması için bir felaketin olmasını bekliyor gibi bir elimiz böğrümüzde duruyoruz."

Gerekirse bilimsel kurulu değiştiririm
Tapınak duvarındaki yazıların korunması için ne yapılacağını soran Günay, yetkilinin "Bunun için çalışıyorlar ODTÜ'den. Avrupa Birliği'nden para almışlar. Fakat ne yaptıklarını bilmiyorum" karşılığını vermesi üzerine şunları söyledi: "Ben bu bilimsel kurulların çalışmalarından sonuç alındığını iki yıldır görebilmiş değilim. Nemrut Dağı'nda, burada hiçbir bilimsel kurul çalışması önüme, 'şunu bitirdik efendim, yapalım' diye gelmiş değil. Böyle bir şey olmaz. Böyle devam ederse bu bilimsel kurulları değiştireceğiz artık...

Bakandan fırça
İncelenelerini sürdüren Bakan Günay, projeyle ilgili aşamalar konusunda yetkililerden bilgi aldı. Günay, yetkililere, "Hepinize söylüyorum. Bu işi mümkün olduğu kadar yakından takip edeceksiniz. Bu yaz buranın uygulamasına başlayacağız. Bana burada uygulanabilir bir proje getireceksiniz, kaynağını ben bulacağım. Bu yapıyı önce bu tehlikeden kurtaracağız" talimatını verdi.


Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.