Haberler

Üsküdar bizim hayal şehrimiz

Tarih: 29 Haziran 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Murat Palavar
29 Mart yerel seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikamet ettiği Üsküdar'dan Belediye Başkanı seçilen Mustafa Kara, henüz 3 aydır görevde olmasına karşın bu süre içerisinde yapmış olduğu hizmetlerle şimdiden halkın teveccühünü kazandı.

Göreve gelir gelmez ilk olarak makamının kapılarını halka açan, her çarşamba gününü "Halk Günü" ilan ederek vatandaşların dertlerini dinleyen, onlara çözümler bulmaya çalışan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın ünü sadece Üsküdar'da değil ülkemizin doğu illerine de taşındı. Son olarak "Kardeş Şehir" oldukları Kemah'a giden ve burada krallar gibi karşılanan Mustafa Kara ile icraatlarını konuştuk.

Sizi tanımayanlar için kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1968 yılında Kars'ta dünyaya geldim. Rahmetli babam, gerçekten zor şartlarda çocuklarına iyi bir eğitim vermek için büyük gayret sarf etti. Biz sekiz kardeşiz. Aile olarak, 1980 yılında Üsküdar'a yerleştik. Liseyi, Kadıköy Mehmet Beyazıt Lisesinde, üniversite eğitimimi ise İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladım. 1996 yılında evlendim. Ailenin en küçük çocuğu olduğum için rahmetli babam ve Allah uzun ömürler versin annemle birlikte yaşadım. Benim için hayatta en değerli varlığım, gerek geniş anlamda büyük ailemiz, gerekse kendi eşim ve çocuklarımdır. Dünya tatlısı iki oğlum ve iki kızım var. Çok şükür, huzurlu ve mutlu bir aile hayatım var.

Üsküdar sizin için ne ifade ediyor?

1980 yılından beri Üsküdar'da ikamet ediyorum. Üsküdar benim öz memleketim sayılır. Elbette bu anlamda Üsküdar'ın benim için çok ama çok özel bir yeri var. 30 Mart sabahından itibaren Üsküdar'ın anlamı çok daha farklı noktalara taşındı. Zira artık 600 bine yaklaşan bir nüfusun tüm sorunlarını gidermek, Üsküdar'ı geleceğe taşımak için yeni bir misyon edindim.

Öncelik Marmaray
Üsküdar'ın en büyük sıkıntısı nedir?

Üsküdar'ın en büyük sıkıntılarının başında esnafımızın yaşadığı ekonomik sorunlar geliyor. Bana göre GAP'tan sonra ülkemizin yaptığı en büyük ve önemli yatırım olan Marmaray Projesi kapsamında yapılan çalışmalar nedeniyle esnafımız iş konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bazen esnafımızın siftah yapamadığı günler oluyor. Önceliğimiz bu sorunu ortadan kaldırmak. Biz Üsküdar'ı Marmaray öncesi ve Marmaray sonrası Üsküdar diye ikiye ayırıyoruz. Bildiğiniz gibi Marmaray projesi GAP'dan sonraki en büyük ikinci yatırımdır. Marmaray projesi sadece raylı bir sistem değildir. Aynı zamanda Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan kıtasal bir projedir. Bu anlamda da Manş Tüneli'nden çok daha büyük önem taşımaktadır. Marmaray projesi, Üsküdar merkezli bir proje olarak anılacağı için Üsküdar'ın dünya çapında isminin duyurulmasında büyük önem taşıyacaktır.

Üsküdar'ın eksikleri ve bu eksiklere yönelik olarak yapmayı planladığınız ya da görev süreciniz içinde yaptığınız diğer çalışmalar nelerdir?

Üsküdar daha İstanbul fethedilmeden önce bile bizim olan, bize ait olan bir yerdir. Ben Üsküdar'ın, şairlerimizin deyimiyle, "Hayal şehir" olduğuna inanıyorum. Ve bu "Hayal şehir"de bulunmaktan büyük bir haz alıyorum. Elbette İstanbul'un her ilçesi, hatta her sokağı ayrı bir değerdir; ancak kabul etmek gerekir ki, Üsküdar'ın yeri bambaşkadır. Meramımı ifade için sembolik bir dille şöyle diyeyim: Dünya ikiye ayrılır, Türkiye ve diğerleri; Türkiye ikiye ayrılır; İstanbul ve diğerleri, İstanbul ikiye ayrılır: Üsküdar ve diğerleri... Biz bu inançla ve bu bilinçle yola çıktık. Bu anlayış çerçevesinde Üsküdar'ı layık olduğu "Tarih, Kültür ve Turizm Kenti" haline getirebilmek adına elbette birçok projemiz mevcut.

Geleneksel Mimariye Sadık Kalacağız
"Hayal Şehir" Üsküdar'ın tarihi dokusuna uygun olarak bir Kentsel Dönüşüme uğraması kaçınılmazdır. Zira Üsküdar, tarihi bir ilçe olması itibariyle eski ve yıpranmış binalara sahiptir. Ne yazık ki acı bir gerçek olması itibariyle uzmanlar tarafından 30 yıl içinde beklenen Büyük İstanbul Depremi'ne hazırlık açısından bir değişime ve yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. Hayati değerlerimizin korunması için bu çalışmaya olabildiğince hızlı bir şekilde başlamamız gerekmektedir. Bu anlamda da Kentsel Dönüşümü gerçekleştirilirken hem tarihi dokuyu korumak hem de modernizasyonu temin etmek gerektiğinin bilincindeyiz.

'Üsküdar Bilgievi Çiçekleri' baharı şenlendirdi,
Üsküdar Belediyesi Bilgi Evleri tarafından düzenlenen ve Üsküdar genelindeki 13 Bilgievi'ne kayıtlı çocukların hazırladıkları Bahar Şenliği 14 Haziran Pazar günü Güzeltepe Kültür Merkezi'nin bahçesinde gerçekleştirildi. Şenliğe, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Belediye Başkan Yardımcıları, Üsküdar Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar, öğrenciler, veliler ve çevre sakinleri katıldı.

Bahar Şenliği'nde bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, sadece Üsküdar'da değil, İstanbul ve Türkiye genelinde adeta bir marka haline gelen Bilgievleri projesine destek sağlayan, bu projeye kalplerini vererek hizmet eden herkese teşekkür etti.

Sünnet Şöleni coşkusu
Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Sünnet Şöleni 20 Haziran 2009 Cumartesi günü Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Üsküdar Belediyesi tarafından sünnet ettirilen 550 çocuk ve ailelerinin birlikte eğlendiği Geleneksel Sünnet Şöleni'nde birbirinden ilginç gösteriler yer aldı. Çocuklar kendileri için hazırlanan; yüz boyama, kahkaha aynası gibi etkinliklere katılırken, şişme oyun alanında gönüllerince eğlendi, tahta bacak, dev palyaço ve animasyon ekibiyle oyunlar oynadı. Üsküdar Belediyesi Bilgievleri öğrencileri tarafından hazırlanan Roman havası, Komedi Dans Üçlüsü ve Kolbastı gösterileri büyük ilgi görürken Grup Sarmaşık tarafından verilen konser sırasında davetliler adeta coştu. Programa, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın şehir dışında bulunması nedeniyle vekâleten Meclis Üyesi Sevil Palteki, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Zekeriya Erdim, muhtarlar ile basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.