Haberler

İTÜ ile YEM, Maslak'a ekolojik bina yapacak

Tarih: 29 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Emlak
Yapı Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maslak kampüsünde kendi enerjisini kendi üreten ve doğaya zararı en aza indirilmiş örnek bir ekolojik yapı inşa edeceklerini açıkladı.

Ekoyapı adı verilen projenin İstanbul Teknik Üniversitesi'nin işbirliği ve sponsorların desteğiyle yapılacağını belirten Hasol, kriz nedeniyle projenin geciktiğini ifade etti.

Maslak kampüsünde Doğa Parkı içinde yeralan Ekoyapı'nın araştırma ve uygulama mekezi olarak kullanılacağını belirten Hasol, "Yapı Endüstri Merkezi olarak bu yapının koordinatörü olarak görevlendirildik. Ekoyapı daha inşa edilmeden World Architecture ödülü kazandı. Bu yapı herkese açık bir yer olacak. Göstergelerden harcadığı ve ürettiği enerji sürekli izlenebilecek" dedi. Hasol, yapının özelliklerini şöyle anlattı:

"Çatıların eğilimi güneşe göre hesaplandı. Türkiye için iyi bir örnek olacak. Kendi elektriğini rüzgar enerjisinden kendisi üretecek. Isı kaybı çok az olacak. Güneş ışığıyla ısınacak. Ekolojik malzemeyle inşa edilecek. Kimyasal kanserojen madde içermeyen malzemeler kullanılacak. Malzeme çok uzaktan sonra getirilmeyecek. Kendi suyunu yeniden kullanacak. Çelik ve ahşap karışımı bir yapı olacak."

Yapı Endüstri Merkezi olarak 2007 yılından itibaren bilgi birikimi ve bilinç oluşturmak amacıyla ekolojik mimarlık alanında toplantılar düzenlediklerini kaydeden Hasol, bu birikimlerin ışığı altında Ekoyapı projesine karar verildiğini söyledi.

Bazı büyük konut projeleri, ofis binaları, alışveriş merkezleri ve endüstri yapılarında ekolojinin önemine inanılmaya başlandığını kaydeden Hasol, şu bilgileri verdi:

"ABD'de yapılan araştırmalara göre ekolojik kurallara uygun olarak inşa edilen yapılar, kullanım süreleri boyunca boyunca yüzde 9'a varan ölçüde tasarruf sağlanıyor. Yapıların değeri yüzde 7.5 artıyor. Yatırımın geri dönüşü yüzde 6.6 hızlanıyor. Kira değerinde yüzde 3'e varan bir artış sağlanıyor."

ABD'de 2010 yılında yeni başlayan inşaatların yüzde 10'unun ekolojik olmasının beklendiğini ifade eden Hasol, "ABD'de halen toplam değerleri 12 milyar dolar olan ekolojik binalar 2010'da 60 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak" dedi.

Türkiye'nin kullandığı enerjinin yüzde 72'inin ithalata dayalı olduğunu belirten Hasol, toplam enerji sarfiyatının yüzde 31'inin binalarda tüketildiğini, binalarda kullanılan enerjinin de yüzde 15'inin aydınlatma, yüzde 85'inin de ısıtmaya gittiğini söyledi.

Hasol, "Ekolojik binalarda enerji kullanımı yüzde 24 ile 50 arasında azalıyor. Karbon salınımı yüzde 33-39 arasında azalıyor. Su kullanımı yüzde 40 oranında azaltılıyor. Katı atık kullanımı yüzde 70 oranında azaltılmış oluyor" dedi.

Doğan Hasol, ekolojik binalar için sertifikalama sisteminin Türkiye'de de başlayacağını belirterek, "Yapı sahibi istediği kadar 'ekolojik yapı inşa ettim' desin, eğer sertifikası yoksa bu sözü hiçbir anlam ifade etmez" dedi. Hasol, "Ekolojik binalar ABD'de Leed, Avrupa'da Bream tarafından çeşitli derecelerle sertifikalandırılır. New York'ta Leed sertifikası olmayan yeni binalara artık ruhsat verilmeyecek" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.