Haberler

"Bu rant köprüsü olacak"

Tarih: 30 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Serhat Oğuz

Hem güzergâha hem de üçüncü köprüye karşı olduklarını açıklayan uzmanlardan Prof. Gerçek, ‘Bu tamamen rant köprüsü olacak' dedi. Prof. Yayla ‘ehvenişer' olarak Tarabya güzergâhını işaret ederken, Şehir Plancıları Odası raylı sistem ve tünel önerdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü Boğaz köprüsünün güzergâhını belirlediklerini söyledi, ancak kesin güzergâh kamuoyuna henüz açıklanmış değil. Uzmanlar ise hem güzergâha, hem de üçüncü köprüye karşı. İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek, "İstanbul'un akciğerleri de yakında elden gidecek. Bu tamamen rant köprüsü olacak" dedi.

‘Bir emlak projesi'
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Demirdizen ise yeni köprünün bir emlak projesi olduğunu savunarak, "İstanbul'un nüfusu 25-30 milyona ulaşır" dedi.
Yıldırım, tartışma yaratan üçüncü köprü için 6 güzergâh seçeneği arasında son kararlarını verdiklerini açıkladı.

Yeni köprü için güzergâhın Beykoz-Tarabya ya da Beykoz-Sarıyer seçeneklerinden birisi olduğu iddia ediliyor. Uzmanlara göre ise tartışılması gereken güzergâh değil, üçüncü köprü tercihi. Yeniden alevlenen İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü tartışmasını değerlendiren uzmanlar, buna sıcak bakmadıklarını açıkladı.

‘Kentin akciğerleri elden gidecek'
-Prof. Dr. Haluk Gerçek (İTÜ): "Üçüncü köprünün yerinden çok yapımına karşıyım. Bu köprü de bir süre sonra mevcut iki köprü gibi tıkanacak. Ayrıca kuzeydeki bir köprü, yeni yapılaşmalarla İstanbul'un elindeki son orman alanlarının ve su havzalarının da tahribatına yol açacak. Yani İstanbul akciğerleri de yakında elden gidecek. Transit trafiğe hizmet edecek deniliyordu; transit trafiğin toplam trafik içindeki payı yüzde 3'ün bile altında. Dolayısıyla bu tamamen bir rant köprüsü olacak kanaatindeyim."

‘En uygunu raylı sistem olanı'
- Prof. Dr. Nadir Yayla (İTÜ): "Köprü esas olarak İstanbul trafiğine hizmet eder. Bu nedenle en uygun tercih, iki köprünün arasından geçen ve üzerinde raylı sistem olanıdır. Çünkü bu köprüyü kullananların yüzde 98'i İstanbul trafiğindeki araçlar. Kuzeydeki iki seçenekten ise ehven-i şer olarak Tarabya ekseninde olanı tercih ederim. Çünkü şehre daha yakın. Mühim olan, şehir trafiğine hizmet etmesi. Ayrıca orman bölgelerini, su havzalarını daha az tahrip etmesi açısından da bu hattı tercih ederim."

‘Kentte hormonlu büyümeye yol açar'
- Erhan Demirdizen (Şehir Plancıları Odası): "Biz üçüncü köprüye tamamen karşıyız. Nereye yapılırsa yapılsın soruna ve ihtiyaca cevap vermiyor. Şu anda iki köprü ve deniz yollarıyla iki yaka arasında günde 1.1 milyon yolculuk yapılıyor. Yeni köprüyle en çok 1.5 milyona çıkar. Şehir genelindeki yolculuk sayısı ise 21 milyon. Bu kadar fark için bu kadar pahalı yatırım yapılmamalı. Boğaz'ı raylı sistemle, tünelle geçmeliyiz. Üçüncü köprü hormonlu büyümeye, kuzey ormanları ve su havzalarının yapılaşmasına yol açar."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.