Haberler

'Yerel yönetimler rüzgar enerjisi üretsin'

Tarih: 1 Temmuz 2009 Kaynak: Cumhuriyet
2. Rüzgar Enerjisi Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde yerel yönetimlerin, kendi olanakları çerçevesinde, küresel ısınmaya karşı harekete geçmeleri, yenilenebilir kentsel politikalar üretmeleri, üniversitelerle işbirlikleri yaparak, halkın yararlanacağı, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji projeleri başlatmaları gerektiği belirtiliyor.

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü işbirliği ile Samsun'da gerçekleştirilen 2. Rüzgar Enerjisi Sempozyumu'nun (RÜGES'09) sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, "Enerji gereksinimimiz gelecek nesiller de dikkate alınarak olabildiğince yenilenebilir, temiz ve kendi öz enerji kaynaklardan karşılanması gerekmektedir. Türkiye öncelikli olarak rüzgar enerjisi yatırımlarını artırıp, rüzgar türbinlerinin yapımını gerçekleştirmelidir. Bu amaçla yeterli teknolojiye sahip yerli sanayi, türbin üretimi konusunda desteklenmelidir" denildi.

Enerji politikaları oluşturulurken ilgili oda, sendika, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerine başvurulması ve kamu çıkarlarına hizmet eden politikalar geliştirilmesi gerektiği vurgulanan bildirgede şu önerilere yer verildi:

"Enerji kullanımında tasarruf yöntemleri konusunda halk bilinçlendirilmeli ve özellikle sanayide enerji verimliliğini arttırıcı projeler geliştirilmelidir. Üniversitelerde rüzgar enerjisi dönüşüm sistemleri gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yapılacak olan yüksek lisans ve doktora çalışmaları teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Üniversitelerimizin, topluma örnek olması açısından, çevreye duyarlı, iklim dostu yerleşke projeleri yapmaları ve örnek projeleri üretmeleri gerekmektedir. İletim/dağıtım sistemine bağlanacak olan rüzgar santralarının şebeke bağlantı sorunları ve çözümleri için mutlaka üniversitelerle ortak çalışmalar yapılmalıdır. Yerel yönetimlerin, kendi olanakları çerçevesinde, küresel ısınmaya karşı harekete geçmeleri, yenilenebilir kentsel politikalar üretmeleri, üniversitelerle işbirlikleri yaparak, halkın yararlanacağı, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji projeleri başlatmaları gerekmektedir. Meclis gündeminde olan yenilenebilir enerji kaynakları kanunu değişiklik tasarısı yeni rant kapıları açılması amaçlı değil yenilenebilir enerji kaynaklarının önünü açıcı biçimde düzenlenmelidir."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.