Haberler

Hasankeyf'i sevmek vatan hainliği mi?

Tarih: 2 Temmuz 2009 Kaynak: Radikal
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ‘Hasankeyf'e sahip çıkmakla, Türkiye'yi sevmemeyi' aynı kefeye koydu. Bu güne kadar Hasankeyf'in yok olmaması için Ilısu Barajı'na karşı çıkanlar arasında Orhan Gencebay, Tarkan ve Yaşar Kemal de var.

Çevre Bakanı Veysel Eroğlu Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'na karşı çıkmayı neredeyse vatan hainliği ile eş tuttu: 'Türkiye'yi sevmeyen, bölge inanının kalkınmasını istemeyenler var'

Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ‘dış mihraklar'ın Ilısu Barajı'na engel olmak istediğini anlatarak "Türkiye'yi sevmeyen, o bölgedeki insanların hayat seviyesinin yükselmesini ve kalkınmasını istemeyenler var" dedi. Bu sözler Hasankeyf'in yok olmasını istemedikleri için Ilısu Barajı'na karşı çıkanları zan altında bıraktı.

Hasankeyf'e sahip çıkan binlerce vatandaşın arasında Tarkan, Yaşar Kemal, Sezen Aksu, Orhan Gencebay, Orhan Pamuk gibi pek çok aydın ve sanatçı da bulunuyor.
‘Sevdiklerinden değil...'

Bakan Eroğlu, Yüksel İnşaat Avizeli Salon'da, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı. Ilısu Barajı'nın, bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını vurgulayan Eroğlu, baraj yapımından etkilenecek Hasankeyf'e ilişkin, "Hasankeyf, bazı yabancı unsurlarca, sevdiklerinden değil, bir siyasi alet olarak kullanılmak isteniyor" dedi.

Eroğlu, projenin dış basında siyasi bir malzeme olarak algılanmaması ve projeye kredi sağlayan İhracatçı Kredi Kuruluşları'na, GAP'ın en önemli unsurlarından olan Ilısu Barajı ile Hidroelektrik Santralı Projesi'ni yerinde incelemeleri çağrısında bulundu.

Dış tahrik
Veysel Eroğlu, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin ‘konunun siyasete nasıl alet edildiğini' sorması üzerine Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu barajı istemeyenler var. Türkiye'yi sevmeyen, o bölgedeki insanların hayat seviyesinin yükselmesini, kalkınmasını istemeyenler var. Geçmişte Atatürk Barajı'na da karşı çıktılar. Ama şimdi gidin bizim su götürdüğümüz insanların mutluluğunu bir görün. Nereden nereye geldiler. Onun için bir kere, Türkiye bölgesel bir güç. Bu çalışmalarla, o bölgenin insanının refah seviyesi artacak. Bu yüzden, Türkiye'nin bölgesel bir güç olmasını istemeyen bazı mihraklar, hatta bazı ülkelerin temsilcileri, maalesef bu barajın önüne set çekmek istiyorlar."

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bir başka gazetecinin, ‘Dış mihraklar sözüyle kimleri kastediyorsunuz?' sorusuna, şu karşılığı verdi: "Devletler arasında her şeyi açık açık söylemek mümkün değil. Ama benim bu sözümle kimleri kastettiğimi herkes bilir. Siyasetle uğraşan herkes bilir. Hangi ülkelerin bu konuda o bölgedeki insanları tahrik ettiğini, bu projenin önünü kesmek için ne büyük gayretler içerisinde olduğunu herkes biliyor. Bazı Türkiye'yi bölmek isteyenler de bunu çok açık biliyor. Dolayısıyla siyasi bir şey, şu ülke demem siyasi edep icabı doğru değildir."

Tarkan, Orhan baba alet mi oldu
Eroğlu, Doğa Derneği ile şarkıcı Tarkan ve Orhan Gencebay tarafından Hasankeyf için hazırlanan proje hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Tarkan, benim de değer verdiğim bir sanatçıdır, basın müşavirime rica ettim, ‘kendisi buyursun gelsin' dedim. Hatta Orhan beyi de - annesi vefat etmiş başsağlığı dileklerimi ilettim - çağırdım, ilgili bütün kuruluşları çağırdım. Ben onların alet olduklarını sanmıyorum. Onlar da tabii ki oradaki durumu, tarihi eserlerin yok olacağı kanaatiyle bir hassasiyetten dolayı böyle bir beyanatta bulunmuş olabilirler. Biz davet ettik, kapımız açık. Bunları sergileyeceğiz. Samimilerse, peşin hükümlü olmayan herkese bilgi vermeye açığız."

Kendimiz yaparız
Eroğlu, İhracatçı Kredi Kuruluşları'nın, projeye kredi desteği vermemesi durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine de şunları söyledi: "Biz bu projeyi yapacağız. İhracatçı Kredi Kuruluşları tarafından yapılmasını uygun gördük. Meselenin özü bundan ibarettir. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür, daha böyle yüzlerce barajı yapacak gücü vardır. Biz bunu yaparız, mesele yok. Ama anlaşmalara, mutabakatlara, görüşmelere sadık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.