Haberler

Genel Sekreter Baştürk; "En önemli hedefimiz raylı sistemi yaygınlaştırmak"

Tarih: 2 Temmuz 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Görevine başlayan Genel Sekreter Prof. Dr. Adem Baştürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu dönemdeki en önemli hedeflerinin raylı sistemi yaygınlaştırmak, kentsel ve deprem dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmak olduğunu açıkladı.

Görevine başlayan Genel Sekreter Prof. Dr. Adem Baştürk, Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki makamında yaptığı açıklamada İstanbul'un geçmiş yıllara göre görev alanı, bütçe, yetkiler açısından oldukça büyüdüğünü belirterek, "Tabi o oranda sorumluluklar da arttı. Türkiye genelindeki nüfus artışı ve zenginlik İstanbul'a da yansıdı. Bundan 7-8 sene önce fert başına milli gelir 3 bin dolar civarındayken şimdi 10 binlere yaklaştı. İnsanlar zenginleştikçe seyahat talepleri, daha sağlıklı bir çevrede yaşama ve daha iyi eğitim alma gibi talepleri de artıyor. Belediye hizmetleri günlük ihtiyaçları karşılamayla başladığı için hizmetler asla ertelenemiyor" diye konuştu.

"Daha çok metro yapacağız..."
İstanbulluların daha fazla yol, daha fazla yeşil alan ve daha sağlıklı bir çevre taleplerini karşılamak için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Adem Baştürk, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bundan 10 sene önce 10 kişiye bir araba düşüyorken, bugün 4.5 kişiye bir araba düşüyor. Artan araçların yol talebini karşılamak için İstanbul'da yeni yollar yapmak çok fazla mümkün değil. Binaları kaldırıp yolları yeniden yapamadığımız için toplu taşıma daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Yani daha çok metro yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla yeni dönemde İstanbul'un en önemli meselesi yine trafik ve toplu taşıma olacak. Bu nedenle ulaşım taleplerini toplu taşımayla, yeraltından işleyen modern metrolarla yerine getireceğiz. İstanbul hem kendi bütçe imkanlarıyla, hem de kredi gibi çeşitli imkanlarla insanlarımızın hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım taleplerini karşılamak durumunda. Yeni dönemde en önemli hedefimiz raylı sistemleri yaygınlaştırmak, inşaatı devam edenleri biran önce hizmet açmak olacak. Belediyemizin en önemli hedefi bu."

Deprem ve kentsel dönüşüm de öncelikli...
İstanbulluların daha sağlıklı bir çevrede yaşayabilmeleri için yeşil alanları arttırmak, İSKİ'de yeni su kaynakları kazandırma ve daha iyi arıtılmış atıksu gibi hedefleri de olduğunu anlatan Baştürk, "Çok ciddi maliyetlerine rağmen biyolojik arıtmaya ve şehrimize yeni su kaynakları kazandırmaya ağırlık vereceğiz. İstanbul'un bu altyapıları tamamladıktan sonra yapacağı en önemli iş, kentsel dönüşüm ve deprem dönüşüm olacak. Gecekondularda ve sağlıksız ortamda yaşayan insanlarımızı daha sağlıklı binalarda yaşar hale getirmek zorundayız" dedi.

"İstanbul kendi göbek bağını kesmek durumunda..."
İstanbul'da deprem gibi çok ciddi bir tehlikenin söz konusu olduğunu ifade eden Baştürk, "Deprem öldürmez, bina öldürür" sözünü hatırlatarak, "Biz 1999 depremimden çok şey öğrendik. Marmara Depremi'nin ana üssü İstanbul olmamasına rağmen bizi ne kadar etkiledi hepimiz biliyoruz. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler bu depremde Kocaeli ve Düzce'yi destekledi. Yaralar önemli ölçüde sarıldı. Ülkemiz bu yükü kaldırabildi. Ama Allah korusun İstanbul'da böyle bir deprem olması halinde kim İstanbul'un imdadına yetişebilir? Diğer şehirler İstanbul'un yanında çok daha küçük kalıyor her açıdan. O bakımdan İstanbul deprem konusunda kendi göbeğini kesmek durumunda. Bunun için belirli bir program içinde sağlıklı, yaşanabilir binalar ve çevre oluşturmak zorundayız" şeklinde konuştu.

"Bu dönem çok önemli yatırımlara imza atacağız..."
Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm çalışmaları için sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin isteğinin yeterli olmadığının altını çizen Baştürk, TBMM'de bekleyen Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı'na işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Milletvekilliği yapmış olmamız nedeniyle bu kanunun hızla çıkması için konuyu yerinde takip etmemiz kolay olacak. Deprem dönüşüm ve depreme hazırlık konuları da böylece öncelikli çalışmalarımız arasında yer alacak. Belediyemizin bu dönemki hedeflerinden biri de kentsel ve deprem dönüşümünü birlikte sağlamaktır. Depremle ilgili hazırlıkları da en üst seviyeye çıkaracağız. Öte yandan, dünyadaki ve Türkiye'yi etkileyen ekonomik kriz nedeniyle belediyemizde de bir finansman sorunu var. Ancak değişik kaynakları harekete geçirerek bunu kırmaya çalışıyoruz. İnşallah bu sorunun altından kalkarak yeni dönemde çok önemli yatırımlara imza atacağız."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.