Haberler

Türk müteahhitler Rusya'da 17 milyar dolarlık iş aldı

Tarih: 2 Temmuz 2009 Kaynak: Dünya
Rusya Dışişleri Bakanlığı Türk müteahhitlerin Rusya'da son 10 yılda 17 milyar doların üzerinde iş aldıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini belirterek, Rusya'da önemli projelere imza atan Türk müteahhitlerin aldığı işlerin değerinin 17 milyar doları geçtiğini söyledi.

Nesterenko'nun, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yarın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde gündeme gelecek konuların yer aldığı açıklaması Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı.

Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olarak Rusya'ya ilk ziyaretini yapacağını kaydeden Nesterenko, iki ülke devlet başkanları tarafından bu yılın şubat ayında imzalanan ortak siyasi deklarasyona uygun olarak iki ülke ilişkilerinin bir çok alanda ileri seviyede gelişerek çok boyutlu ortaklık seviyesine yükseldiğini vurguladı.

Sözcü, bu ziyaretin, iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasındaki yoğun işbirliği çalışmalarına ve tüm siyasi diyaloğa yardımcı olacağına inandıklarını da ifade etti.

Görüşmelerde, Irak, Orta Doğu sorunu, İran'ın nükleer programı, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA), Kafkaslar ve Orta Asya'daki durum, Kıbrıs sorunun çözümü ve uluslararası örgütlerde işbirliği konularının ele alınacağını belirten Nesterenko, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİB), Black Seaforce ve Karadeniz Uyum gibi örgütler çerçevesindeki işbirliği konularının gündeme geleceğini belirtti.

Nesterenko, yarın Moskova'da yapılacak görüşmeler sırasında özellikle siyasi ve ticari ilişkilere yer verileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"2008 yılında ikili ticaret hacmi 33,8 milyar dolara ulaşmıştır. Enerji alanında da işbirliği gelişmekte. 2008 yılında Rus doğal gazının Türkiye'ye ihracatı 24,5 milyar metre küpe ulaşmıştır.(2007'de 23,5 milyar metre küptü). Bunun 10,5 milyar metre küpü Mavi Akım'dan ihraç edilmiştir. Taraflar Mavi Akım boru hattının geliştirilmesi, Mavi Akım 2'nin inşası ve onun Türkiye üzerinden geçerek Akdeniz'e ulaştırılmasıyla ilgileniyor."

Nükleer enerji alanında da işbirliğinde olumlu perspektifler görüldüğünü ifade eden Nesterenko, Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da çok büyük işler yaptığını, son 10 yılda bu şirketlerin imzaladığı anlaşmaların değerinin 17 milyar doları geçtiğini anlattı.

Sözcü, Türk yatırımcılarının Rusya'daki yatırımının da 5 milyar doları geçtiğine işaret ederek, son yıllarda Rus yatırımcılarının da Türk ekonomisine yatırım yapma yönünde ilgisinin ortaya çıktığının gözlendiğini kaydetti.

Nesterenko, askeri-teknik ve yüksek teknoloji alanlarında da iki ülke arasında büyük bir potansiyel olduğunu belirterek, "Kültür, turizm ve insani alanlarda ikili ilişkiler ve temaslar aktif şekilde gelişmekte. 2008 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı 2,5 milyon kişiye ulaştı. Kültür, bilim, eğitim ve spor alanında hükümetler arası işbirliği programının imzalanmasına da çok az bir süre kaldı" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.