Haberler

Aslantepe'de Talu'yla yollar ayrıldı TOKİ yeniden ihaleye çıkacak

Tarih: 3 Temmuz 2009 Kaynak: Radikal
TOKİ, inşaatın yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğunu açıkladı.

TOKİ Galatasaray'ın stat inşaatında ihtarnameyle verilen sürenin sona ermesi nedeniyle sözleşmeyi feshetti. TOKİ, 'Projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için ihale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatıldı' dedi

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Galatasaray Kulübü'ne Seyrantepe spor kompleksi yapımı için açılan ihalede, ihale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarnameyle verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararını aldı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, "Ya yeniden ihaleye çıkarız, talip çıkmazsa kendimiz yaparız" demişti.

‘İki ihtarname çektik'
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, spor kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında yükleniciye noter kanalıyla ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderildiği belirtildi. Açıklamada, "İhale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarnameyle verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu noktadan sonra idaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için ihale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır" denildi.

Açıklamada, İstanbul Seyrantepe'de 52 bin seyirci kapasiteli spor kompleksi inşaatının yüklenicisinin, söz konusu işi ihale şartları doğrultusunda bitirmekle yükümlü olduğu halde, inşaatı yürütmekte zorlandığı ve idareden hisse devri talebinde bulunduğu kaydedildi.
Bu talep üzerine TOKİ'nin, hisse devrine izin vererek yüklenicinin yeni bir ortak edinmesini kabul ettiği belirtilen açıklamada, buna rağmen yüklenicinin inşaatı iş programına uygun yürütemediğinin ve işçi alacaklarını zamanında ödemediğinin tespiti üzerine, yüklenicinin İdare tarafından sözlü olarak defalarca uyarıldığı ve birinci fesih ihtarnamesinin 19 Haziran 2008'de çekildiği hatırlatıldı.

‘Kefil olmayı kabul ettik'
Açıklamada, yüklenici projenin yürütülebilmesi için kredi kullanılmasından dolayı idarenin kefil olmasını talep ettiğini ve idarenin de kefalet vermeyi kabul ettiği ifade edildi ve şöyle devam edildi:

"Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul'a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, spor kompleksi inşaatının sağlıklı bir biçimde yürütülerek tamamlanması için idaremiz, bugüne kadar projeye ve yükleniciye gerekli her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır. Ancak tüm bunlara rağmen; spor kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yürümemiştir." TOKİ tarafından 2007 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık ile Alke İnşaat Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe spor kompleksi İnşaatının 25 Ekim 2007 tarihinde yer teslimi gerçekleştirilmiş, iş bitim tarihi olarak da 13 Ekim 2009 tarihi belirlenmişti. (Radikal)

Sinpaş: TOKİ bu haliyle ihale açarsa katılmayız
Sinpaş GYO CEO'su Ömer Faruk Çelik, basında yer alan ‘TOKİ'nin Eren Talu'ya, Seyrantepe Stadı'nın inşası için Sinpaş'la anlaşmasını önerdiğine' dair iddialara ilişkin, "Şu gün şu dakika itibarıyla o projeyle ilgili elle tutulan somutlaşmış bizle ilgili hiçbir şey yok" dedi. Stat projesiyle ilgili TOKİ'ye sunulmuş bir teklifleri olmadığını, Eren Talu ile imzalanmış mutabakatları bulunmadığını dile getiren Çelik, şunları söyledi: "Şu gün şu dakika itibarıyla o projeyle ilgili elle tutulan somutlaşmış bizle ilgili hiçbir şey yok. Daha önce de söyledim. İstanbul'da böyle bir proje yapılacaksa, mutlaka bize ve bizim gibi birkaç tane firmaya gelir. Bu proje de bize geldi. Eren Talu ile de Abu Dabili firmayla da görüştüm. Fakat bu projenin çözümüyle ilgili bugün somut bir adım atılamaz. TOKİ sözleşmeyi feshetti veya ediyor. Kendi aralarında bir çözüm üretmeye çalışıyorlar. Çözüm içinde bizim anlaşılmış, el sıkışılmış hiçbir şeyimiz yok. Abu Dabili grup 15-20 gün önce geldi. İnşaatı çözecek bir ortak arıyorlar. Bir çözüm üretmeye çalışıyorlar. Hep söylüyorum, biz bir arsa alırken altı ay düşünüyoruz. Böyle bir işe 15 günde nasıl karar verelim?"

Sami Yen'in tapusunu versin
Çelik, bir gazetecinin, "TOKİ ihaleyi sıfırdan açsa girer misiniz?" sorusuna, "Bugün TOKİ bu problemlerle açarsa hiç girmeyiz, ama problemsiz, mevcut inşaatın belli hesapları yapılmış, temiz bir şekilde ihaleye çıkarsa, neden olmasın? Oturur düşünürüz, niye girmeyelim?" yanıtını verdi. Mevcut ihaleyi alan firmaların şanssızlığının, ihalenin krizden önce yapılması olduğunu ifade eden Çelik, likidite krizlerinde bu tür projelere finansman bulmanın zorlaştığını söyledi. Çelik, Eren Talu'nun Abu Dabililerle ortaklığının finansal kriz nedeniyle şanssız bir döneme denk geldiğini belirterek, bugün bu ihalenin yapılması halinde bu şartlarla verilemeyeceğini savundu. Çelik, Ali Sami Yen Stadı'nın tapusunun TOKİ tarafından hemen verilmesi halinde büyük firmaların burayı teminat gösterip, bu krediyi sağlayabileceklerini de sözlerine ekledi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.