Haberler

Berlin'de duvarsız 20. yıl

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Burcu Aldinç
Günümüzde tüm dünyanın göz bebeği konumunda. Öyle ki artık sanat faaliyetleri için Londra'ya, gece hayatı için Ibiza'ya, alışveriş içinse sadece Milano'ya gitmeye gerek yok. Çünkü lego şehri Legoland'i ve şeker müzesi ile çocuklara hitap eden kentte, dünyaca ünlü markaları bulabileceğiniz alışveriş merkezleri de sabahın ilk ışıklarına dek aralıksız eğlenebileceğiniz gece kulüpleri de mevcut. Her yıl yaklaşık 140 milyon turistin ziyaret ettiği Berlin, tam bir sanat ve eğlence şehri konumunda. Şehri, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yılı kutlamaları kapsamında İstanbul'a gelen Berlin Turizm Müdürü Burkhard Kieker'den dinledik. Kieker, duvarın yıkılışının 20. yılı olması nedeniyle 2009'un ayrı bir önem taşıdığını söylüyor. Bu yıl Berlin'deki etkinlikler özellikle artırılmış. Neredeyse her gün şehrin ayrı bir yerinde duvarın çöküşü kutlamalarla anılıyor. Berlin Duvarı, yıllarca Almanya'nın başkentini tam ortadan bölmekle kalmamış, 'bölünmüş metropol' kentin önemli bir simgesi haline gelmişti. Kasım 1989'da duvarın çöküşünün ardından kent, bir etkinlik, eğlence ve kutlama alanına dönüştü. Örneğin Alexanderplatz'da kurulan ve 14 Kasım'a kadar açık kalacak büyük açık hava sergisinde Berlin Duvarı'nın çöküşü ve ardından gerçekleşen barışçıl devrim anlatılacak. Ekim ayında şehrin sokaklarında 13 metrelik kuklalarla, bölünme ve birleşme temasını işleyen bir oyun sergilenecek. 9 Kasım'da ise Brandenburg Kapısı'nın önünde büyük bir havai fişek gösterisi düzenlenecek.

Berlin'de Türkler
Gece hayatı, şık ve cazip alışveriş olanakları ve tarihiyle Berlin, yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirleri her zaman şaşırtmayı biliyor. Ama şehrin özellikle Türk turistler için farklı bir anlamı var. Çünkü Türkiye'den sonraki en kalabalık Türk nüfusu Berlin'de yaşıyor. Kieker, Türkiye'den gelen turistlerin şehri çok beğendiklerini söylüyor. En son verilere göre 2008'de şehirdeki otellerde yaklaşık 18 bin 300 Türk vatandaşı, toplam 43 bin 859 konaklama gerçekleştirmiş. Zaten yaklaşık 130 bin Türkün yaşadığı kentte yabancılık çekmek neredeyse imkânsız. Türk tiyatrosundan, kültür ve spor derneklerine kadar Türklere özel pek çok sosyal aktivite alanı var. 70 caminin bulunduğu şehirde nargile ve göbek dansı, sadece Türklerin değil Berlinlilerin de ayrılmaz parçası haline gelmiş durumda.

İlk Evrensel Müze Açılıyor
Almanya'nın en büyük kültür kenti olan Berlin'de klasik sanatlardan avangart akımlara kadar pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Ama Turizm Müdürü Kieker, 15 Ekim'de Berlin Müze Adası'nda bulunan Neues Museum'un (Yeni Müze) açılacağının da müjdesini veriyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören bina, 60 yıl boyunca kullanılmaz haldeydi. Şimdi ise restorasyon çalışmalarının ardından dünyanın ilk evrensel müzesi anlayışı ile ziyaretçilere açılmayı bekliyor. Binanın rekonstrüksiyon çalışmalarını ünlü İngiliz mimar David Chipperfield yapmış. Binanın birebir rekonstrüksiyonuna gidilmemiş, onun yerine bir taraftan tarihi doku korunurken, diğer taraftan çağdaş mimari unsurlar kullanılmış. Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin ünlü büstü ile Kral Echnaton dönemine ait eserlerin sergileneceği müze, tüm dünyada birçok sanatsever için Berlin'e gitme nedeni olacak gibi gözüküyor.

Berlin'de Gece Hiç Bitmez
Berlin'in gece hayatı da artık efsanevi hale geldi. Partiseverler ve sabaha kadar eğlenmeyi seven gece kuşları için seçenekler oldukça çok. Burada gece erken başlıyor ve neredeyse hiç bitmiyor. Gastronomi konusunda da Berlin, Almanya'nın diğer şehirlerinden çok farklı. Burada her damak zevkine hitap eden kaliteli ve şık restoranlar bulmak mümkün. Ama şehirde köşe başlarında konumlanan büfelerden (imbiss) yemek yemek bir gelenek haline gelmiş. Berlin'in en güzel özelliklerinden biri de kahvaltının akşam saatlerinde de servis edilmesi. Geceden kalanlar için kafelerin neredeyse hepsi günün her saati kahvaltı servisi yapıyor. Gece hayatına başlamak için en iyi nokta Mitte semtindeki Hackesche Höfe bölgesi. Burada sayısız kafe, restoran ve bar var. Oranienburger Caddesi'nde ise birbiri ardına sıralanan restoranlar var. Bu cadde üzerinde yürürken, nerede yemek yiyeceğinize karar verebilirsiniz. Gece hayatı içinse Charlottenburg'daki Savignyplatz ve Schöneberg'deki Winterfeldplatz da önemli buluşma noktaları. Ama şu sıralar Friedrichshain'daki Simon-Dach Caddesi popüler hale geldi. Bu cadde için 'en son trendlerin kaynağı' demek mümkün.

Alışveriş ve Moda
Alışveriş için eskiden ya New York Soho'nun ya da Milano, Paris gibi Avrupa şehirlerinin yolu tutulurdu. Ama şimdi tüm dünyadan hem 'sanat' hem de 'moda' diyen sosyetikler de bohem üniversite gençliği de Berlin'in yolunu tutuyor. Nasıl tutmasın... Şehirde 70'den fazla müze, opera binası, konser salonları ve galeriler dışında dünyaca ünlü markaları içinde bulunduran alışveriş merkezleri de var. Kieker, "Berlin'de 20 binden fazla dükkân, butik ve lüks mağaza var. Bular dışında kentin farklı bölgelerinde 30'dan fazla pazar ve bitpazarı kuruluyor. Haftanın belirli günlerinde ise taze meyve ve sebzeyle değişik ülkelerden gelen süs eşyalarının satıldığı 135 semt pazarı kuruluyor. Moda dünyasında da yerimizi aldık. Lüks marka ve özel tasarım kıyafetlerin yanı sıra, her türlü zevke ve bütçeye hitap eden marka ve konfeksiyon ürünleri bulmak mümkün," diyor. Berlin'de alışveriş için Kurfürstendamm'ın yolunu tutabilirsiniz. Seçkin moda evlerini ise bulvarın Fasanenstrasse gibi yan sokaklarında bulabilirsiniz. Bu sokağın hemen birkaç adım ötesinde ise bitmek tükenmek bilmeyen ürün çeşidi ve ünlü şarküteri bölümü ile KADEWE yer alıyor. Uluslararası moda markalarını ise Galeries Lafayette'de bulabilirsiniz.

Yeşil Başkent
Kieker, Berlin'in Almanya'nın en yeşil başkenti olduğunun da altını çiziyor. Kentin yüzde 30'u yeşil alan, göl ve nehirlerden oluşuyor. Yol kenarlarına 425 bin ağaç ekilmiş. 2 bin 500 parkın olduğu Berlin'de yeşil alan bulmak hiç de zor değil. Ama seçim yapmakta zorlananlar kentin en büyük parkı Tiagarten'i tercih edebilir.

Atletizm Dünya Şampiyonası
Berlin sadece moda, sanat ve eğlence kenti değil. Aynı zamanda spor da şehirde büyük önem taşıyor. 12. Uluslararası Dünya Atletizm Şampiyonası (IAAF) bu yıl Berlin'deki Olimpiyat Stadı'nda gerçekleşecek. 15-23 Ağustos arasında düzenlenecek şampiyonaya Kieker, tüm dünyadan yüz binlerce seyirci beklediklerini söylüyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.