Haberler

Karkamış Antik Kenti'nin mayınları 'elle' temizlenecek

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Aslıhan Aydın
Mayınlı arazi içinde kalan Gaziantep-Karkamış Antik Kenti mayınlardan temizleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, antik kentin mayınlardan arındırılarak eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve kentin turizme açılması için bu ayın sonunda mayınları temizlemeyi üstlenecek şirketi seçecek.

Bakanlık, ihale şartnamesini belirlerken ihalenin yerli firmalara olduğu gibi yabancı firmalara da açık olduğunu duyurdu. Yerli istekliler lehine yüzde 15'lik fiyat avantajı sağlanacak. İhaleyi alacak firma, antik kentteki mayınları, teknolojik makinelerle değil, elle çıkaracak. İhalede yer alan bu madde, antik kentteki eserlerin zarar görmemesi için düzenlendi.

Gaziantep'in Suriye sınırındaki mayınlı askerî arazisi içinde bulunan Karkamış Antik Kenti için 24 Temmuz'da Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde ihale açılacak. İhaleyi alan firmanın 9 ay içinde bölgeyi mayınlardan temizlemesi gerekiyor. 9 ayın sonunda antik kentte arkeologlar tarafından kazı çalışmaları yapılacak. Yabancı arkeologların da başvuruda bulunduğu kazı grubu, mayınların temizlenmesinden sonra bakanlık tarafından oluşturulacak. Karkamış, uzmanlarca yeniden düzenlenerek Anadolu turizminin hizmetine açılacak. Askerî bölge durumundaki sahada çalışılabilmesi için Kültür Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin almıştı. 663 bin 800 metrekarelik antik harabelerin bulunduğu arazide mayın ve kazı çalışmalarının ardından çok fazla arkeolojik eserin gün yüzüne çıkarılacağı, tarım da yapılabileceği tahmin ediliyor.

Yakındoğu arkeolojisinin en önemli yerleşimlerinden birisi olan Karkamış Antik Kenti, Gaziantep'in Karkamış ilçesi yakınında, Fırat Nehri'nin batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde yer alıyor. Karkamış krallarından söz eden ilk belgelerin, M.Ö. 1700'lü yıllara ait olduğu sanılıyor. Karkamış'tan daha önce çıkarılan büyük taş bloklar üzerine yapılmış resmi ve dini konulu kabartmalar halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.