Haberler

Design Weekend 70 noktaya yayıldı sergilenen 350 ürünü 100 bin kişi gördü

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hakan Gence
Bu sene 18-21 Haziran arasında düzenlenen İstanbul Design Weekend organizasyonu ile tasarım sokaklara taşındı. Etkinliği gezen katılımcı sayısı 100 bini aştı. Uluslararası tasarım dünyasının en iyi isimleriyle genç tasarımcılar bir arada ürünlerini sergiledi. Organizasyonun temel taşlarından biri DDF (Dream Design Factory). Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar tarafından yönetilen şirket, tanıtım ve tasarım adına pek çok iş yapıyor. Kayar ile Design Weekend'i konuştuk.

Bundan 16 yıl önce, 1993 yılında Arhan Kayar, Esra Ekmekçi ve Doğan Ekmekçi tarafından etkinlik ve iletişim projeleri yapmak amacıyla kurulan DDF; hayal kur, tasarla ve üret fikrinden doğdu. Zaman içinde reklam, organizasyon ve tasarım departmanları oluştu. 1999'da Türkiye Turizm Bakanlığı'nın laleli logosunu tasarladılar. Azra Akın'ın oynadığı 2000 yılı Türkiye tanıtım filmini de onlar çekti. Son üç yılda da Design Week organizasyonuna odaklandılar.

Bu seneki Design Week organizasyonunu farklı bir boyuta taşımaya karar verererek adını "İstanbul Design Weekend" olarak değiştirdiler.

Ardından Galata sınırlarından kurtulup İstanbul'un dört ana bölgesine yani Nişantaşı-Şişli-Akaretler, Taksim-Beyoğlu-Galata, Etiler-Levent-Sahil ve Haliç'e yayıldılar. 60'a yakın yerli-yabancı katılımcı firma ve tasarımcı, 70'i aşkın noktada 350'nin üstünde çalışma sergiledi. Başta Milano'daki Zona Tortona Design etkinliği olmak üzere pek çok projenin organizatörlüğünü üstlenen İtalyan Design Partners ile de ortak çalıştılar. Arhan Kayar bu değişimi ekonomik krize bağlıyor: "Geçen sene Design Week etkinliğini ekonomik kriz yüzünden yapamadık. Bu sene farklı bir formatta katılımın daha çok ve kolay olmasını istedik."

Türkiye'nin ilk dünyanın üçüncü tasarım kütüphanesi
"Geçmiş ve Gelecek Arasında Akdeniz Tasarımı" ana temasıyla iki farklı bölümde ele alınan 4 günlük etkinlikte, katılımcı mekanlar vitrin, enstalasyon ve yeni ürünlerini tanıtma fırsatı buldu. Hasköy'de Eski Şapka Fabrikası'nda DesignLibrary İstanbul (İstanbul Tasarım Kütüphanesi) açıldı. Tümüyle tasarıma adanmış, tasarımın tüm dallarını aynı çatı altında toplayan ve uluslararası bir proje olan DesignLibrary, Milano ve Şangay'dan sonra dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ilk tasarım kütüphanesi. İçinde 6 bin civarında yayın var.

Kırmızı totemler
"İstanbul Design Weekend" kapsamında uluslararası ve yerli tasarımcılar "Akdeniz Tasarımı" ve "Mimari Aydınlatma" konularını tartıştı. Michelangelo Pistoletto'nun "Deniz ve Kara Arasında" sergisinden ünlü İtalyan tasarımcı Paola Navone tarafından hazırlanan ve Milano Tasarım Haftası'na damga vuran Richard Ginori enstalasyonuna kadar birçok başarılı çalışma sunuldu.

Bu arada sergilenen totemlerin İtalyan tasarım fuarlarındaki totemlere benzediği konuşuldu. Arhan Kayar buna kesinlikle katılmıyor: "Sadece kırmızı renkleri benziyor olabilir. Design Partners zaten ortağımız, neden taklit edelim?"

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.