Haberler

Kurşunlu Han'a hayat

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil

Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında İstanbul'da tarihi mekânların restorasyonuna hız veren Vakıflar Genel Müdürlüğü ve 2010 Ajansı, bir mezbele durumundaki Kurşunlu Han'ı kurtaracak.

Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'da, hâlâ mezbele durumda birçok tarihi eser yer alıyor. Mimar Sinan tarafından 1500'lü yıllarda yapılan Karaköy Perşembe Pazarı'ndaki Kurşunlu Han da bu eserlerden yalnızca biri.

İstanbul'un en eski hanları arasında yer alan, ancak bugün hırdavatçıların depo olarak kullandığı Kurşunlu Han'ın içine kaçak bir bina bile yapılmış. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'da tarihi mekânların restorsyonuna hız veren Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, şimdi hanın restore edilip turizme kazandırılması için bir proje geliştirdi.

Yüzde 70'i özel mülk
Karaköy'ün çehresini değiştirecek proje için Kurşunlu Han başlangıç olacak. Ancak içinde 60 dükkân bulunan hanın yüzde 70'i özel mülk. Hanın bir kısmının özel mülkiyet olması yetkilileri düşündürüyor. 2863 Sayılı Yasa gereği korunması gerekli kültür varlıkları özel mülkiyet sahibi tarafından korunamıyor ve bakımsız bırakılıyor ise devlet söz konusu tarihi yerler için kamulaştırma kararı alabiliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve 2010 Ajansı, bu maddeyi hayata geçirmeyi düşünüyor.

İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Karaköy'ün kültür ve turizme kazandırılabilmesi için Kurşunlu Han'ın bir başlangıç olacağını belirterek şunları söyledi: "Mimar Sinan'ın eserine gerekli saygıyı göstermek zorundayız. Kültür sanat etkinliklerinde kullanılabileceği gibi, Haliç yönündeki yeni yapılaşmayı yıkarak hanın Haliç'le buluşması sağlanmalı. Mısır Çarşısı ile karşılıklı olarak muazzam siluet ortaya çıkacaktır. Bunun için gerekli girişimlere başlandı."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.