Haberler

Çok Özel Ziyaretçi

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Tolga Şardan
İncelemeler için Türkiye'ye gelen Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Komiseri Thomas Hammerberg, uçaktan iner inmez önce Sulukule'ye giderek Romanların sıkıntılarını kendi ağızlarından dinledi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Komiseri Thomas Hammerberg'in, Türkiye'ye gelince ayağının tozuyla ilk olarak Romanların yaşadığı ünlü Sulukule'ye gittiği ortaya çıktı. Daha önceki Türkiye ziyaretlerinde de bu semte giden ancak resmi yetkililerle görüşen Hammerberg, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımına başlanan bölgede mahalleliyle bir araya gelip dertlerini dinledi.

Uçaktan iner inmez önce Fatih Belediyesi'ne giderek Başkan Mustafa Demir'le görüşen Hammerberg, Sulukule'deki Romanların durumu hakkında bilgi aldı. Ardından beraberinde danışmanları ve Sulukule Platformu üyeleriyle birlikte mahalledeki Sulukule Romanlar Derneği'nin kahvehanesine giden Hammerberg, 1.5 saati aşkın süreyle evlerinden olan Romanların sıkıntılarını kendi ağızlarından dinledi.

Romanlarla ilgili özel çalışma
Sıkça not alan ünlü insan hakları uzmanı, özellikle tarihi doku nedeniyle yıkım çalışmaları başlatılan bölgede açıkta kalan Roman vatandaşlarıyla tek tek görüştü.
Hammerberg, bu yılki çalışmaları kapsamında tüm dünyadaki Roman örgütleriyle görüşerek Romanlarla ilgili özel çalışmalar yaptığını söyledi. Yerlerinden edilen Romanların hakları ve durumları konusunda özel bir rapor hazırlayacağını anlatan Hammerberg, mahalleden Roman vatandaşlarca uğurlandı.

İstanbul ve İzmir'deki temaslarının ardından Ankara'ya gelerek devlet yetkilileriyle görüşmeler yapan Hammerberg, bu çerçevede İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş'le bir araya geldi. Türkiye'nin insan hakları konusundaki durumunu geçen yıllara göre daha iyi bulduğunu anlatan Hammerberg, İstanbul'daki yabancı uyrukluların tutulduğu misafirhanelerin koşullarının Avrupa'dakilerle aynı kalitede olduğunu söyledi.

Hammerberg, Fenerbahçe'de faaliyet gösteren ve Türkiye'ye gelen Çeçenlerin barındığı misafirhanenin resmi statüye kavuşturulması gerektiğini de belirtti.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.