Haberler

İlyada'daki hendeğin izi sürülecek

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Radikal
'İlyada Destanı hayal ürünü değil' diyen Troya kazı ekibi, bu yıl Homeros'un anlattığı savunma hendeğinin nereye çıktığını bulacak.

Troya'da bu yıl hedef, Homeros'un ‘İlyada Destanı'nda anlattığı savunma hendeğinin ne yöne uzandığını bulmak. Troya Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, "Homeros'un İlyada Destanı ile Troya ören yerindeki arkeolojik kazıların paralellik gösterdiği belirlendi. İlyada destanı hayal ürünü değildir. Ören yeriyle örtüşen tarafları vardır" dedi.

Aslan, bu yılki kazıların 15 Temmuz'da başlayıp, eylül ayının ilk haftasına kadar süreceğini ve 50'ye yakın uzmanın Ören'deki kazılarda görev alacağını söyledi. Bu yıl yapılacak kazıların iki-üç bölgede süreceğini belirten Aslan, "Çalışmalar, geçen sene ortaya çıkarılan ve ünlü ozan Homeros'un ‘İlyada Destanı' adlı eserinde bahsettiği, savaş arabalarının kente yaklaşmasını engelleyen savunma hendeğinin hangi yöne doğru devam ettiğini belirlemek için olacak" diye konuştu.

Önceki yıllarda toprak yüzeyinin altındaki hendeğin izini bazı nedenlerle tespit edemediklerini söyleyen Aslan, şu bilgileri verdi:

"Eğer hendek doğuya doğru devam ediyorsa Troya, antik kentin eski kazı başkanı Manfred Osman Korfmann'ın tahmin ettiğinden daha büyük bir kent. Eğer batıya doğru gidiyorsa ki bu az bir olasılık, Korfmann'ın tahminleri doğrudur. Böylelikle kentin kesin sınırları belirlenecek."

Aslan, kazı sonuçlarıyla birlikte Homeros araştırmalarının da hareketlendiğini, ‘İlyada Destanı'nda anlatılanlarla arkeolojik kazıların paralellik gösterdiğinin belirlendiğini kaydetti. Aslan, ‘İlyada Destanı'nın hayal ürünü olmadığı görüşünde: "Destanda anlatılanlarla ören yeri arasında örtüşen taraflar bulunuyor. Destanın gerçek bir özü var."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.