Haberler

Bu açık bir imar affıdır

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Gazeteciliğe yeni başladığımız 80'li yılların sonunda, Bursa yerel meclislerinde o tarihin en büyük rant içerikli plan değişikliğinin gerçekleştirileceği belediye meclis toplantılarını merakla izliyoruz.

Dönemin DYP'li Osmangazi Belediyesi, Stadyum'daki meşhur gökdelen için kentin planlama ilkelerini altüst edecek şok bir karar alıyor. O güne dek hiçbir kişi ve zümreye tanınmayan adaletsiz bir imtiyazla kentin tartışmalı gökdeleni imar planlarına giriyor. Yine aynı tarihlerde ovanın ortasına dikilen BUTTİM'i de buna ekleyebiliriz.

Kentin göbeğinde özel konutlar, yol ve devlet lojmanları arasına sıkışıp kalmış küçücük bir arsaya şehir tarihinin en yüksek yapısının inşası için siyasi izin çıkıyor. Tabii, ortalık toz duman, meslek odaları ve bir avuç kent gönüllüsü karşı dava açıp kazanıyorlar.

Sahibi ise ne yapıp edip, hem belediye meclisi hem Anıtlar Kurulu'ndan onayı alıyor. Oysa aynı Anıtlar Kurulu ve belediye meclisi, yine o bölgede Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait SGK İl Müdürlüğü bitişiğinde, bugünkü Bahri Baba İş Hanı için çok kat talebine Bursa'nın siluetini bozacağı gerekçesiyle ‘olmaz' yanıtını veriyor.

Biri kamu mülkü, diğeri şahıs arsası. Arasında adımlasan 100 adım ya var, ya yok.
Birine 20 katlı gökdelen, diğerine kattan bozma, derme çatma bir buçuk, bilemedin iki buçuk kat.

O zaman çalıştığımız Uludağ gazetesinin manşetini bugünkü gibi hatırlıyorum. "Göktuğ'a var Vakıflar'a niye yok?' Reva mı bu Vakıflar'a? Değil tabii.

Diğeri de aldığı imtiyazı, nedense, ilahi adaletten midir o günden bu yana bir türlü kullanamıyor.
O gün bu tartışmalı karara parmak kaldıranlar ve partililerine görülmemiş rant sahası açanlar bir daha yerel iktidar yüzü göremedi. Yargı kararlarına rağmen sorunlu, ruhsat hilaflı yapının yapımına sonrasında göz yumanlar ise tekrar tekrar deneseler de Bursalılar kendilerine bir daha kent yönetimini teslim etmedi.

Şimdi gelişmeleri hayretle ve ibretle izliyoruz.

Yıllardır imar sorunları ve yargı kararları nedeniyle kullanılmayan dev yapı, bitişiğindeki ‘fazlalık çelik çatı' ortadan kaldırılarak ruhsatlı ve kullanılabilir hale gelecekmiş? Olay bu kadar basit idiyse, şimdiye dek o canım bina niye çürütüldü dersiniz? Yazık değil mi milli servete? Size bunlar inandırıcı geliyor mu?

Bunca yıl, o yapı bitişiğindeki düşük katlı binanın çelik çatısı yüzünden mi kullanılamadı?
Yoksa giderayak birilerinin yasallaştırmak istediği, ondan sonra gelen sol yönetimin çalışma izni vermediği ve sahibinin de yüklü tazminat rüyalarıyla Osmangazi Belediyesi'ni köşeye sıkıştırmak için mi bugüne dek bekletildi? Belediye aleyhine açılan tazminat davasından ‘havagazı' alınınca birden bire çatı sökmek mi akla geldi? Sorular çok. Yanıtlar kişiye göre değişiyor.

Gökdeleni yeniden faaliyete geçirme girişimlerini öğrendiğimizde, konuyu İMO Başkanı ve yapının o tarihteki müteahhidi Necati Şahin'e, ‘Bu gökdelen bu yüzden mi şimdiye dek kullanılamadı' diye sormuştuk.

Meğer Şahin'in verdiği bilgiye göre ANAP'lı dönemde giderayak, bizimde bildiğimiz toprak altı ve üstündeki fazla katlar ruhsat yenileme sırasında halledilmiş. Yani imtiyaz sonraki dönemde de tam gaz devam etmiş.

Dün elektronik postamıza baktık ki, Mimarlar Odası tartışmalı gökdelen için bir açıklama yapmış.
Oda Başkanı Şenol Şimşek'e göre Bursa 1. İdare Mahkemesi'nin 1995 tarihli iptal kararıyla ‘bölgenin uygulama imar planı yok' ve yapı bir üst ölçek olan 1/5000'likte de halen ‘konut alanında' gözüküyor.

Şimşek, "Tüm aykırılıklar projeye uygun hale getirilse dahi, uygulama imar planı bulunmayan bir bölgede inşa faaliyetlerinde bulunmak ve ruhsat vermek mümkün değildir" uyarısında bulunuyor.
Yani, Başkan kısaca ‘Bu olay sadece çatı fazlalığından ibaret değil' demeye getiriyor sözü. Şimşek ayrıca, "Mevcut duruma ve yapılan uygulamalara göre bir imar planı hazırlanacağı, Mimarlar Odası ve diğer meslek odalarının daha önce belirttiği çekinceleri dikkate almadan kent silueti, kent estetiği, yoğunluk, adaletsiz ve haksız rant dağıtımı gibi birçok konu çözüme kavuşturulmadan mevcut yapının ruhsata bağlanacağı ve iskâna açılacağı endişesini taşımaktayız" diyor.

Biz de diyoruz ki, bu göstere göstere imtiyazlı bir imar affıdır. Girişimler kamu vicdanının sızısını dindirmeyecektir.

Hani şu gecekondu bölgelerinde sonradan yapılan imar planları gibi. Yani, oluşmuş sokak ve yapılmış kaçak konutları sonradan plana işlemekle eşdeğer. Bakalım Osmangazi'nin hukukçu yeni başkanı bu işe ne diyecek? Bekleyip göreceğiz.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.