Haberler

Demek ki olabiliyormuş

Tarih: 6 Temmuz 2009 Kaynak: Taraf Yazan: Fırat Alkaç
Yıllar önce Eskişehirlilere verilen "Porsuk Çayı Venedik olacak" sözü bugün Kadıköylülere de veriliyor. Eskişehirli "kokmayan çay" üzerinde gondol sefası yapadursun, Kadıköylüler hâlâ derenin burun düşüren kokusunu soluyor.

"Kadıköy Kokmasın" adıyla Taraf'ın yaklaşık iki ay önce başlattığı kampanya çerçevesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kurbağalıdere'de ıslah çalışmalarına başladı. Ancak dere ağzında yapılan çalışmalar, ne yazık ki Kadıköy'ü esir alan kötü kokuları yok etmeye yaramadı. Derede kokuya neden olan çamur tabakası "Dökü 7" adlı geminin kepçeleriyle çıkartılıp, Kadıköylüler, "Belli ki daha kapsamlı ve kalıcı bir ıslah çalışmasına girişilmeli" derken, biz Porsuk Çayı'nın evrim öyküsünü hatırlatalım dedik. Ne de olsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi'nin 1993'ten beri "Venedik gibi olsun" diye temizlemeye çalıştığı Kurbağalıdere'de, bırakın gondollarla gezmeyi deredeki kötü kokunun önüne bile geçilemedi...

Avrupa'nın en pis nehirlerindendi
Eskişehir'in ortasından geçen Porsuk Çayı, 2002 yılına kadar zararlı bakteriler ve virüsler dışında hiçbir canlının barınamadığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın raporlarına göre, Avrupa'nın en kirli ve sağlık açısından en tehlikeli nehirleri arasında yer alıyordu. Bugün Kurbağalıdere için yükselen isyan sesleri, o yıla kadar Porsuk Çayı için de yükseliyordu; halk "Hani burası Venedik gibi olacaktı" diye soruyordu.

Dikkate alınmadı
2002 yılında Porsuk Çayı'nda ıslah çalışmalarına başlayan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başkanlığındaki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, dört yıl sonunda, bakımsız ve mikrop saçan dere sorununun nasıl çözüleceğini tüm belediyelere "örnek" olacak bir yöntemle çözmüş oldu. Ancak Eskişehir Belediyesi'nin dereyi temizlemek için izlediği politikalar, İstanbullu yöneticiler tarafından dikkate alınmadı.

İşte İBB ve Kadıköy Belediyesi'ne örnek olması gereken "Kent Gelişim Projesi"nden bazı ayrıntılar: Bir kepçe ve bir ekskavatör, Porsuk Çayı'na inerek çayın tabanındaki çamurları temizledi. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca gerçekleştirilen çamurdan arındırma işleminin ardından, çayın yan duvarları betonlaştırıldı. Ancak dere yatağı ileriki yıllarda oluşabilecek kokuları önlemek amacıyla betonlaştırılmadı. Dere yatağına, kirli su birikmesi durumunda bile kolaylıkla temizlenebilmesi için sıkıştırılmış toprak serpildi. Sıra peyzaj çalışmalarına geldiğinde ise, derenin üzerindeki 12 kilometre uzunluğundaki köprüler yenilendi ve hatta yenileri yapıldı. Derenin etrafı parklar ve bahçelerle süslendi.

Bugün Porsuk Çayı üzerinde Amsterdam modeli tekneler ve Venedik modeli gondollarla gezmek mümkün. Teknelerle halka verilen taksi hizmeti ise cabası. Peki tüm bunlar Kurbağalıdere için neden yapılamasın...

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.