Haberler

GM batmış, Eren Bey stadını yapamadıysa dünyanın sonu değil!

Tarih: 7 Temmuz 2009 Kaynak: Akşam Yazan: Levent Ertem
İki yıl önce Seyrantepe ihalesini alamayan Fettah Tamince, bu sürede FIFA'nın 'elit stadyum' listesine aldığı Astana Arena'yı bitirdi. Tamince, bugün gelinen noktayı değerlendirdi: Megalomanlık yaparak, 'Bu stadı biz alsak bitirirdik' demek istemem, ama şimdiki durumda 'İyi ki de kazanmadık' da demem.

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, kurucusu olduğu Sembol İnşaat tarafından Kazakistan'da 185 milyon dolar yatırımla hayata geçen Astana Arena Stadı'nın açılış töreni sonrası değerlendirmelerde bulundu. Tamince, önemli işlere imza attığı Kazakistan ile Türiye'nin ekonomilerini karşılaştırdı. Türkiye'nin krize iyi durumdayken yakalandığını hatırlatan Tamince, 'Eğer Kazakistan'daki yeraltı zenginlikleri Türkiye'de olsaydı Türkiye'yi kimse tutamazdı. Yüzde 13,8'lik küçülme sürpriz bir küçülmeydi, biz de beklemiyorduk ama inşallah toparlar kendini'' diye konuştu. Tamince'nin güncel konularla ilgili değerlendirmeleri şöyle...

'Para bolluğu bitti'
Seyrantepe Spor Kompleksi projesi ile ilgili bir soruyu Tamince, şöyle yanıtladı: O işi kapattık artık. Girmeyi düşünmüyoruz. Eren Talu'nun ne yaşadığını ben çok iyi anlıyorum. Siz, bütün birikimlerinizi bir işe koymuşsunuz. Savaş çıkınca da sanki bir yerden bir şeyleri bedava almışsınız gibi lanse edilirse kahrolursunuz. Çok şeffaf olan bir ihale aslında. İhale gitti geldi ama keşke Eren'e yardımcı olunsaydı. Dünya değişti. bu süreçte General Motors (GM) batmış, ülkeler bile zor duruma düşmüş, bankalar para vermeyi kesmiş. Eren ne yapabilir ki? İmkanı 10 liraysa, hepsini koymuş. Ben Eren'e üzülüyorum.

'Bize de teklif getirdi'
Eren Bey, ortak arayışı içinde bizi de aradı ama bizim böyle bir işe girme imkanımız yok şu anda. Bir dönem ilgilendik ama iki yıl öncesinin dünyası çok farklıydı. O zaman bankalar vardı, para vardı. Herkes gelip iş teklif ediyordu. Ayrıca, aynı parayla bugün dünyada bir çok farklı iş yapabilirsiniz. Bugünkü şartlara bakıp bir megalomanlık yapıp, 'Biz o ihaleyi alsaydık bitirirdik' demek istemem. 'İyi ki de kazanmadık' da demek istemem. Şartlar bizi farklı çok farklı bir yere getirebilirdi. Eren'in karşılaştığı olay, tamamen Eren 'den kaynaklanıyor değil. Siz bir ortak bulmuşsunuz, ortak para taahhüt etmiş koyamıyor. Banka size para vereceğini taahhüt etmiş, krizden dolayı veremiyor. Cebinizdekinin de hepsini koymuşsunuz ama yetmemiş. Eşten, dosttan para alarak yapılabilinecek bir proje değil ki. Milyar dolarlık proje. Eren'e yardımcı olmak için bir çok model geliştirilebilinirdi...

Hedefim az otelle yüksek ciro
Tamince, Rixos için şu değerlendirmeyi yaptı: Krizden çok fazla etkilendik diyemem. Rixos'ta zorlanmadıktan sonra büyük yatırımlar da yapmak istemiyoruz. Çok büyük taahhütlere girmeyi ise hiç istemiyoruz. Rixos markasına duyulan bir güven var. Asıl olan bu işi çok daha iyi yapabilmek. Otel yatırımları, çok büyük yatırımlar. Rixos'u artık bir işletme markası olarak geliştirmek istiyoruz. Dünyadaki benzerlerinden nasıl ayrışırız ona bakıyoruz. 7 bine yakın odamız var. Ciro büyüklüğüne odaklıyız. Artık otel sayısından çok bilinirlik, önemli. 5 bin oteli olan grupla 30 oteli olan grup, aynı ciroyu yapıyor. Önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl ortalama yüzde 25-30 büyümek istiyoruz...

Mardan'ı Rixos cesaretlendirdi
Bir gazetecinin 'Mardan Palace'ı nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Tamince şu cevabı verdi: Mardan Palace, çok önemli bir tesis ve yatırım. Yatırımcının büyük bir fedakarlık göstererek Türkiye'ye kazandırdığı önemli bir tesis. İnşallah işleri çok iyi gider. Elimizden ne gerekiyorsa da yaparız. Türk turizmine çok farklı bir çıta getirdi ama bu yatırımı yapmasında Rixos Premium'un gösterdiği başarı da, çok ciddi bir örnek olmuştur. Neticede Türkiye'de böyle şeyler yapılabilinirliğin adımıydı bu. Bu da onu cesaretlendirdi. Şimdi birileri de çıkıp Mardan Palace'a benzeyen başka yerler yapabilecek.

Antalya 30 bin kişilik modern stadını kaybetti
Astana Arena Stadyumu'nun açılışı ile ilgili bir soruya cevaplayan Fettah Tamince, Kazakistan'a böyle bir eser kazandırdıkları için Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kendilerine teşekkür ettiğini ifade etti. Nazarbayev'in kendilerini yabancı olarak görmediğini anlatan Tamince, 'Cumhurbaşkanı, bize çok güveniyor. Güvendiği için de bize çok büyük sorumluluklar veriyor'' dedi. 'Türkiye'de de stadyum inşa etmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine de Tamince, Türkiye'nin birçok dinamiğe sahip olduğunu, ancak bazı şeylerin yapılamadığını söyledi. Tamince, 'Bu konuda işadamlarına da basına da büyük görevler düşüyor. Antalya'da bir stadyum işine girmiştik, ancak ertesi gün gazeteleri okuyunca işi yapmaktan vazgeçtim. İhaleye girdik, 'Niye fazla para veriyorsunuz' dediler. Neden böyle bir zihniyet var? Şimdi Antalya neyi kaybetti? 30 bin kişilik stadyum yapılacaktı. Stadyum yok ortada. Belki Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli futbol merkezi olacaktı. Kışın dünyadan takımlar geliyor. Antalya'ya. Tesis olmazsa nasıl olacak?'' diye konuştu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.