Haberler

Yine metrobüs

Tarih: 7 Temmuz 2009 Kaynak: Taraf Yazan: Haşim Çavuşoğlu
Geçtiğimiz cumartesi Alper Budak tarafından hazırlanan metrobüs haberini okuduğumda, bundan birkaç ay önce metrobüs ile ilgili yazdığım yazı geldi aklıma.

Yazıyı yazmamın hemen arkasından bir okuyucudan çok sert, hatta hakaret içeren bir mail almıştım.

Metrobüs ile ilgili bir konu için hakaret dolu bir mail almak beni biraz şaşırtsa da, dünya da her şeyin, hatta bir toplu taşıma aracının dahi fanatiğinin olabileceğini öğrenmiş oldum.

Metrobüs haberi çıkmadan sadece birkaç gün önce, D-100 karayolunda bozulan bir araç, emniyet şeridi olmadığı için sağ şerit üzerinde durmuş ve araçtan inen sürücü de başka bir aracın çarpması sonucunda hayatını kaybetmişti.

Metrobüs için hazırlanan tuhaf tesellüm belgeleri, alınan araçların amaca uygun olmaması, kapasite yetersizliği, önemli sorunlardır ve çözülmeleri gerekir.

Ancak emniyet şeridi olmayan bir çevreyolunda insanların hayatını kaybetmesi, telafisi mümkün olmayan ve sorumlularının ağır şekilde cezalandırılmasının gerektiği bir durumdur.

Metrobüsün her gün yüzbinlerce İstanbullu tarafından aktif biçimde kullanılması, kusursuz bir sistem olduğunu göstermez ve başka insanların hayatını tehlikeye atma lüksü de vermez.

Metrobüs nedeniyle D-100 karayolu, emniyet şeridi olmayan, uluslar arası standartların altında şerit genişliği olan ve birçok bölgesinde şerit çizgilerinin dahi belli olmadığı tehlikeli bir yol haline gelmiştir.

Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde şehiriçi toplu ulaşım metro tarafından sağlanmaktadır ve metro, hava şartlarından etkilenmemesi ve elektrik ile çalışması nedeniyle, metrobüsten çok daha verimli bir sistemdir.

Metrobüs, İstanbul "makul" bir metro ağına kavuşana kadar "geçici" bir çözüm olabilir.

Ancak öyle dahi olsa, D-100 karayolunun acilen iyileştirilmesi gerekmektedir.

Aksi takdirde "gelişmiş ülke olma kriterimiz", kullandığımız otomobillerin yaşı ve modeli ile sınırlı kalmaya ve her gün onlarca insanımız yollarda hayatını kaybetmeye devam edecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.