Haberler

İran Karşıt Lideri Mimar Mousavi

Tarih: 7 Temmuz 2009 Kaynak: Buiding Design, BBC Derleyen: Betül Tuncer
Batı dünyası, iktidar partisinin tüm karşıt çabalarına rağmen İran'dan sızan resimleri, kamera görüntülerini ve "twitter" ile benzeri sitelerde yayınlanan haberleri ilgi ile izliyor. Yayınlarda, karşıt lider Hüseyin Mousavi bir sanatçı ve mimar olarak tanımlanıyor.

Bunun tam olarak Mousavi'nin politikasında ne anlama geleceği herkesin tahminine açık. Obama "mimar olmak isterdim" dediğinde, kampanyasında bir farklılık yarattı. Bu yorum, kendisini küresel anlamda tüm tasarımcılara sevdirdi ve yapılı çevre politikasına bir nebze olsun güvenilirlik ekledi.

Obama'nın tersine, Mousavi kanıtlanmış politik kaydı olan kalifiye bir mimar. 1941'de doğan Mousavi, okulu bitirdikten sonra Tahran'a taşındı. Şimdi Shahid Beheshti Üniversitesi olarak bilinen Ulusal Tahran Üniversitesi'nden mimar olarak mezun oldu, aynı üniversitede yüksek lisans derecesini tamamladı ve İslami Mimarlık'ta uzmanlaştı.

Hüseyin Mousavi
Fotoğraf: AFP
Politik açıdan etkin bir insandı. İran devriminde anahtar kişi, Körfez Savaşı döneminde başbakandı. Mousavi, batı standartlarına göre dini açıdan tutucu, ancak kadın hakları konusunda göreceli olarak liberal bakış açısına sahip. Son İran seçimlerinde Ahmadinejad'a karşı yarıştı. Politikaya geri dönüş nedenini İran'ın vahim bir tehlike içinde olması ve bu durumun olası ikinci Ahmedinejad dönemi ile daha da gerçek kılınması şeklinde açıklıyor. Kampanyasında, İran'ın dışarıdaki "aşırı" imajına karşı savaşacağını, kişisel özgürlüklerin genişletilmesi için çalışacağını açıklayıp, özel televizyonların kapatılmasını eleştirdi. Batı'nın, ülkenin nükleer zenginleşme programını askıya alma çağrısına karşı gelerek nükleer güç üretimi ile nükleer silah üretimi arasındaki farka dikkat çekti. Mousavi'nin en büyük kızı da bir nükleer fizikçi.

Eşi de sanatçı olup, Alzahra Üniversitesi'nde rektörlüğe ulaşan okul arkadaşı Zahra Rahnavard ile evlendi. Rahnavard, İran'ın en etkili kadınlarından biri olarak, Mousavi'nin kampanya sırasında en büyük desteği oldu. İran'ın politik geleneklerinden ayrılarak kampanya süresince eşinin yanında yer aldı, hatta kampanya posterinde çift el ele görüntülendi. Rahnavard, konuşmalar yapan, tek başına mitinglere katılan ve görevdeki Başkan Ahmedinejad'ı kadınlara karşı tavrından dolayı açıkça eleştiren etkin bir kampanyacı. Saygın bir akademisyen ve kendi çapında bir sanatçı olan Rahnavard, kendini ve eşini "sıra dışı" olarak tanımlıyor.

Peki Mousavi hem mimari hem politik referansları söz konusu olduğunda tutucu bir modernist olabilir mi?

Öncü mimari referansının Renzo Piano olduğu söyleniyor ve ismini vermeyen bir kişi New York Times'a "Mousavi modern Japon mimarisinin ve Amerikan post modernizminin bazı elemanlarını alıp İran mimarisi bağlamında kullanıyor" şeklinde açıklama yapıyor.


Iran Art Portico
www.tehranlive.org


Mousavi'nin Anahtar Bilgileri


- Şimdi Shahid Beheshti Üniversitesi olarak bilinen Tahran Üniversitesi'nde mimarlık okudu.

- Körfez Savaşı döneminde başbakanlık yaptıktan sonra, politikadan mimarlık ve resim yapmak için 20 yıl uzaklaştı.

- Tasarladığı binalar arasında İran Enerji Bakanlığı Binası ve İran Sanat Kemeraltı (Iran Art Portico) bulunuyor.

- Heykeltraş Zahara Rahnavard ile evli. Rahnavard, Alzahra Üniversitesi'nde rektör oldu.

- Kara çarşaf giymeme kararı alan en küçük kızının bu kararına rahat bir tavır sergilediği söyleniyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.