Haberler

Fuji-Miyamoto International’ın İtalya’daki L’Aquila Depremi İnceleme Raporu

Tarih: 7 Temmuz 2009
Fuji-Miyamoto International, İtalya'daki L'Aquila depremi hakkında yerinde yaptığı çalışmalar sonucu bir inceleme raporu hazırladı:

İtalya'nın merkezinde 06 Nisan 2009 tarihinde merkezi güney Roma'ya 85 km uzaklıkta Richter ölçeğine göre M6,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu depremde bir üniversite şehri olan 70,000 nüfuslu L'Aquila ve yakın ilçeler ağır hasar almıştır.

Bu deprem L'Aquila başta olmak üzere İtalya'nın merkez şehirlerinde de hissedilmiştir. Deprem 305 can kaybına, binlerce kişinin yaralanmasına, 25.000 kişinin evsiz kalmasına ve 10.000'den fazla yapının hasara uğramasına sebep olmuştur. Evsiz kalan kişiler İtalya hükümetince tahsis edilen çadırlara yerleştirilmiş bulunmaktadır.

Depremin yol açtığı maddi hasarın 16 milyar Dolar olduğu tahmin edilmektedir. Bu deprem yapıların yanı sıra köprü ve yolları da ağır hasara uğratmıştır. Ayrıca endüstriyel ve ticari yapılar da hasar görmüş, oluşan hasar iş kesintilerine ve ciddi mali kayıplara sebep olmuştur.

Oluşan birçok tipik yapı hasarları, geçmişte olmuş birçok depremde de gözlenen hasarlardır. Yığma yapılarda oluşan duvar hasarları bu tipik hasarlara bir örnektir. Bununla birlikte, Güncel deprem yönetmeliklerine göre tasarımı yapılmış hastane, endüstriyel tesis ve okul yapıları da depremde hasar görmüş bulunmaktadır.

Depremde kiliseler de dahil birçok tarihi yapı hasar görmüştür. Yapımı yüzyıllar öncesine dayanan bu yapıların gördüğü hasarlar neticesinde yıkılması, kültürel anlamda büyük bir kayba da neden olmuştur.

Sonuçlar
Nisan 2009 L'Aquila depreminden alınan dersler ne yazık ki geçmiş depremlerden çıkarılan derslerdir. Yapılar depreme karşı uygun şekillerde tasarlanıp güçlendirilebilseydi, bu orta ölçekli deprem çok az kayıpla atlatılabilirdi. Bu deprem aşağıdaki konuların altını çizmiştir.

- Nisan 2009 L'Aquila depremi İtalya'nın yüksek depremselliğinin önemli bir hatırlatıcısı olmuştur. Büyük ihtimalle bu bölge ileride çok daha büyük ve yıkıcı depremler görecektir. L'Aquila bölgesi, 2006 İtalya deprem yönetmeliğince 2. derece deprem bölgesi olarak belirlenmiştir. Bu kabulün geçmişte yaşanan depremler ve sonuçlarına bakıldığında yetersiz olduğu görülmekle birlikte bu bölgenin 1. derece deprem bölgesi olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

- Bu deprem orta ölçekli olmasına karşın verdiği hasar çok büyük olmuştur.

- Hasar geniş bir coğrafi alanı içine almakla birlikte tepelerde ve yumuşak zeminli vadilerde ki yapılarda yoğun olarak gözlenmiştir. Mühendislik bakımından, yapılarda yeni bir göçme modu gözlenmemiştir. Hasarlar genellikle yığma yapılarda yoğun olarak görülmüştür. Bununla birlikte yapılarda gevrek beton göçmeleri, yumuşak kat oluşumlarının yanı sıra yeni kontrüksiyonlarda dahi büyük hasarlar gözlenmiştir. Hasarın yeni prefabrik betonarme yapılarda yoğun olması modern bir ülke için şaşırtıcı olmuştur. Bu yapılar sismik bakımdan yetersiz tasarlanmıştır.

- Yaygın olarak asma tavan ve iç duvar konstrüksiyonları gibi yapısal olmayan elemanlarda yetersiz ankrajlama nedeniyle hasarlar meydana gelmiştir. Modern bir hastane yapısal olmayan iç duvarlarının devrilmesi ve asma tavan sisteminin kopması sonucu halkın en çok ihtiyaç duyabileceği bir zamanda faaliyetlerini yürütememiştir. Bu nedenle yapılarda tehlike oluşturabilecek bu tip elemanların sabitlenmesi ve ankrajlanması önem oluşturmaktadır.

- Kiliseler yüksek yığma duvarlara, geniş iç açıklıklara, yüksek çan kulelerine ve kubbelerine sahip olması nedeniyle bu depremden en çok etkilenen yapılar olmuşlardır. Bu tür tarihi yapıların güçlendirilmesi bir ülkenin kültürel yapısını koruyabilmesi açısından önem arz etmektedir.

- İtalya'daki yeni ve tarihi yapılarda belirlenen yapısal yetersizlikler ne yazık ki dünya genelinde de bulunmaktadır. Deprem mühendisliği alanında dünya lideri olan Japonya ve Amerika ülkeleri de dahil olmak üzere çoğu ülkede buna benzer yapısal yetersizlikler ileride olacak depremlerde de ortaya çıkacaktır. Dünyada birçok eski betonarme yapılar, desteklenmemiş yığma duvarlar, sabitlenmemiş yapısal olmayan elemanlar ve bunun gibi sismik açıdan yetersiz yapılar bulunmaktadır.

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.