Haberler

20 bin kişiye istihdam sağlayacak teknokent projesi yapboza döndü

Tarih: 8 Temmuz 2009 Kaynak: Referans

Urla'yı dünyanın sayılı "bilişim vadisi" bölgelerinden biri yapacak, bölgeye çekeceği 4 milyar dolarlık yatırımla yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayacak Teknokent projesi, tarafların anlaşamamaları nedeniyle bir türlü başlayamıyor.

Teknoloji Üniversitesi'ne ait yaklaşık 218 hektarlık alanda yapılması planlanan projeyi, bu tür projeleri dünyada 17 kentte uygulayan yatırım geliştirme kurumu Fransız CICOM'un gerçekleştirmesi için geçen yıl bir anlaşma yapılmıştı. Ancak üniversite yetkilileri, aradan 9 ay geçmesine rağmen Fransız grubun projeyi yapmadığını, son anda ise eksik bir projenin önlerine konduğunu öne sürmüştü. Son olarak da işletmeci şirket İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB) AŞ'nin genel kurulunda Fransızlar'a projeyi tamamlamaları için 3 ay süre verilmesi kararı çıkmıştı. Fransızlar ise, ön protokoldeki şartların yapılması için kendilerinin bir yıldır beklediğini, hatta Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın hakemliğine başvurduklarını açıkladı. Tüm bu anlaşmazlıklar nedeniyle proje gecikirken, Amerikalı yatırımcı bir grubun da benzer bir proje ile bölgeye talip olduğu haberleri çıktı.

Fransızlar İzmir'e gelecek
Fransız CICOM'u yatırım için Urla'ya getiren Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Cemal Elmasoğlu, İZTEKGEB AŞ'nin Fransız CICOM'a 3 ay süre verme kararının ardından firma temsilcilerinin İzmir'e geleceğini söyledi. Elmasoğlu, "Genel kurulda alınan bu kararın CICOM'a ulaştırılması gerekiyor. CICOM temsilcileri ile yaptığım görüşmede bu dosyanın kendilerine ulaşmasının ardından İzmir'e gelerek İZTEKGEB üyelerine detaylı açıklamalarda bulunacaklar. Ortak bir basın toplantısı düzenleyeceğiz" dedi. CICOM'a 3 aylık süre verilmesi konusunu da değerlendiren Elmasoğlu, "CICOM, bir takım çalışmalarla ilgili eksikleri varsa, bunu gidermesi için genel kurul öncesi kendilerine iletilmesini beklerdi. Bu uzun soluklu bir iş. Dolayısıyla bir ortaklık var. Bu ortaklık gereği bir ortağın diğerine genel kurula gitmeden önce bu eksikleri gidermesi yönünde bilgi vermesi gerekirdi. Bu yapılmadı" diye konuştu.

Elmasoğlu, CICOM'un 2.5 milyon dolar verip İZTEKGEB'e ortak olacağı ve İZTEKGEB'in yüzde 90'ını alacağı iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

CICOM 1 yıl haber beklemiş
CICOM'un Türkiye Temsilcisi Cem Ateşler, İZTEKGEB'ın "proje hazırlanmadı" iddialarının aksine kendilerinin yaklaşık bir yıldır haber beklediğini kaydederek, şunları söyledi: "Ön protokolle bize 9 ay süre verildi. 'İZTEKGEB'i almakla ilgilenmiyoruz. Bize yetki devrini verin ki işe başlayalım' dedik. Ama ses çıkmadı. Başbakanlık Yatırım Ajansı'na başvurduk. Nisan başında onların hakemliğinde bir toplantı yaptık. Ön proje hazırlamamız için 30 Nisan'a kadar süre verdiler. Ön projeyi 29 Nisan'da teslim ettik. Yatırım Ajansı, İZTEKGEB'e de 15 Mayıs'a kadar süre verdi. Ama maalesef yakın zamanda yapılan genel kurula kadar hiçbir ses çıkmadı."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.