Haberler

Ilısu'dan üç finansör ülke resmen çekildi, çevreciler memnun

Tarih: 8 Temmuz 2009 Kaynak: Referans

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'na finansör olan Almanya, Avusturya ve İsviçre'deki kredi kuruluşları projeden desteklerini çektiklerini resmen açıkladılar. Finansör firmalar, daha önce Türkiye ile imzaladıkları 153 maddelik ve 175 sayfalık mutabakat zabıtlarının yerine getirilmediğini gerekçe gösterdi. İmzalanan mutabakat zabıtlarında Türkiye adına hükümetin destek mektubu yer almıştı.

Hasankeyf'in yüzde 80'ini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'na daha önce kredi desteğini vereceğini açıklayan Almanya, Avusturya ve İsviçre'deki kredi kuruluşları projeden çekildiklerini dün resmen açıkladı. Kredi kuruluşları, Türkiye'den istedikleri şartlar arasında, kültürel varlıklar ile ilgili işlerde çalışan işçilerin en az yüzde 50'sinin barajdan etkilinen kişilerden oluşması, su altında kalan köy ve evlerde yaşayanların geçmişlerini unutmaması için fotoğraflar çekilmesi, mülkiyet adaletsizliğinin ortadan kaldırılması ve herkese eşit arazi verilmesi, kıyıdaş ülke olan Irak ve Suriye elçiliklerine bilgi verilmesi gibi şartlar yer alıyordu.

Ilısu Barajı'na kredi vereceğini açıklayan 3 ülkenin desteğini çekmesine neden olan kredi şartları arasında, Türk hükümetinden üst düzey bir yetkilinin kıyıdaş ülke olan ve su hakları bulunan Irak ve Suriye'ye projeyi daha iyi anlayabilmeleri için Ilısu projesine ilişkin bilgi ve çıktıları bu ülkelerin eçilerine verilmesi de istenmişti. Matabakat zabtında, "Proje hakkında talep üzerinde daha detaylı bilgi vermek üzere Irak ve Suriye'deki ilgilileri derhal Türkiye'ye davet edecektir" denilmişti. Matabakat zabtının altında ise Türkiye adına hükümetin destek mektubu yer almıştı.Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Ilısu Barajı projesi için finansman sağlayan Alman Euler Hermes Kreditversicherung, Avusturya'nın Kontrollbank ve İsviçre'nin Exportrisikoversicherung adlı bankaların projeden kredi desteğini çektiklerini açıklamaları üzerine, "Tarih, kültür, insanlık mirası ve Hasankeyf adına alınan karar sevindirici" dedi.

Yeşiller'den Karara Destek
Yeşiller Partisi Eş Başkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir, Türkiye'nin Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin kredi vermemesi durumunda barajın yapılacağı yönünde açıklama yapmasının endişe verici olduğunu belirttiler. Roth ve Özdemir, Hasankeyf ve bölgesinin baraj yerine kültür turizminin merkezi haline getirilmesi için UNESCO kültür mirası olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ekonomi ve İşbirliği Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul de baraj için finansman sağlayan bankaların desteğinin çekmesini memnunlukla karşıladığını belirtti.

Hasankeyfliler Memnun
Kredi kuruluşlarının projeden desteklerini çekmesi Hasankeyf'te memnuniyetle karşılandı. Hasankeyf'i Yaşatma Derneği üyesi Abdullah İridil ise Avrupa Birliği'nin üç ülkesinin aldığı bu karara alkış tuttuklarını söyleyerek, "Çünkü yerinde bir karar. Türkiye'nin de artık 50 yıllık bu barajı ıslah etmesi gerekiyor. Yıllar öncesinin bu projesine hiç bir ülke altına kolay kolay imza atmaz ve kredi vermez. Bu karar bizi gelecek için de umutlandırdı" dedi. Hasankeyf'te oturan Erkan Tapkan da 3 ülkenin kararını televizyondan duyunca çığlık attığını belirtirken, İzzettin Gündoğdu ise 50 yıldır ilçenin bu baraj yüzünden gelişemediğini söyledi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.