Haberler

Uzaylı metrobüsler geliyor...

Tarih: 9 Temmuz 2009 Kaynak: Taraf
Başta Genel Müdür Mehmet Öztürk olmak üzere metrobüs sisteminde aksaklıklar olduğunu kabul eden İETT, yenilikler için kolları sıvadı. İstanbul'un metrobüsleri artık uyduyla uzaydan yönetilecek.

Metrobüs sisteminin açıklarını kabul eden İETT, metrobüsleri uydu aracılığıyla uzaydan ve şoförsüz kontrol edebileceği bir stüdyonun da bulunduğu bir dizi yeni hamleye hazırlanıyor.

Metrobüs sisteminde, hattın uzatılması, indi-bindi uygulaması, duraklara yürüyen merdiven ve engelli asansörleri konması için hazırlıklarını sürdüren İETT, 100 de yeni metrobüs satın alacak.

Şoförsüz de yürütülebilecek yeni uzay sisteminde, olası aksaklıkların engellenmesi için araçlarda personel bulundurulması sürdürülecek.

Yol, Beylikdüzü'ne kadar 11 kilometre uzatılacak ve altı-sekiz durak daha kurulacak. Anadolu Yakası içinse ihtiyaç görülmediğinden böyle bir değişiklik planlanmıyor.

İETT, 100 metrobüs daha alacak
Hattın Beylikdüzü'ne ulaştırılması halinde Avcılar durağının yeni bir aktarma noktası olması düşünülüyor. Bu durumu karşılayabilmek için 100 araç satın alınacak.

Ancak davalık Phileaslar bu kez tercih edilmeyecek.

İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, alınacak yeni metrobüsler için şunları söyledi:

"100 metrobüs daha alacağım. Bu kez Phileas marka metrobüs almayacağım. Çünkü 2006'dan bu yana projenin bütünü çok değişti ve artık başka araçlar almak gerekiyor. İhale açılacak ve 3-3.5 ayda bitirilmesi mümkün metrobüsler tercih edilecek. Phileas metrobüslerin siparişinden teslimine kadar 18 ay geçiyor. Bu çok uzun bir süre. Bu yüzden Phileas almayacağız."

İETT işletmesi, Metrobüs hattı ücretini, yolcuların kat ettikleri mesafeye göre ödeme yapabileceği şekilde yeniden düzenlemeyi planlıyor.

Buna göre üç-dört ücret kademesine bölünecek yol için, yolculardan son istasyonda inecek şekilde kontör basmaları istenecek.

Yolun herhangi bir yerinde inen yolcu, çıkış terminaline kurulacak makinelerden gitmediği yol kadar kontörü iade alacak.

Projeye metrobüs duraklarına yürüyen merdiven, engelli asansörü gibi uygulamalarla birlikte gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, hattın Beylikdüzü'ne ulaşacağı 2010 yılı içinde başlanması bekleniyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.