Haberler

Prenses mezarı bulundu

Tarih: 10 Temmuz 2009 Kaynak: Sabah
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan ve bir prensese ait olduğu sanılan lahit mezarın içinde altın taç parçaları, küpeler ve yüzükler bulundu.

Antik kentte yürütülen çalışmalar sırasında ulaşılan lahit mezarın kapağı açıldığında, Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, kazı ekibi büyük sevinç yaşadı. Başaran ve kazı ekibi, antik kentin mezarlığında yürüttükleri çalışmada ortaya çıkardıkları önemli bulguyu alkışlarla kutladı.

Prof.Dr. Cevat Başaran, lahitin içinde yaptıkları incelemenin ardından, antik kentte kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bu yılki kazılar sırasında 2 gün önce bir lahit mezar bulduklarını anlatan Başaran, ilk olarak lahitin etrafını temizlediklerini, daha sonra ise ölçüm ve resimleme çalışmalarını yaptıklarını ifade ederek, ''Antik kentin nekropolinde yani mezarlığındaki kazıda önemli bir bulguyu ortaya çıkardık. Bu mezar, büyük olasılıkla günümüzden 2 bin 200 yıl öncesine ait. Çıkan altın takılar bize mezarın zengin bir kadına ait olduğunu gösteriyor. Bunu Parion prensesi diye tanımlayabiliriz'' dedi.

Mezarın içinde altın bir taç olduğunu, bu tacın çok sayıda altın puldan meydana geldiğine dikkati çeken Başaran, iki tane Eros imgeli altın küpe ile iki tane altın yüzük bulunduğunu, yüzüklerden birisinin hala ölen kadının parmak kemiğinde gün yüzüne çıktığını kaydetti.

Lahitte başka bir ölü hediyesine rastlamadıklarını belirten Başaran, bölgenin deniz kenarına yakın olması nedeniyle çok nemli bir yapısı bulunduğunu, bunun da kemikleri tahrip ettiğini söyledi.
Başaran, Parion'da çok değişik ölü gömme tipleriyle karşılaştıklarını, 2005 yılından bu yana sürdürdükleri çalışmalarda, taş sandık mezar, lahit mezarlar ile üzeri kiremitle kapatılmış mezarlar gözlemlediklerini dile getirdi.

Pairon'daki ölü gömme teknikleriyle ilgili bilgi veren Başaran, ''Bunlardan ilki cesetin doğrundan mezara yatırılmasıdır. Diğeri ise ceset olduğu yerde yakılıp bırakılıyor ve üstü kiremitle kapatılıyor ya da bir başka yerde yakılıp külleri bir kap içinde mezarlara bırakılıyor'' dedi.

Başaran, ölü hediyeleri arasında göz yaşı şişeleri, erkek mezarlarında kandiller, çocuk mezarlarında ruhu temsil eden başta güvercin ve kumru olmak üzere kuş figürü ile oyuncaklara rastlanıldığını kaydetti.

Parion'da şimdiye kadar yapılan çalışmalarda yaklaşık 200 mezar kazdıklarına işaret eden Başaran, ''Bu da bize Parion'un oldukça görkemli bir kent olduğunu gösteriyor. Hellenistik döneme inildikçe zenginler katmanının egemen olduğunu görüyoruz. Günümüze yaklaştıkça ise Roma dönemi mezarlarında çok değerli bir buluntu yok. Sadece ölü hediyeleriyle karşılaşıyoruz. Erkek mezarlarında karşılaştığımız strigilis yani ter temizleme aleti bize burada yaşayanların sporcu bir toplum olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.