Haberler

Bir New Yorklu'nun otomobil sevmemesi için 10 Neden

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Tolga Tanış
Nasıl ki sigara içmek zaman içinde sosyal bir defoya dönüştüyse, gelişmiş kentlerde otomobil kullanmak da aynı akıbete uğrayacak. Herkes kaldırımını, metrosunu hazırlasın...

1) Kenti saran, 500 istasyonlu bir metro ağı var.
2) Trafiğin hangi saatte nerede tıkanacağı belli değil.
3) Park yeri bulmak zor.
4) Ucuz park yeri bulmak daha zor. Midtown'da 3 saate 60 dolar istiyorlar.
5) Otomobile bindiğiniz an, ceza kesmeye çalışan polisin hedefisiniz.
6) Kentin kaldırımları geniş. Bakınarak yürüyebiliyorsunuz.
7) Çok trafik ışığı koymuşlar. Sürüş zevki yok.
8) Sokak hareketli. İnsanı otomobilden dışarı çağırıyor.
9) Sigortası, vergisi derken masrafları çok.
10) Zaten yüksek binalar yüzünden kentte güneş az. Sokaklar, evler karanlık. İnsan bir de otomobilin içine sıkışmak istemiyor.

Bunlar, New York'ta yaşayan herhangi birinin ilk anda aklına gelebilecek detaylar. Kişisel bir liste... Ancak bu mesele, yani New York'ta otomobil sahibi olup olmama meselesi, artık kişisel bir konu değil. Resmi bir politikanın parçası.

Bir gelenek mi bilmiyorum ama araştırınca fark etim, New York Belediyesi'nin ulaştırma müdürlüğü 10 yıldır kadınlar tarafından yönetiliyor. Son iki yıldır da bu görevi Janette Sadik-Khan adlı yine başka bir kadın yürütüyor. Geçenlerde New York Times, Sadik-Khan'ın bütün yurtdışı gezilerinin faturalarını didiklediği bir haber yapmıştı. Dünyayı geziyor parasını kim veriyor diye... Herhalde kentteki otomobil lobisi ihbar etmiş diye düşündüm çünkü Sadik-Han her dışarıya gittiğinde, bir şey görüyor, sonra dönüşte gelip Manhattan'ın başka bir sokağını daha trafiğe kapatıyor.

Bunun bir sebebi, yeşil New York hedefi. 2030'a kadar kentin karbon salınımını yüzde 30 azaltmak istiyorlar. Ancak bir diğer sebep, kentin sosyal dokusunu değiştiriyorlar. İnsanların sokaklarda daha çok vakit geçirmesi için kenti otomobillerden arındırıp bir yaya cumhuriyetine dönüştürmek istiyorlar.
Bu yaz 1500 bedava yaz etkinliği düzenlenecek mesela New York'ta. Koserler, panayırlar, sokak gösterileri... Bu etkinlikler için ise belli süreliğine kentteki birçok sokak trafiğe kapatılacak. Bazı caddelerde yollardan şerit çalıp bisikletçilere vermişlerdi. Times Meydanı'nın büyük kısmını ise zaten araçlara tamamen kapattılar. İşte şimdi, bu sokaklar da mı gidiyor, tartışması var. Daha doğrusu, gitmeli mi, Manhattan'ı artık araçlardan temizlemeli miyiz, tartışması.

Hafta içi Guggenheim Müzezi'nde mimar Frank Lloyd Wright'ın (1867-1959) sergisini gezdim. Guggenheim'ın da tasarımcısı olan, organik mimarinin yaratıcısı, 20. yüzyılın en büyük mimarlarından. 60'ın üstünde, bazısı ütopik Wright projesini gördükten sonra karşınıza Wrigth'ın şu cümlesi çıkıyor: "15 yılım daha olsaydı bütün ülkeyi baştan inşa edebilirdim. Amerikan ulusunu değiştirebilirdim."

Bir kentin, mimarisiyle, planlamasıyla orada yaşayanları nasıl tarif ettiği, bundan iyi anlatılamazdı. New York'un ulaştırma müdürünün, yaptığı işlerle aslında New Yorkluları değiştirdiği de bundan daha iyi özetlenemezdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.