Haberler

Kadıköy - Kartal Metrosu'nda tüneller birleşiyor, sona yaklaşılıyor...

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Kadıköy - Kartal Metrosu'nda Soğanlık İstasyonu Tünel Birleşmesi'ni gerçekleştiren Başkan Topbaş, 2011 yılında hizmete girecek hattın Kadıköy ile Kartal arasını 29 dakikaya indireceğini belirterek, "İstanbullular müsterih olsunlar, Çok yakın zamanda İstanbul'da ulaşım imkanı çok daha iyi noktalara gelecek" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarıyla birlikte inşaatı hızla devam eden Kadıköy-Kartal Metrosu'nda Soğanlık İstasyonu Tünel Birleşmesi Töreni'ne katıldı. Törende Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu ile ulaşımdan sorumlu diğer Büyükşehir Bürokratları da hazır bulundu.

Günde 1 milyon yolcu taşınacak...
Başkan Kadir Topbaş, dev TBM makineleri ile her iki taraftan delinen Soğanlık İstasyonu Tünel Birleşmesi'ni bir iş makinesini kendisi kullanarak gerçekleştirdi. Ardından karşı tünelden çıkan işçiler Türk Bayrağı açarak Başkan Topbaş ile birlikte basın mensuplarına poz verdi. Gazetecilere metro yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal hattında çok yoğun bir yolcu talebinin bulunduğunu hatırlatarak, "Hedefimiz 2010'da deneme sürüşlerini başlatmak, 2011'de de hattı hizmete açmak. Saatte tek yönde 70 bin yolcu taşıyacak bir sistem kurmak için proje biraz ertelenerek buna göre çalışmalar yapıldı. Metro hattımız açıldığında günde 1 milyon yolcu hızlı, konforlu ve modern bir şekilde taşıyacak" dedi.

Günde 150 metre tünel kazılarak bir rekora imza atılıyor...
Toplamda 22 kilometreden biraz fazla olan Kadıköy-Kartal Metro Hattı'nın kazı çalışmalarının büyük bir bölümünün bitiğini ve kazı çalışmalarının yılsonuna kadar tamamlanacağını belirten Başkan Topbaş, şöyle konuştu; "Bu metro hattında toplam 16 istasyon var ve şu anda 13 istasyonda inşaat çalışmaları devam ediyor. 2 bin 450 kişi 24 saat esasına göre büyük bir hızla bu hattı bitirmek için çalışıyor. ‘Acaba yatırımlar bitti mi?' denilen bir dönemde sadece bir metro hattında böyle hummalı bir çalışma yürütülüyor. Günde 150 metreye varan kazılar yapılıyor. Bu bir dünya rekorudur. Bu hattın bize toplam maliyeti 1 milyar 340 milyon dolar. Şu anda biz yüzeyden 38 metre aşağıdayız. Kadıköy'den Kartal'a kadar uzanan bu hattı daha sonra Pendik Kaynarca'ya uzatacağız. Kaynarca'da, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Sultanbeyli istikametine uzanan metroyla birleşecek. Şu anda Kadıköy'den Kartal bazen 1.5, bazen 2 saati bulabiliyor. Bu metro hattı tamamlandığında Kartal'dan metroya binecek olan vatandaşımız Kadıköy'e 29 dakikada gidebilecek. Metro hattımız Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'nda Marmaray ve Banliyö Hattı ile Kozyatağı İstasyonu'nda Dudullu-Bostancı Metro Hattı ile Kaynarca İstasyonu'nda Pendik-Sabiha Gökçen - Sultanbeyli Metro Hattı ile entegre olacak."

Taksim 57 Yenikapı 49 dakika...
"Marmaray'ın da devreye girmesinin ardından Kartal'dan Sarıyer'e ve Atatürk Havalimanı'na 79 dakikada, Taksim'e 57 dakikada, Yenikapı'ya 49 dakikada, Otogar'a ise 60 dakikada gidilebilecek" diyen Başkan Kadir Topbaş, Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'nda bu hatla entegre olan hattın Üsküdar ve Marmaray'a uzanacağını, Kozyatağı'ndan entegre olan bir başka metro hattın da Ataşehir üzerinden Ümraniye'ye kadar gideceğini kaydetti. Şartlar ne olursa olsun, ulaşım konusunda hummalı bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

Ekonomik krize rağmen metro yatırımları tam gaz...
"Raylı sistemde ekonomik krizleri falan dikkate almadan hummalı bir çalışma yürütüyoruz. İstanbul'daki diğer metro hatlarında da buradaki gibi yoğun bir çalışma var. İstanbullular müsterih olsunlar, ulaşım konusunda asla taviz vermiyoruz. Çok yakın zamanda İstanbul'da ulaşım ve erişim imkanı çok daha iyi noktalara gelecek. Ekonomik kriz nedeniyle tabi ki diğer yatırımlarda adımlarımızı dikkatli atıyoruz, ama metro gibi acil olan işlerimizi asla bırakmıyoruz. İstanbul yatırımlara devam ediyor. İstanbul'da şu anda toplam maliyeti 3.5 milyar dolar olan 54 kilometrelik raylı sistem yatırımımızın inşaatları devam ediyor. Üsküdar-Ümraniye-Altunizade-Tepeüstü Metro Hattı'nın hazırlıkları tamamlandı, her an ihalesini yapabiliriz. Bir taraftan Olimpiyat Stadı-İkitelli Metrosu'nun, diğer taraftan Darüşşafaka Hattı'nın çalışmaları da aynı şekilde sürüyor. Yani ulaşımla ilgili yatırımlarda asla taviz vermiyoruz. Asla ihmal etmiyoruz. Yerin altında çok ciddi yatırımlar devam ediyor. Öte yandan, New York'taki gibi bir düzenleme yaparak metronun sefer aralıklarını 4.5 dakikadan 70 saniyeye indirdik. Bu hattın 3 misli daha kapasiteli çalışması demek.Yatırımlarımız İstanbullulara hayırlı olsun. Burada çok hızlı bir kazı çalışması var. Emeği geçen herkese özellikle teşekkür ediyorum. Bugün hep birlikte bir tarihe tanıklık ediyoruz ve iz düşüyoruz."

Entegre metrolar ulaşımda çığır açacak...
Kadıköy-Kartal Metrosu'nda yerin 35-40 metre altında binlerce mühendis ve işçi tünelleri birbirine bağlamak için gece gündüz çalışıyor. Kadıköy-Kartal arasında inşaatı süren metro tünelleri için; 23 şaft (kazı başlama noktası) 60 ayna (tünel birleşme noktası) günde ortalama 100 metre tünel kazılıyor. Yer üstünde ise, 16 istasyonun 13'ünde imalat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Aynı anda köstebek olarak bilinen 4 TBM makineleri karşılıklı olarak kazı çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl sonunda kazı çalışmalarının tamamlanması planlanan metro tünellerinin yüzde 44'ü bitti. Kadıköy-Kartal Metro Hattı inşaatının 2010 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Bundan sonra elektromekanik işlemleri vagonların sistem entegrasyonu ve sistem emniyet testleri çalışmaları yürütülecek ve hat 2011 yılının ilk yarısında yolcu taşımaya başlayacak.

Kartaldan Kaynarcaya 4.5 uzatılacak olan metroya ek olarak 3 istasyon daha yapılacak. Böylece Kadıköy- Kaynarca arası 26.5 km olacak. Sabiha Gökçen Havaalanına uzatılması proje çalışmaları devam ediyor. Metro Toplam Tünel Kazı 61 bin 800 metre olan Kadıköy-Kartal Metrosu toplam tünellerinde, tek yönde 26 bin 685 metre tünel açıldı. Bu rakam toplam tünel kazısının yüzde 44'üne tekabül ediyor. 26 bin 685 metre tünel kazısının 6 bin 845 metresi TBM-Tunnel Boring Machine (Zemin Basıncı Dengeli Tünel Açma Makinesi) kullanılarak, 19 bin 840 metresi ise NATM (Yeni Avusturya Tünel Metodu) ile açıldı. NATM (Yeni Avusturya Tünel Metodu) ile de Kadıköy-Kartal arasında, 60 Ayna'da (noktada) günde 24 saat ortalama 100 metre tünel kazısı yapılıyor. Metro hattı ve Marmaray hizmete girdiğinde, Kaynarca'dan metroyla yola çıkan bir yolcu Ayrılıkçeşmesi'nde Marmara'ya geçerek Halkalı'ya kadar gidebilecek. İsterse Yenikapı'da inip metro ile Sarıyer Hacıosman'a veya Havalimanına gidebilecek.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.