Haberler

3. köprü çevre planında yok

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Şakir Aydın

Ankara'da tartışılan köprünün İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülmediğini belirten Tekin ‘1/100 binlik çevre planında da görünmüyor. Köprüden Topbaş'ın da mı haberi yok?' dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3. köprünün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde gündeme getirilmediğini ve tartışılmadığını belirterek, "Konu temmuz ayı gündeminde de yok. Ağustos'ta meclis tatile girecek. Bakan ise ‘Eylül'de ihaleye çıkartacağız' diyor. Bu nasıl iş?" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de 1/100 binlik çevre planının bir kentin anayasası olduğunu ve böyle bir projenin söz konusu planlarda yer almamasının şehircilik anlayışıyla bağdaşmadığını, ihalenin ardından dava açacaklarını söyledi.

‘Çevre planlarında yok'
İBB Meclis üyesi de olan Gürsel Tekin, 3. köprünün belediye meclisinde tartışılmadan eylül ayında ihaleye çıkılmış olacağını belirterek, şöyle devam etti: "İstanbul'u ilgilendiren bu büyüklükte bir proje nasıl oluyor da bugüne kadar gündeme getirilmiyor? Böyle bir projenin Meclis'te tartışılması gerekmez mi? Köprü İstanbul'a yapılacak ama proje İstanbul'da değil, Ankara'da tartışılıyor. Bu köprü, birçok bilim insanının katkılarıyla iki yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan ve İBB Meclisi'nde 13 Şubat'ta oy çokluğuyla kabul edilen 1/100 binlik İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'nda da yer almıyor. 3. köprü şubat ayından önce bile konuşuluyordu ama planlarda yok. Ne tartışıldı ne de planlara işlendi. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde olmaz."

‘Topbaş da mı habersiz?'
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın bu konuda neden sessiz kaldığına bir anlam veremediklerini anlatan Tekin, "Topbaş, neden çıkıp bunlara cevap vermiyor. Yoksa köprünün yapılacağından kendisinin de mi haberi yok. AKP'li müteahhit firmaların bile bildiğini neden İstanbullulardan saklıyorlar" diye konuştu.

"Ankara, İstanbul'dan elini çekmeli" diyen Tekin, "İstanbul'da yeni bir rant alanı yapıyorlarsa, bizi sürekli karşılarında bulacaklardır" dedi.

İMO: Dava açacağız
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de 3. köprünün 1/100 binlik planda kesinlikle yer almadığını belirterek, şunları söyledi: "Oysa olması lazım. Çünkü 1/100 binlik çevre düzenlemesi planı bir kentin anayasasıdır. Bu kentin anayasasında son derece önemli olan Boğaz üzerine kurulacak bir geçişin ve bu geçişe bağlanacak çevre yollarının gösterilmemesi olamaz. Bu ne plan anlayışı, ne kent bilimi, ne de şehircilik anlayışında vardır." Yapılanın doğru olmadığını söyleyen Gökçe ihale yapıldıktan sonra konuyu yargıya taşıyacaklarını ve iptali için dava açacaklarını söyledi.

4 milyar dolarlık proje
Yap-İşlet-Devret sistemiyle yapılacak olan köprü, 3 gidiş, 3 geliş 6 şeritten oluşacak. Ortada birer şerit gidiş geliş olmak üzere demiryolu hattı da bulunacak.

1300 metreyi bulacak olan köprünün 5 yılda bitirilmesi hedefleniyor. Toplam 4 milyar doları bulması gereken proje için ayrıca 300 kilometrelik de otoyol inşa edilecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.