Haberler

Kime satılacağı bile belli

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: Evrensel
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, İstanbul'da aralarında Çamlıca Kız Lisesi, Kandilli Kız Lisesi, Etiler Lisesi, Fenerbahçe Lisesi gibi liselerin de bulunduğu 22 okulun satışıyla ilgili girişimde bulunduğu yönündeki haberler tepkilere neden oldu. Satışı gündeme gelen 22 okul dışında Kabataş Erkek Lisesi, Pertevniyal Lisesi gibi tarihi okullar için de hazırlık yapıldığı iddia edildi.

İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, kent merkezindeki okulların satışının uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu belirterek, "Söz konusu okulların bulunduğu yerler ayrıcalıklı imar hakları getirilerek satılacak" dedi.

Kültür ve Tarih Tahrip Edilecek
Muhcu, kültür mirası ve tarihi yapı niteliğindeki okulların yerine iş merkezi, rezidans, otel gibi rant binaları yapılmasının ciddi sorunlar yaratacağını dile getirdi. Muhcu, ya okulların tamamen yıkılarak ortadan kaldırılacağını ya da kısmen korunmak kaydıyla rant elde dileceğini kaydetti. Böyle bir yöntemin sonucunda İstanbul'un UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılmasının dahi söz konusu olabileceğini ifade eden Muhcu, İstanbul'un kentsel, doğal, kültürel değerlerine zarar verileceğini vurguladı.

Okulların Alıcıları Dahi Bellidir
Okullar satılırken belirli imar değişikliği vaadiyle satılmasının gündeme geldiğini kaydeden Muhcu, "Bu okulların alıcıları dahi büyük ölçüde bellidir. Hangi okulun, hangi plan değişiklikleriyle pazarlanacağı ya da bu okullara talipli olanların hangi plan değişikliklerini önerdiği konusunda, satış sürecinin somutlaşmasıyla birlikte kamuoyu bilgi sahibi olacaktır" dedi.

Bu Çocuklara Ne Olacak?
"Okulların arsalarının rantı yüksek" diyen İstanbul Valisi Muammer Güler'e bir yanıt da Eğitim Sen 3 No'lu Şube'den geldi. Şube Başkanı Nebat Bükrek yaptığı açıklama, satışa çıkarılan okulların merkezi yerlerde olduğunu, devlet okullarının ücra köşelere sürüklenmeye çalışıldığını dile getirdi.

Şube binasında yapılan açıklamada, göz dikilen okulların köklü geçmişleri olduğunu söyleyen Bükrek, "Çocuklar ne olacak" sorusunu gündeme getirdi.

Okullar Halkın Malı
Cahit Berkay (Müzisyen-Kabataş Erkek Lisesi): Böyle bir fikre karşıyım. Okullar mekanıyla, hocalarıyla, talebeleriyle bir ruh oluşturmuştur. O ruh kuşaktan kuşağa, nesilden nesle aktarılagelmiştir. Bu ruhun yeni gelen kuşaklarda bir motivasyon oluşturduğunu düşünüyorum.

Bu okullar kağıt üzerinde devletin ama halkın malı.

Karşısındayız
Hilmi Yavuz (Şair-Yazar-Kabataş Erkek Lisesi):
Okulun hiçbir kayıt ve koşulda okul olmaktan çıkarılıp başka bir amaçla kullanılmasına ihtimal vermiyorum. Böyle bir şey yapılmaya kalkılırsa, kim bu işe teşebbüs ederse, karşısında bütün Kabataşlıları bulacaktır.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.