Haberler

KKTC'de Atatürk Anıtı kavgası

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Sefa Karahasan

Lefkoşa Metehan sınır kapısının yakınına Atatürk Anıtı yapılması tartışmaya neden oldu. Muhalefet anıtın barış görüşmeleri yapılırken ‘savaşı' çağrıştırdığını iddia etti.

KKTC'de Sivil Savunma Başkanlığı tarafından Lefkoşa Metehan sınır kapısına 1 km uzaklıktaki bir alana Atatürk Anıtı yapılmaya başlaması tartışmalara neden oldu.
Cumhuriyet Meclisi'nde 2 milletvekili ile temsil edilen Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, anıttan Rumların rahatsız olabileceğini savundu. Çakıcı, "Ülkemde savaşı çağrıştıran anıtlar istemiyorum" dedi.

Muhalefete yakın gazeteler de olayı manşetlere taşıdı. Mühendisler ve Mimarlar Odası, "anıtın trafik kazalarına neden olabileceğini" iddia etti.

İddialara tepki gösteren İçişleri Bakanı İlkay Kamil ise, "Kimse bu anıttan rahatsızlık duymasın. Biz devlet olarak Rumlara göre mi bir şey yapacağız" dedi.

Atatürk izin vermezdi
Çakıcı, konunun vatan-millet edebiyatı yapılarak istismar edildiğini belirterek, Sivil Savunma'dan, askeri kanattan anıt yapılması için istek geldiğinde akan suların durduğunu öne sürdü.

"Yurtta sulh, cihanda sulh" diyen Atatürk'ün tam da sınırın yanında, barış görüşmelerinin yapıldığı bir zamanda böyle bir anıt yapılmasına izin vermeyeceğini ileri süren Çakıcı, ego tatmini için, illa ki Rumlara bir şey göstermek için böyle bir anıt yapıldığını iddia ederek, "Anıtı başka yere yapsaydınız" diye hükümeti eleştirdi.

Eleştirileri yanıtlayan İçişleri Bakanı İlkay Kamil de Rumların sınır kapılarında, "Türk katliamları" iddiasıyla fotoğraflar astığına dikkat çekerek, "Biz Rumlara göre mi hareket edeceğiz? Ben devletsem bu kararı alırım" dedi.

Kamil, anıtın trafik açısından da sorun yaratmadığına işaret etti. Tartışmalar üzerine toplanan Lefkoşa Trafik Komisyonu da "anıtın tehlikeli olmadığına" karar verdi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yayın organı Yenidüzen'in Genel Müdürü Cenk Mutluyakalı da manşete taşıdığı köşe yazısında, "Sahi, anıtın cephesi dikkatinizi çekti mi? Bu anıt, kuzeyde yapılıyor ama yüzü, Kıbrıslı Türklere dönük değil. Anıt, ‘güneyden gelenler' için!" ifadelerini kullandı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.