Haberler

Bir Mühendislik Harikası mı? Yoksa Sahne Tasarımı mı?

Tarih: 13 Temmuz 2009 Kaynak: 360.u2.com, Hoberman Associates, Live Design Online Derleyen: Emine Merdim Yılmaz

Fotoğraf: 360.u2.com

Yazın gelmesiyle, müzik festivalleri, açık hava, stadyum konserleri ardı arkasına yapılmaya başlandı. Bu konserlerde sanatçıların ve grupların müzik kadar önem verdikleri bir başka konu da sahne gösterileri oluyor. Sahne ve gösteri ne kadar büyük ise konser de o kadar akılda kalıcı oluyor.

Bunlardan biri olan İrlandalı müzik grubu U2 da, Avrupa ve Kuzey Amerika'yı kapsayan U2 360º turnesine çıktı. Turne, 2005-2006 senesindeki Vertigo'dan beri ilk stadyum turnesi. Turnenin, 30 Haziran'da Nou Camp'da başlayan Avrupa ayağı 22 Ağustos'ta Cardiff'te Millenium Stadyum'da, 12 Eylül'de Şikago'da başlayacak Kuzey Amerika ayağı ise 26 Ekim'de Vancouver BC Place Stadyum'da son bulacak.


Vertigo Turnesi

Turnenin isminin 360º olmasının sebebi, 4 ayak üzerine asılı genişleyebilen sahne sayesinde izleyicilerin her yerden rahatlıkla konseri izleyebilmesi.

Farklı disiplinleri bir araya getiren bu sahne adeta bir mühendislik ve tasarım harikası.

İşin arkasında:
• New York'lu tasarım firması Hoberman Associates,
• U2 şov yöneticisi, 1982 yılından veri her turnesinde yer alan aydınlatma tasarımcısı Willie Williams,
• Grubun daha önce ZooTV, PopMart, Elevation, Vertigo turnelerinde yer alan, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış ve kapanış gecesini de tasarlayan mimar Mark Fisher,
• Video ekranı ve mekanik sistem firması Innovative Designs,
• LED uzmanı Baro,
• Mühendislik firması Burro Happold bulunuyor.


Barselona Konseri

Sahne futbol stadyumunun merkezine her zamankinden daha yakın bir şekilde konumlanıyor. Sahnede ön ya da arka diye bir tanımlama yok. Silindirik tasarım, mekanların kapasitesinin %15-20 oranında artmasını sağlıyor.


Yakından ekran

Elips şeklinde video ekranı bir tenis kortu büyüklüğünde ve 7 katlı koni şeklinde bir strüktüre dönüşebiliyor. Taşıyıcı sistem paslanmaz çelik ve uçak aluminyumundan, ekran konser izleyicisinin daha net görmesi için 500.000 pikselli 888 LED ekrandan oluşuyor. Ağırlığı ise yaklaşık 60 ton.


Ekranın koni haline gelmiş şekli

Rolling Stones dergisine göre sahne Rolling Stones'un Bigger Bang turnesinin sahnesinden iki misli daha büyük.

Sahneyle İlgili Kısa Kısa...
Turne ilk duyurulduğu zaman grubun gitaristi Edge tasarım ile ilgili, "Temelde farklı bir şey yapmak oldukça güç fakat sanırım bu turnede bunu başardık. Daha önce kimse tarafından görülmemişi yaptık, yapabildiğimizi söylemek bile ilginç," derken, solisti Bono ise "Elimizde bütün dünyaya götürebileceğimiz sihirli bir obje var ve biz objenin içerisindeyiz," şeklinde açıklama yapmıştı.

Sahnenin Willie Williams tarafından yapılmış ilk eskizi

Tasarımcı ve şov direktörü Willie Williams 360˚'lik stadyum fikrinin senelerdir akıllarında olduğunu, 2006'daki Vertigo turnelerinin sonuna doğru 4 ayaklı tasarım fikrinin eskizlerini sunduklarını söylüyor ve ekliyor:

"Video bir sahnede sahip olabileceğiniz en güçlü araç. Fakat artık videoya her rock konserinin sahnesinde rastlamak mümkün. Bizim çok güçlü bir değişime ihtiyacımız vardı. Dönüşebilir LED bize 360° hareket edebilen bir video oluşturma ve bu endüstride beklenmeyeni yapma şansı verdi. Bu tasarımda pastanın üzerindeki krema gibi oldu."

Patentli Teknoloji
Hoberman Associates tarafından geliştirilen "Iris Structure" teknolojisi daha önce, New York MOMA (New York, 1994), Hannover Dünya Fuarı (2000) ve Utah Salt Lake City Olimpiyat Oyunları'nda (2002) kullanılmıştı.

Chuck Hoberman bu turnenin sahnesiyle ilgili "Ekran yaşayan bir şey gibi, sürekli şekil değiştiriyor, video üzerindeki deri gibi hareket ediyor. Bu dünyadaki en heyecan verici objelerden birisi," diyor.

Her zaman dünya sorunlarına duyarlı yaklaşımları ile dikkat çeken U2 bu devasa strüktürün kurulması ve taşınmasının çevreye vereceği zararı düşünmüş olacak ki karbon vergisi vermeyi planlıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.