Haberler

Metro sinyalizasyonu haberiyle ilgili açıklama

Tarih: 14 Temmuz 2009 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Radikal gazetesinde çıkan "Metroda sinyalizasyon işkencesi" başlıklı haber ile ilgili basın açıklaması:

"12 Temmuz 2009 Pazar günü bir gazetede yer alan yer alan metro sinyalizasyonu haberiyle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği doğmuştu:

Haberde iddia edildiği gibi 'araçlar farklı olduğu için sinyalizasyon sistemleri de farklı, bir araç diğerinin sinyaliyle çalışmıyor' ifadesi teknik açıdan doğru değildir. Metroda 'sinyalizasyon' tüm araçları kontrol ve kumanda eden sistemdir. Sisteme yeni eklenen her vagon ancak mevcut sinyal sisteminin gerekli ekipmanları monte edildikten sonra mevcut sinyal sistemiyle birlikte çalışıp test edilerek sisteme entegre edilebilmektedirler.

Şu anda metro sistemimizde mevcut olan eski sinyalizasyon versiyonu yerine metro için dünyada geçerli olan en son teknolojiye sahip yeni versiyonlu sinyalizasyon sistemi devreye alınmaktadır. Bu nedenle yeni açılan kısımlarda sinyalizasyon sisteminin eskinin devamı ve uzantısı olması değil, eski ve yeni hatların tümünün yeni versiyon yapılmasına karar verilmiştir. Bu nedenle de belirli bir dönüşüm süreci gerekmektedir.

Sinyalizasyon süreci metro sistemlerinde en zor ve hassas çalışmayı gerektiren bir sistemdir. Sinyal sistemi değişmeden bile sisteme yeni araçlar eklenirse araç entegrasyon süreci yine uzun bir zaman almaktadır. Mevcutta sadece 32 vagon varken yapılan yeni sinyalizasyon sistemi ile bu sayıya 92 vagon daha eklenerek kapasitenin 4 katına çıkması mümkün hale getirilmektedir. Ayrıca sinyal sistemi de yenilenerek yolcunun daha fazla artması durumunda yeni hat yapmak yerine araç sıklığını arttırarak kapasiteyi arttırmanın imkanı oluşturulmaktadır.

2009 yılında hassas olan bu sürecin kaydettiği her yeni aşama duyurulacaktır. Örneğin Ağustos ayı içerisinde (sonuna kadar) 4.Levent-Maslak hattında şu an 9:30 - 17:00 olan işletme saatleri 06.00 - 21.00 olarak geliştirilecektir. Aynı anda 4.Levent istasyonunda 2000 yılından beri atölye olarak kullanılan sol peron da hizmete açılarak rahatlama sağlanacak ve yolcu konforu arttırılacaktır. Bu sayede üniversite, sanayi siteleri ve plazaların çalışma saatlerini tamamen karşılaması açısından önemli bir adım atılmış olacaktır. Tüm bunlar entegrasyon sürecinin adımlarıdır."

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.