Haberler

Otel Mimarisinde Yeni Trend Ne Olacak?

Tarih: 14 Temmuz 2009 Kaynak: Oddee, Building Design, Dezeen, WebUrbanist Derleyen: Zeynep Güney
Havalar ısındı ve tatil planları yapılmaya başlandı. Peki tatilinizi nerede geçirmek istersiniz? Bir uçakta, bir şarap fıçısının içinde ya da suyun altında olabilir mi? Klasik tatil önerilerinden sıkılan tatilciler yeni alternatifler arıyor. Otel sahipleri ve tasarımcılar da, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda yerine göre ekonomik, eğlenceli ve alışılmadık otel tasarımlarına yöneliyorlar.

BD Magazine, artık uç noktalara varan otel mimarisi ve tasarım örneklerini tartışmak üzere Cullum & Nightingale'den Richard Nightingale, Buckley Gray Yeoman'dan Peter Thomas ve Shoreditch'ten Sinclair Beecham'a serbest sektörde mimarlık anlayışını sordu.

Richard Nightingale
Yönetici, Cullum & Nightingale

Mozambik'te, havalandırma ve kanalizasyon sistemi, elektrik ve su tesisatı olmayan bir otel tasarlıyoruz. Yine de müşteriler bu otelde konaklamak için yüzlerce Dolar ödüyorlar çünkü tuvalete oturup, bambu kepenkleri açtığınızda göreceğiniz Hint Okyanusu manzarası bir ömre bedel.

Tropikal bir cennette ekolojik tatil mekanı tasarlamak Avrupa'daki otel tasarımı sektöründen oldukça uzak görünse de biz Afrika'daki bu işimizin öğretici olduğunu düşünüyoruz.

Afrika'da, çevreyle çalışmak, değerli kaynakların kullanımını minimuma indirmek ve altyapı sistemlerine bağımlılıktan kurtulmak önemli bir gereklilik ve Avrupa'da tüm bunları reddetme lüksümüzün olmadığını anladık. Bu şu anlama geliyor, otelleri geri dönüştürülebilir ve yerel malzemeler kullanarak tasarlayıp yapının da geri dönüştürülebilir olmasını sağlamak ve yenilenmeyen kaynaklardan uzak durmak artık bir zorunluluk.

İnanıyorum ki, çevresel konulara duyarlılık bilincinin artması, daha ilginç, daha orijinal, daha güzel ve geleceğimiz için daha uygun otellerin tasarlanması için gereken donanımı sağlayacaktır.

Peter Thomas
Şirket Ortağı, Buckley Gray Yeoman

İnsanların hem iş hem de dinlenmek için daha ucuz seçenekler aradıkları bu günlerde, ekonomik koşullar otel sahiplerini zorlu bir yarışın içine sokuyor. Yemeğinizi kendiniz hazırladığınız bir pansiyonla, klasik bir otel odası arasında kalan apart oteller bunun için iyi bir alternatif oluşturuyor. Apart oteller, içinde mutfağı olan bir daire ile, konukların hem iş hem de tatil için kullanabilecekleri ve diledikleri ortamda yemek yiyebilecekleri iyi bir seçenek sunuyor.

Harcayacak paranın az olması, beklentilerin de düşük olacağı anlamına gelmiyor. Son on yılda ortaya çıkan butik oteller, bir otel odasından neler beklediğimizi yeniden düşünmemizi sağladı - benzeri olmayan, tek tiplikten bir adım uzak bir tasarım. Bu durum uluslararası markalaşmış otellerin tasarımlarının elenmesine neden oldu.

Citadines Apart Oteli'yle yaptığımız çalışmada, standart modeli, yerel özellikleri vurgulayan tasarıma uyarlamaya odaklandık. Böylece, çağdaş bir stüdyo daireden beklentilerinizi karşılayacak, hatırda kalıcı, ev konforunu yaşatacak bir otel tasarımı hazırladık.

Sinclair Beecham
Hoxton Hotel'in Kurucusu, Shoreditch

Bugün, geçen yılın Temmuz ayındaki fiyatıyla bir ev alır mısınız? Tabii ki almazsınız. Aynı durum İngiltere'de tasarlamak için satın aldığım oteller için de geçerli.

Geçtiğimiz dönemde Londra'nın gayrimenkul fiyatları oldukça fazla olduğu için başka yerlere bakmak durumunda kalıyorduk, fakat artık tekrar, yeni fırsatların ortaya çıktığı başkente odaklanıyoruz. Otele dönüştürebileceğimiz binalar ya da sıfırdan inşa edebileceğimiz arsalar arıyoruz.

Londra'da birkaç otel açmak istiyoruz. Bu benim için yeni deneyimler anlamına geliyor. Hizmet aynı olabilir fakat, estetik açıdan otellerin tasarımları farklı olmalı, tek bir stile sahip olmak istemiyorum.

Bunun için odaları kullanıyoruz. Mükemmel bir dünyada, hepsi birbirinin aynı olan 200 oda olsun isterim. Fakat bunu yapmak müthiş bir fikir ve iyi bir tasarımı gerektirir. Ne çok lüks, ne çok mütevazi ne de ikisinin ortası olan, tek tip odalar olmalı, yoksa herkes daha iyi olanını ister.

Maliyetleri kontrol altında tutarak, otellerimin değerini korumak istiyorum. Eğer iyi bir otel olursa müşteriler bana gelirler, kötü olursa gelmezler...

Yaratıcı Tasarımlar
Kimi zaman kenara atılmış bir kurtarma modülü, kimi zaman da bir sanat enstalasyonu için hazırlanan birimler, tasarımcıların birkaç ufak müdahalesiyle, tatillerini farklı bir ortamda geçirip keyifli ve sıra dışı bir deneyim yaşamak isteyen konuklar için çarpıcı birer otel odasına dönüşüyor.

Buz Otel



İsveç'teki 550 metrekare buz ve kardan oluşan, her yıl yeniden inşa edilen dünyanın en büyük orijinal buz otelinde konuklar, üzerine ren geyiği derisi serilmiş, tamamen buzdan oluşan özel yataklarda termal uyku tulumlarında uyuyorlar. Sabah uyandıklarında bir fincan sıcak kırmızı yaban mersini suyu içerek ısındıktan sonra günün kalanında -8 oC sıcaklıktaki, pırltılı otelin tadını çıkarıyorlar.

Su Altı Otelleri



Güney Pasifik'teki Poseidon Mystery Island, dünyanın ilk lüks su altı oteli olmak için yarışıyor. Bruce Jones tarafından tasarlanan otel, 80 milyon Dolar değerindeki lüks denzaltıların odalara dönüştürülmesinden oluşuyor. Özel bir adanın yakınında konumlanan ve 12 metre derinlikte yer alacak, konuklarına okyanusun derinliklerini sunan otelin 105 milyon Dolar'a mal olması planlanıyor.

Florida, Key Largo'daki Jules'un Su Altı Kabini ise önceleri bir su altı araştırma ünitesiyken, şimdi halka açıldı. Yüzeyle hiçbir bağlantısı olmayan bu kabini dalış yaparak dışarıdan inceleyebileceğiniz gibi, dilerseniz havalandırması, sıcak suyu, müzik, televizyon ve belli bir süre yetecek miktarda yiyecek imkanı sağlayan bu ünitenin içinde konaklayarak günlerce su altı dünyasının tadını çıkarabilirsiniz.

Kapsül Oteller



Atelier Van Lieshout tarafından tasarlanan 6 odalı mini kapsül otel, geçtiğimiz ay Design Miami/Basel'de Never - EverLand enstalasyonu kapsamında sergilendi. Oteli satın alan Brad Pitt, bu altı özel odayı kendi şahsi plajında kullanıyor.

Kapsül otellere diğer bir örnek de Japonya'daki fiberglas ya da plastikten imal edilen, 2 m uzunluğunda, 1 m genişliğinde ve 1,25 m yüksekliğindeki tek kişilik modüllerden oluşan oteller. Her kapsülde herhangi bir otel odasında olan, televizyon, havalandırma ve telefon gibi birçok hizmet mevcut. Banyoların ortak olarak kullanıldığı otelde, ayrıca eşyalarınızı koyabilmeniz için dolaplar, restoran, havuz ve diğer kamusal hizmetler de bulunuyor. Ekonomik bir alternatif olarak büyük beğeni toplayan otelde bir gecelik konaklama 40 Dolar civarında.

Kurtarma Modülü



Hollanda Lahey'de kent merkezinde bir limana demirleyen bu turuncu ufo görünümlü üniteler, artık otel odası olarak hizmet veren birer kurtarma modülü. 1972 yılında üretilen, 4,25 m çapındaki, içlerinde birer özel kimyasal acil durum tuvaleti bulunan modüller bir zamanlar petrol kuyusu platformunda kurtarma birimi olarak kullanılmış. Herkes için lüks bir seçenek olmasa da bu modüller aynı zamanda konforlu birer kimyasal madde kalkanı olarak hizmet veriyor.

Künk Otel



İç çapı 2 m ve uzunluğu 2,5 m olan, beton, standart kanal borusu, basit, sade ve sökülebilir donanımlarıyla otel suitine dönüştürüldüler. Yapım sistemleri ve ölçüleriyle bu borular, kamusal alanda konaklamak için gerekli güvenliği garanti etmek için mükemmel. Otel odasına dönüştürülen bu borularda, hijyenik olması için soğuk köpükten tasarlanmış, 140 cm genişliğinde bir yatak, dolap ve içeriden açılıp kapanabilen, gün ışığı ve temiz hava sağlayan 50 cm çapında bir pencere ile 220 V'luk bir priz bulunuyor. Rezervasyon, internet üzerinden yapılıyor ve odalara giriş rezervasyon süresince geçerli bir kod-kilit sistemiyle kontrol ediliyor. Tuvalet ve yemek gibi ihtiyaçlar ise kamusal mekanlardan sağlanıyor.

Fıçı Otel



Hollanda'daki, The De Vrouwe van Stavoren Hotel İsviçre'den getirilen ve otel odalarına dönüştürülen 4 devasa şarap fıçısından oluşuyor. Bir zamanlar 14.500 litre Fransız Beaujolais şarabıyla dolu olan fıçılar şimdi birer banyo ve oturma odasının da eklendiği ikişer kişilik odalar olarak hizmet veriyor. Eğer şaraptan hoşlanmıyorsanız, odaların hala şarap kokması sizin için dezavantaj olabilir.

Konteyner Otel



Bu muazzam büyüklükteki kargo konteyner oteli dışarıdan sıradan tuğla kaplı herhangi bir otel gibi görünse de iç tasarımı oldukça ilgi çekici. Otelin odalarını oluşturan her bir konteyner, Çin'de imal edildikten sonra alçıpanla kaplanarak, banyo ve diğer temel ihtiyaçları sağlayacak şekilde donatılıp İngiltere'ye getirildi. Bu sayede geçici festivaller ve diğer etkinliklere hizmet edebilecek oldukça hızlı ve ekonomik yollardan inşa edilebilen bir otel tasarımı ortaya çıkmış oldu.

Tek Odalı Otel



Kamboçya'daki bu tek odalı otel, dünyadaki belki de en lüks ve en küçük otel odasını barındırıyor. Her ne kadar tek odası olsa da, bu otel herhangi bir oteldeki resepsiyon alanı ve bellboy gibi hizmetlerin hepsini sunuyor. Otelin tek odası istenildiğinde bir restorana da dönüştürülebiliyor.

Paris'te tasarlanan Everland isimli bir diğer tek odalı otelin özelliği ise sabit olmaması. Bir banyosu, büyük boy yatağı ve divanı olan oda bir sanat enstalasyonu için tasarlandı ve şimdiye kadar, Almanya, Leipzig'deki Çağdaş Sanatlar Müzesi'nin çatısı ya da Paris'te mükemmel Eyfel Kulesi manzarasına bakan Palais de Tokyo'nun çatısı gibi pek de alışık olmadığımız yerlerde konumlandı. Bu eşsiz otel odasının özelliklerine oranla fiyatı ise makul denilebilecek seviyede, haftaiçi 333 Euro'ya konaklayabileceğiniz otelin haftasonu fiyatı ise 444 Euro.

Uçak Otel



İsveç'in başkenti Stockholm'un kuzeyindeki Arlanda Havaalanı'nda duran 1974 model Boeing 747-200 marka jumbo jeti kiralayan iş adamı Oscar Dioes, uçağı lüks bir otele dönüştürdü. Bunun için dev uçaktaki 500 yolcu koltuğu çıkarılarak yerlerine 800 yatak yerleştirildi, üst katı ise 25 odalı suitlere dönüştürüldü. "Jumbo Hotel" adıyla hizmet veren uçak otelin odalarının gecelik fiyatı yaklaşık 120 Euro.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.